• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
13°Bratislava

Vlastníci strelných zbraní sa obrátili listom na ministra R. Kaliňáka

  • 11:37 04.06.2016
  • Bratislava
Vlastníci strelných zbraní sa obrátili listom na ministra R. Kaliňáka

Legis Telum sa obrátilo na ministra v obave o ďalší vývoj legislatívneho procesu schvaľovania návrhu novely smernice o kontrole získavania a vlastnenia zbraní, s ktorým v novembri 2015 prišla EK.

Združenie vlastníkov strelných zbraní – Legis Telum sa obrátilo otvoreným listom na podpredsedu vlády SR a ministra vnútra Roberta Kaliňáka v obave o ďalší vývoj legislatívneho procesu schvaľovania návrhu novely smernice o kontrole získavania a vlastnenia zbraní, s ktorým v novembri 2015 prišla Európska komisia (EK). Novelu v súčasnosti prerokúvajú výbory Európskeho parlamentu.

EK navrhuje značne obmedziť legálne vlastníctvo zbraní obyvateľov EÚ a to v reakcii na teroristické útoky. Legis Telum, ako aj politici a podobné združenia v okolitých štátoch argumentujú, že teroristické činy nie sú páchané legálne držanými zbraňami.

„Vážime si doterajšie odmietavé stanoviská predstaviteľov Slovenskej republiky k navrhovaným drakonickým zákazom, ktoré údajne v mene boja proti terorizmu majú bezdôvodne postihnúť bezúhonných občanov. Navrhované zákazy povedú k zadržaniu legálne nadobudnutého majetku, strate možnosti účinne chrániť život, zdravie a majetok, likvidácii kultúrneho dedičstva, zániku športových činností, strate živobytia ľudí pôsobiacich v oblasti výroby a predaja zbraní a radikálnemu zhoršeniu bezpečnosti. S takýmto názorom sa stotožnil aj Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, ktorý svojím rozhodnutím z 9. mája 2016 všetky komisiou navrhované zákazy odmietol. V dňoch 9. a 10. júna bude na zasadnutí Rady, ktorého sa osobne zúčastníte, predložený návrh stanoviska Rady k návrhu novely smernice. Žiaľ, ako iste viete, pod tlakom silných členských štátov bude Rade predložený materiál, ktorý prináša ešte prísnejšie zákazy ako návrh Európskej komisie,“ uvádza sa v liste, ktorý TASR poskytol podpredseda Legis Telum Ľudovít Miklánek.

„Veríme, že budete ako minister vnútra v tejto veci aj naďalej stáť na strane bezúhonných občanov Slovenskej republiky. Sme presvedčení, že zachovanie striktne odmietavého postoja voči návrhu Európskej komisie a Rady je nielen v záujme legálnych držiteľov zbraní, ale celého Slovenska. Obraciame sa preto na Vás aj touto cestou s prosbou, aby ste na nadchádzajúcom zasadnutí Rady opäť vyjadrili nesúhlasný postoj s návrhom smernice podaním vyhlásenia v mene Slovenskej republiky, ktorým naša vlasť odmietne túto reguláciu z hore uvedených závažných dôvodov,“ uvádza sa v liste.

Legis Telum združuje v súčasnosti viac ako tisíc členov. Na Slovensku je aktuálne viac ako 170.000 držiteľov zbrojných preukazov. Združenie spustilo koncom minulého roka voči vyššie spomínanému návrhu EK petíciu, ktorú doteraz podpísalo takmer 30.000 Slovákov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

VČERA - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

VČERA - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

VČERA - 20:11Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. .

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

VČERA - 19:18Domáce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

VČERA - 19:08Domáce

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin".