• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

L. Žitňanská si myslí, že šéfovia súdov by nemali sedieť v Súdnej rade

  • 13:42 01.06.2016
  • Bratislava
L. Žitňanská si myslí, že šéfovia súdov by nemali sedieť v Súdnej rade

Ministerka spravodlivosti si to myslí napriek konštatovaniu Rady, že duálnym výkonom funkcií nedochádza k porušeniu etických povinností sudcov.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) je i naďalej presvedčená, že predsedovia súdov, ktorí sú zároveň členmi Súdnej rady, sa ocitli v konflikte so zákonom. Názor nezmenila ani potom, ako Súdna rada skonštatovala, že v zotrvávaní viacerých jej členov na oboch postoch nevidí etický problém.

„Naďalej si myslím, že nie je správne, aby predsedovia súdov boli členmi Súdnej rady,“ reagovala ministerka na uznesenie, ktoré rada tesnou väčšinou schválila v utorok (31.5.). Rada skonštatovala, že duálnym výkonom funkcií nedochádza k porušeniu etických povinností sudcov podľa zásad sudcovskej etiky.

Najvyšší ústavný orgán súdnictva analyzoval, ako sa jeho členov dotýka vlaňajší nález Ústavného súdu SR, ktorý s niekoľkoročným odstupom uviedol do praxe ustanovenie o nezlučiteľnosti členstva v rade a vedením súdu. Ku zdvojeniu funkcií siedmich členov rady došlo v čase, keď bola účinnosť tohto paragrafu zákona o Súdnej rade pozastavená.

Rada nenašla v konaní jej členov okrem etického ani právny problém. Podľa jej predsedníčky Jany Bajánkovej nemôže platiť nález Ústavného súdu spätne a podmienkou nezlučiteľnosti funkcií budú viazaní až budúci členovia rady.

„Je možné, že vzniknutú situáciu pri najbližšej príležitosti, keď budeme meniť súvisiace zákony, budeme riešiť legislatívne,“ pripustila ďalej vo svojej reakcii ministerka Žitňanská bez bližších podrobností.

V marci po nástupe do funkcie Žitňanská nepriamo vyzvala dotknutých členov rady, aby konflikt odstránili. „Podľa mojej mienky by malo byť samozrejmosťou to vyriešiť aj nejakým osobným rozhodnutím tých, ktorých sa to týka,“ uviedla vtedy. Zdôraznila, že predsedov súdov nemôže z funkcií v tejto súvislosti odvolať, lebo jej to zákon neumožňuje.

Súčasná právna úprava dáva ministrovi spravodlivosti možnosť odvolať šéfov súdov, len keď porušia svoje povinnosti. V čase vlády Ivety Radičovej, keď Žitňanská zavádzala do zákona o Súdnej rade klauzulu o nezlučiteľnosti funkcií, bola situácia iná. Minister mal pri odvolávaní voľné ruky.

„Len dávam do pozornosti, keď nezlučiteľnosť bola zavedená, ten právny stav bol iný. Čo Ústavný súd nereflektoval v rozhodnutí ani v odôvodnení, a preto stojíme teraz pred touto otázkou,“ doplnila ministerka v marci. Ústavný súd v náleze skonštatoval, že vo zdvojenom členstve stále vidí možnosť personálnej korupcie, nakoľko predsedovia súdov podliehajú výkonnej moci.

Prípadná rezignácia siedmich členov so zdvojenými funkciami by významne zmenila pomery v 18-člennej Súdnej rade. Riadne funkčné obdobie im uplynie v roku 2017. V nesúlade so súčasným znením zákona sa ocitli podpredseda rady Ján Vanko (predseda KS v Nitre) a členovia rady Imrich Volkai (predseda KS v Nitre), Milan Ďurica (predseda KS v Banskej Bystrici), Ľuboš Sádovský (predseda KS v Bratislave), Eva Fulcová (predseda OS Bratislava I) a Ján Slovinský (predseda OS Spišská Nová Ves) a Jozef Maruščák (podpredseda KS v Košiciach).

SaS vyzvala ministerku

Sloboda a solidarita (SaS) vyzýva ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), aby odvolala členov Súdnej rady, ktorí sú zároveň predsedami súdov. Súčasné znenie zákona takúto duplicitu funkcií neumožňuje.

Ministerka má konať okamžite. Liberáli sú presvedčení, že šéfovia súdov zotrvávajú vo funkciách navzdory ich nezlučiteľnému členstvu. Takýto postup je v rozpore so zákonom a rozhodnutím Ústavného súdu, uviedla strana v tlačovej správe.

SaS reagovala na utorňajšie (31.5.) uznesenie Súdnej rady, ktorá skonštatovala, že duálnym výkonom funkcií nedochádza k porušeniu etických povinností týchto sudcov stanovených v zásadách sudcovskej etiky. Fakt, že Súdna rada nenašla pochybenie v postupe jej členov so zdvojenými funkciami, liberáli vnímajú ako dôkaz, že slovenské súdnictvo je riadené morálne nespôsobilými ľuďmi.

„Vyjadrenia týchto najvyšších funkcionárov súdnictva v zmysle, že na nich zákon neplatí a že o tom, či sa správajú eticky, alebo nie, rozhodujú len oni sami, sú v rozpore nielen so základnými zásadami európskeho ponímania práva,“ uviedol poslanec Národnej rady SR za SaS Alojz Baránik.

Okrem výzvy smerovanej samotnej ministerke spravodlivosti sa SaS obrátila i na celú vládnu koalíciu. Vyzvala ju, aby hlasovaním vo vláde SR a v Národnej rade SR odvolala tých svojich nominantov v Súdnej rade, ktorí zahlasovali v utorok za uznesenie. Podľa Baránika je toto uznesenie „amorálne“.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ministri pod Poľanou hovorili o návrhu zákona na odstraňovanie drevín

Ministri pod Poľanou hovorili o návrhu zákona na odstraňovanie drevín

VČERA - 19:26Domáce

Podľa Tomáša Tarabu patrí Slovensko k európskym štátom, ktoré sú najmenej potravinovo sebestačné.

Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom

Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom

VČERA - 18:31Domáce

Železničnú dopravu ochromila nehoda vlaku s osobným autom.

Zmeny vo fungovaní detských pohotovostí: Ordinačné hodiny sa skrátia

Zmeny vo fungovaní detských pohotovostí: Ordinačné hodiny sa skrátia

VČERA - 18:09Domáce

Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti by sa mohli od 1. júla skrátiť z 22.00 h na 20.00 h.

Na rýchlostnej ceste sa prevrátil autobus, vodič stratil kontrolu nad vozidlom

Na rýchlostnej ceste sa prevrátil autobus, vodič stratil kontrolu nad vozidlom

VČERA - 16:28Domáce

V dôsledku nehody ostal neprejazdný jeden pruh dopravu reguluje polícia.

V areáli nemocnice našli telo muža, prípadom sa zaoberá polícia

V areáli nemocnice našli telo muža, prípadom sa zaoberá polícia

VČERA - 15:45Domáce

Muža našli bez známok života v areáli nemocnice.