• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

9 praktických využití zemiakov, o ktorých ste netušili

  • 19:39 29.11.2016
  • Bratislava
9 praktických využití zemiakov, o ktorých ste netušili

Zemiaky bežne varíme, opekáme, vyprážame, ale existujú aj ďalšie využitia zemiakov, ktoré nesúvisia s ich konzumáciou.

Zemiaky sú ingredienciou, ktorá sa využíva v mnohých jedlách po celom svete. V rebríčku najviac konzumovaných potravín sveta sa nachádzajú na 4. mieste za ryžou, pšenicou a kukuricou. Okrem jednoduchej kultivácie, majú zemiaky aj benefity pre naše zdravie- obsahujú vitamíny C a B6, mangán, fosfor, niacín.

Zemiaky bežne varíme, opekáme, vyprážame, ale existujú aj ďalšie využitia zemiakov, ktoré nesúvisia s ich konzumáciou.

1. Redukovanie opuchnutých očí

Každý neznáša opuchnuté oči po tom, ako sa ráno prebudí. Opuch môže byť jednoducho redukovaný plátkami zemiaku, ktoré vopred umiestnime do chladničky na polhodinu. Takéto zemiaky môžme aplikovať na opuchnuté oči na 10 minút a neskôr zopakovať postup opäť.

Zemiaky neodstraňujú len opuch očí,ale takisto pomáhajú odstraňovať tmavé kruhy pod očami.

2. Miznutie tmavých škvŕn

Zemiaky sú veľmi efektívne v rámci starostlivosti o pokožku. Zloženie zemiakov sa podieľa na odstraňovaní zanesenia pórov, ktoré vzniká z prachu a iného znečistenia.

Zemiaky však možno využiť aj na redukovanie známok vyššieho veku a tmavých škvŕn na tvári. Stačí zemiak nakrájať na plátky, nimi potrieť celú tvár a nechať ich šťavu na tvári asi 10 minút. Tvár následne jemne umyte a utrite uterákom.

3. Odstraňovanie hrdze

Zemiaky účinne odstraňujú hrdzu. Stačí zemiak pokrájať na jemné plátky, tie posypať soľou a potrieť nimi hrdzavé plochy. Následne treba ošetrený predmet umyť a nechať poriadne vysušiť.

4. Absorbovanie prebytočnej soli z jedla

Presolenie jedla je jednou z najbežnejších chýb v kuchyni. Zemiaky možno použiť na odstránenie prebytočnej soli z presolenej polievky. Stačí ak zemiak očistíme, nakrájame na malé kúsky, pridáme do pripravenej polievky a necháme povariť asi 10 minút. Zemiaky následne vyberieme a môžme si naplno vychutnať naše nepresolené jedlo.

5. Teplé a studené obklady

Zemiaky sú dobrou možnosťou pre obklady na ubolené svaly. Pre teplý obklad je potrebné zemiak uvariť alebo upiecť, zabaliť do látky a priložiť na bolestivú oblasť. Studený obklad je obdobný ako teplý, uvarený zemiak necháme minimálne hodinu v chladničke, zabalíme do látky alebo ponožky a priložíme na sval alebo boľavé miesto.

6. Odstraňovanie škvŕn od jedla z rúk

Práca s malinami, jahodami, tekvicou, mrkvou či kurkumou sa občas podpíše na farbe našich prstov. Čerstvé zemiaky sú jedným z najúčinnejších prostriedkov na odstraňovanie škvŕn na koži. Stačí si zašpinenú pokožku potrieť s nakrojeným zemiakom, nechať šťavu zo zemiaku zaschnúť na 10 minút a ruky umyť vo vode.

7. Navrátenie lesku topánkam

Šťava zo zemiakov môže oživiť lesk vašich kožených topánok. Stačí len prekrojeným zemiakom pošúchať topánky, nechať šťavu zaschnúť na 5 minút, šťavu odstrániť papierovou utierkou a vyleštiť.

8. Rast ruží

Pokiaľ ste nadšený záhradkár a milujete ruže, tento trik vás poteší. Odrezok z ruže, ktorý sa umiestni do dierky v zemiaku, má veľkú šancu na vytvorenie koreňov. Odrezok totiž získava zo zemiaku dôležité látky, a neskôr zemiak funguje takisto ako dobré hnojivo. Vytvorte dierku v zemiaku tak, aby bol otvor približne rovnaký ako priemer odrezku. Odrezok jemne vtlačte do otvoru a zemiak zasaďte do zeme. Pri tomto tipe treba dbať na to, aby ste použili organickú sortu zemiaku.

9. Návrat lesku príboru

Už nemusíte kupovať drahé čistiace prostriedky na vyleštenie vášho príboru. Zemiak totiž funguje rovnako. Stačí ak nakrájate pár zemiakov, ktoré uvaríte a dáte preč z vody. Do vody od zemiakov umiestnite svoje príbory asi na hodinu a neskôr ich s jemnou kefkou vydrhnite. Takýto príbor stačí opláchnuť, utrieť a opäť si môžte užívať jeho lesk.

Zdroj: info.sk, NJ, top10homeremedies.com Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.