• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

65. narodeniny dnes oslavuje Laco Lučenič

  • 7:25 23.11.2017
  • Bratislava
65. narodeniny dnes oslavuje Laco Lučenič

Laco Lučenič, všestranný hudobník, multiinštrumentalista, skladateľ, spevák a producent oslavuje 65. narodeniny. Rodák z Cífera (*23.11.1952) je na slovenskej hudobnej scéne známy aj po menom DoubleL.

V prvej skupine hral už ako siedmak na základnej škole. Prvou vážnou kapelou boli George and the Flames, po nej to bola Fermáta, ktorú založil po odchode z Collegium Musicum Fero Griglák. Spoluhráčmi boli Tomáš Berka a Pavol Kozma. Z Fermáty viedla Lacova cesta na poldruha roka do baru, aby si zarobil na špičkové gitary, basovú Rickenbaker a sólovú Telecaster. Vrátil sa do Fermáty práve včas, aby bol pri nahrávaní platne Huascarán. Muzikantskú dráhu prerušila vojenská služba.

Po návrate z vojny sa dal dohromady s Pavlom Hammelom, prvý album, ktorý s Prúdmi nahral, bol Hráč. Keď Hammel odišiel na vojnu a Prúdy načas prestali účinkovať, prešiel Lučenič do Modusu. S ním zažil skvelé obdobie až do novembra 1980, keď odišiel s Mirom Žbirkom a Dušanom Hájekom z Modusu. Vzápätí nato založila táto trojica formáciu Limit. V štúdiu však skoro všetky nástroje nahrával Lučenič sám. S Mekym Žbirkom hral od roku 1980 do roku 1994.

V roku 1985 vydal prvú sólovú LP platňu Bodliak na plavkách, v roku 1987 druhú Zastávky na znamenie. Tretím bol album Svetlo a pocit bezpečia (1996). Produkoval albumy viacerých slovenských a českých skupín, medzi nimi boli Hex či Mňága a Žďorp. Je autorom a protagonistom hudobno-divadelného projektu Satisfactory o hudbe šesťdesiatych rokov, ktorý mal premiéru v roku 2004. V roku 2006 s týmto projektom absolvoval slovenské turné a vydal ho na DVD pod názvom Satisfactory Live In Concert. Jeho zatiaľ ostatným je album XLL (Made by Laco Lučenič), ktorý vydal v januári 2008.

Laco Lučenič bol predsedom poroty pri všetkých troch ročníkoch súťaže Slovensko hľadá Superstar, aj predsedom poroty pri národnej piesňovej súťaži Eurosong 2009. Účinkoval v tanečnom projekte QUEEN, alebo príbehy tých, čo chcú žiť naveky, ktorý uviedlo Divadlo Nová scéna v premiére v januári 2013. Je jedným z najväčších znalcov hudby šesťdesiatych rokov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

DNES - 6:14Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.