• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Súdna rada odporúča vyplatiť odmeny všetkým zamestnancom v justícii

  • 13:42 01.06.2016
  • Bratislava
Súdna rada odporúča vyplatiť odmeny všetkým zamestnancom v justícii

Súdna rada tiež odporučila ministerke, aby odmeňovanie všetkých zamestnancov justície riešila komplexne.

Vyplatiť odmeny všetkým zamestnancom justície. S takýmto odporúčaním sa obrátila Súdna rada na ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd). Uznesenie prijali jej členovia na utorkovom (31.5.) zasadnutí.

Členovia rady sa stotožnili so žiadosťou Odborového zväzu justície Slovenskej republiky. Justiční odborári sú nespokojní s tým, že ministerka rozhodla o vyplatení odmien iba pre zamestnancov, ktorí sa priamo podieľajú na výkone justície. Toto rozhodnutie oznámila Žitňanská predsedom súdov listom z 25. mája.

Člen Súdnej rady a predseda Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský vysvetlil, že odmeny tak získajú napríklad asistentky sudcov, súdne tajomníčky, avšak nie zamestnanci vo verejnej službe ako vrátnici, informátori, pracovníčky podateľne, účtovníčky. „Ja ten pokyn musím zrealizovať, ale odborári sa obrátili na nás, aby to zahŕňalo všetkých zamestnancov,“ priblížil Sádovský.

Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla v reakcii na uznesenie Súdnej rady uviedol, že odmeny môžu udeľovať len z ušetrených mzdových prostriedkov. Rozhodnutie ministerky o vyplatení odmien pre štátnych zamestnancov participujúcich na výkone justície sa podľa neho týka približne 3500 zamestnancov. „V prípade zamestnancov správy súdov, ktorí sú mimo tejto dohody, ide o 407 zamestnancov,“ doplnil.

„Prostriedky, ktoré boli teraz dané súdom na odmenenie zamestnancov, ktorí participujú na výkone justície, sú zo zdrojov, ktoré boli účelovo dané na tento rok ministerstvu spravodlivosti v rozpočte pre túto kategóriu zamestnancov,“ zdôraznil Bubla s tým, že postup ministerky vychádza z dohody, ktorú uzavrel v minulom volebnom období minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s jej predchodcom Tomášom Borecom (nominant Smeru-SD).

Súdna rada tiež odporučila ministerke, aby odmeňovanie všetkých zamestnancov justície riešila komplexne. Prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie ich sociálno-ekonomickej situácie bola jedna z požiadaviek, s ktorými uskutočnili zamestnanci súdov vlani vo februári jednodňový výstražný štrajk. Predošlá vláda ju nenaplnila.

„Ja vidím ten problém skôr tak, že by sa malo komplexne riešiť odmeňovanie ako celok všetkých pracovníkov v justícii, pretože každoročne sme svedkami toho, že sa poskytnú len odmeny a oni chcú tarifné platy upraviť tak, aby boli na úrovni 21. storočia,“ ozrejmil požiadavku Sádovský.

Rezort spravodlivosti potvrdil, že sa otázkou zaoberá. „Ministerstvo spravodlivosti má záujem riešiť komplexne zamestnancov justície v novom zákone o justičnej štátnej službe,“ doplnil Bubla.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

DNES - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

DNES - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

DNES - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

DNES - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

DNES - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.