• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
19°Bratislava

Šesť kandidátov na starostu sa snaží spojiť bratislavskú Marianku

  • 8:35 06.04.2016
  • Marianka
Šesť kandidátov na starostu sa snaží spojiť bratislavskú Marianku

Kandidátmi na starostu Marianky sú Vladimír Bončo (nezávislý), Peter Hasoň (SaS), Barbora Hatoková Styková (ÚSVIT), Peter Jelačič (nezávislý), Alžbeta Ondrušová (NOVA) a Edita Radačovská (SNS).

O post starostu Marianky pri Bratislave sa uchádza šesť kandidátov. V súvislosti s doplňujúcimi voľbami do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnia v sobotu 9. apríla, o tom informuje obec na svojom webe.

Obec si bude voliť nového starostu po tom, čo na funkciu rezignoval predchádzajúci starosta Radovan J. Ten bol na jeseň 2015 obvinený z toho, že od stavebníkov požadoval finančné dary pre obec za bezproblémové vybavenie žiadosti v rámci stavebného konania.

Kandidátmi na starostu Marianky sú Vladimír Bončo (nezávislý), Peter Hasoň (SaS), Barbora Hatoková Styková (ÚSVIT), Peter Jelačič (nezávislý), Alžbeta Ondrušová (NOVA) a Edita Radačovská (SNS).

O svojich programoch informujú v obecných novinách Mariatál, ako aj počas diskusií s občanmi.

„Marianka v tejto chvíli vyzerá tak, že tu máme dve skupiny dlhodobo rozvadených komunálnych politikov, nedoriešené problémy starej Marianky a rastúcu novú,“ uviedol po pondelkovej diskusii (4.4.) Vladimír Bončo, ktorý kandiduje s číslom jeden ako nezávislý. „Nemám v obci podnikateľské záujmy a doteraz som nebol zapojený do prebiehajúcich sporov. Chcel by som upokojiť vzťahy a spojiť ľudí z novej a starej Marianky podporou kultúrnych a športových podujatí,“ povedal.

„Toto volebné obdobie je iba dvojročné. Chcem urobiť audit rozbehnutých projektov. Je ich množstvo a týkajú sa praktických vecí obce,“ dodal. „Chcel by som pracovať na férových vzťahoch občanov a obce. Napríklad, ak nevnímame pokuty prioritne ako obecný príjem, ale ako sankčný prostriedok, treba vždy hľadať najprv možnosť vyriešiť problém bez sankcie. A až vtedy, ak nedôjde k náprave, prikročiť k pokute,“ povedal Bončo.

S číslom dva kandiduje za SaS Peter Hasoň, ktorý sa v obci angažuje aj ako podnikateľ. „V Marianke rukolapne vidieť pätnásť rokov mojej činnosti. Žijem tu s rodinou, mám tu manželku a dve deti,“ povedal po utorkovej (5.4.) diskusii. „V rámci kampane sa vnáša myšlienka, že developer musí byť nutne v konflikte záujmov. To by som chcel otočiť,“ dodal. Pripomenul, že podporil vznik fit parku, aj ihriska pre deti v novej časti Marianky. „Chcel by som urobiť niečo aj pre staršie deti a chcel by som posunúť ďalej aj fit park. Marianka nás spája, mali by sme sa spojiť od najstarších až po prckov,“ povedal pre TASR.

Manažérka kvality Barbora Hatoková Styková kandiduje s číslom tri za ÚSVIT. “Niektorí z vás si určite všimli podiel mojej práce v komisii pre výstavbu, rozvoj a životné prostredie,“ uvádza v obecnom Mariatáli. Za dva roky by chcela dokončiť rekonštrukciu Bystrickej ulice, vybudovať chodník pri hlavnej ceste do Záhorskej Bystrice, zlepšiť služby obecného úradu či čistotu v Svätom údolí.

Peter Jelačič, ktorý kandiduje ako nezávislý s číslom 4, je dlhodobým kritikom bývalého starostu. „Od roku 2009 som chodil a navštevoval zasadnutia obecného zastupiteľstva. Vadilo mi jednanie a celý stav obce za bývalého vedenia. Chcem zmeniť pohľad a prístup k ľuďom a neurobiť v Marianke len stavebný boom, ale iné správanie sa k ľuďom, ako bolo doteraz,“ povedal pre TASR.

„Nechcem sľubovať vzdušné zámky. Chcem medzi vedením obce a ľuďmi vytvoriť iný vzťah a dať ľuďom viac priestoru v rámci iného vyžitia, starým ľuďom dať najavo, že sú v Marianke,“ dodal. Zaujíma sa aj o mladé rodiny a o možnosť založiť v Marianke materské centrum.

Podľa Alžbety Ondrušovej (NOVA), ktorá kandiduje s číslom päť, sa obec doteraz prioritne zaoberala investičnou výstavbou. „Myslím si však, že nemenej dôležité je aj riešenie iných otázok,“ upozornila. Ide jej o riešenie problémov starších ľudí, ale aj školy a škôlky. Upozorňuje, že je potrebné riešiť problémy občanov, „ktorí majú chybným rozhodnutím alebo zavádzaním zo strany developerov sťažené podmienky bývania a možnosť skolaudovať svoje rodinné domy, na ktoré im bolo vydané stavebné povolenie“.

Za Slovenskú národnú stranu kandiduje s číslom 6 Edita Radačovská, ktorá už v minulosti pôsobila v obecnom zastupiteľstve. “Som rodáčka z Marianky, pôsobím v rôznych spolkoch, dnes už najviac v Červenom kríži ako sestra prvej pomoci,“ uvádza v Mariatáli. Ponúka praktické riešenia problémov v konkrétnych lokalitách od problematiky Územného plánu, športového areálu, zberného dvora, Južnej cesty až po Marianské údolie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

DNES - 21:07Domáce

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský.

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

DNES - 19:09Domáce

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní Ivana Č.

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

DNES - 18:54Domáce

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa.

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

DNES - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

Eštok: Výkon policajtov je navýšený o 30 až 40 percent

DNES - 17:38Domáce

Výkon policajtov je po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) navýšený zhruba o 30 až 40 percent.