• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
10°Bratislava

Traja poľskí exprezidenti pozvali ľudí do ulíc

  • 19:01 04.06.2016
  • Varšava
Traja poľskí exprezidenti pozvali ľudí do ulíc

Exprezidenti Walesa, Kwašniewski a Komorowski adresovali národom starého kontinentu spoločný apel, v ktorom vyzývajú všetkých Európanov na solidaritu a na obranu demokracie a právneho štátu v Poľsku.

Tisícky Poliakov si dnes na protestných akciách v uliciach, ale aj na piknikoch a happeningoch pripomenuli prvé sčasti slobodné voľby v krajine z roku 1989, "sviatok slobody".

Na účasť na pochodoch slobody nielen v hlavnom meste, ale v celom Poľsku vyzvali spoločne bývalý líder nezávislých odborov Solidarita a neskorší poľský prezident Lech Walesa, ako aj jeho nástupcovia vo funkcii hlavy štátu Aleksander Kwašniewski a Bronislaw Komorowski.

Protestné akcie organizuje opozičné hnutie KOD, ktoré vláde strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyčíta likvidáciu štandardov právneho štátu. Už v máji sa tomuto subjektu podarilo zmobilizovať desiatky tisícok nespokojných občanov krajiny, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Exprezidenti Walesa, Kwašniewski a Komorowski adresovali dnes národom starého kontinentu spoločný apel, v ktorom vyzývajú všetkých Európanov na solidaritu a na obranu demokracie a právneho štátu v Poľsku. Hovoríme za stovky tisícok slobodných poľských občanov, ktorí pol roka (od nástupu novej vlády) demonštrujú na uliciach svoj úzky vzťah k demokracii, právu a slobodnej Európe, konštatovali traja niekdajší najvyšší predstavitelia krajiny.

Najvplyvnejší politik PiS, expremiér Jaroslaw Kaczynski obvinil dnes odporcov súčasnej vlády premiérky Beaty Szydlovej z "rebélie" a poľský ústavný súd z porušenia ústavy.

Podľa jeho slov na straníckom podujatí vo Varšave nechce poľská opozícia ani ústavní sudcovia akceptovať volanie voličov po zmene.

Máme do činenia s "rebéliou", vyhlásil Kaczynski tvrdiac: Ak by sme mali mať demokratický právny štát, potom by žiadny štátny orgán vrátane ústavného súdu nesmel negovať zákony.

Ako je známe, poľský ústavný súd označil v marci kontroverzne vnímanú reformu justície z dielne novej vlády za protiústavnú. Vládny kabinet však tento verdikt neuznáva. Na vnútropolitické dianie v Poľsku reagovala už kriticky aj Európska komisia.

V štvrtý júnový deň si v Poľsku už tradične pripomínajú aj prvé sčasti slobodné voľby z roku 1989, ktoré sa uskutočnili krátko po zosadení režimu štátostrany.

Súčasná poľská administratíva rátajúc s dnešnými protestnými akciami poskytla vládnym úradníkom mimoriadne voľno v piatok 27. mája s tým, že tento deň si odpracujú práve dnes.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.

Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom, zomrelo osem ľudí

Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom, zomrelo osem ľudí

VČERA - 20:10Zahraničné

Osem ľudí zahynulo a približne 40 sa zranilo v utorok pri zrážke autobusu s veľkým osobným autom pri meste Orlando v americkom štáte Florida.

Putin vymenoval niekdajšieho tajomníka bezpečnostnej rady za svojho poradcu

Putin vymenoval niekdajšieho tajomníka bezpečnostnej rady za svojho poradcu

VČERA - 13:31Zahraničné

Ruský prezident Vladmir Putin vymenoval v utorok niekdajšieho dlhoročného tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaja Patruševa za svojho prezidentského poradcu v oblasti lodiarstva.

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

VČERA - 12:54Zahraničné

Ministri členských krajín Európskej únie v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže masívne prepracovanie doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku.

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

VČERA - 12:41Zahraničné

Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní, tvrdí český prezident.