• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Prví absolventi duálneho vzdelávania na SPŠE dostali certifikáty

  • 12:34 28.06.2016
  • Košice
Prví absolventi duálneho vzdelávania na SPŠE dostali certifikáty

Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach je jedna z najväčších stredných odborných škôl v Košickom kraji.

Slávnostná promócia prvých absolventov pilotného projektu duálneho odborného vzdelávania v oblasti informačno-komunikačných technológií (IKT) sa uskutočnila dnes v Košiciach. Štúdium na tamojšej Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej (SPŠE) úspešne ukončilo 22 študentov.

Títo študenti sa ako prví na Slovensku od septembra 2013 vzdelávali podľa nemeckého modelu a získali rovnocenný certifikát s odborom Fachinformatiker, špecialista pre počítačové systémy. "Certifikáty, ktoré sme dnes úspešným absolventom udelili, svedčia o tom, že obsah a kvalita ich ukončeného štúdia sú na rovnakej úrovni ako v Nemecku," povedal výkonný člen predstavenstva Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Guido Glania.

Koncept tohto štúdia vytvorili na základe 40-ročnej skúsenosti v Nemecku a 20-ročnej v rámci skupiny Deutsche Telekom. "Som veľmi pyšný na to, že sme v skutočnom partnerstve, v rámci silného a spoľahlivého legislatívneho rámca, dokázali spojiť skúsenosti vo výučbe predmetov pre budúcnosť s ambíciou mladých ľudí v tomto regióne," uviedol počas slávnostnej promócie výkonný riaditeľ T-Systems Slovakia (TSSK) Daniel Giebel.

Trojročné vyššie odborné štúdium s prvkami duálneho vzdelávania otvorila SPŠE v Košiciach v spolupráci s TSSK a Košickým samosprávnym krajom (KSK) ako zriaďovateľom školy v septembri 2013.

"Začali sme s duálnym vzdelávaním pred troma rokmi, aj keď zákon platí od minulého roku. Bolo to prepojenie školy s firmou. Spojili sme sa s najväčším IT zamestnávateľom v Košiciach. Študenti mali úplne odlišný režim, ako je režim v bežnej škole," uviedol pre TASR riaditeľ SPŠE v Košiciach Štefan Krištín.

Časť vzdelávania sa uskutočňovala v SPŠE v Košiciach a časť v spoločnosti TSSK. Počas štúdia bolo teoretické vyučovanie a získavanie znalostí v prostredí školy prepojené s praktickým rozvojom tvrdých aj mäkkých zručností v rámci rozsiahlej praxe v TSSK.

Z 22 absolventov, ktorí štúdium úspešne ukončili, spoločnosť TSSK zamestnala 21 z nich. "Štúdium mi dalo veľa skúseností. Počas štúdia som pracoval asi v štyroch tímoch, viedol som i vlastný projekt. Vyskúšal som si štúdium na vysokej škole, ktoré som neukončil. Mal som len teoretické vedomosti, tu som získal aj praktické vedomosti," skonštatoval absolvent Lukáš Podracký.

Štúdium si pochvaľuje i Štefan Kmec. "Celé štúdium splnilo moje očakávania, nakoľko som nadobudol prax, ktorú potrebujem. Som začlenený v tíme, v ktorom často komunikujem so zahraničnými, ako aj slovenskými zákazníkmi," povedal.

TSSK pôsobí v oblasti informačných a komunikačných technológií ako poskytovateľ outsourcingových služieb v oblasti IKT infraštruktúry, aplikácií a podnikových finančných procesov.

Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach je jedna z najväčších stredných odborných škôl v Košickom kraji. Každoročne študuje na nej v priemere 700 až 750 študentov denného štúdia. Od roku 2007 je členom združenia Košice IT Valley.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia apeluje na stiahnutie zmien pri neziskových organizáciách

Opozícia apeluje na stiahnutie zmien pri neziskových organizáciách

DNES - 14:14Domáce

Opozičné PS vyzvalo koaličných poslancov, aby stiahli novelu zákona o mimovládnych organizáciách, ktorú Národná rada posunula do druhého čítania.

Vo viacerých mestách sa šíri zákerný vírus, hygienici prijali opatrenia

Vo viacerých mestách sa šíri zákerný vírus, hygienici prijali opatrenia

DNES - 13:21Domáce

Vírusom sa nakazili už stovky ľudí, všetkých spája jedlo z jednej prevádzky.

Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie

Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie

DNES - 12:45Domáce

Vodič autobusu šoféroval pod vplyvom alkoholu, hrozí mu väzenie.

Zapojí sa Korčok do eurovolieb? Toto uviedol pred ich konaním

Zapojí sa Korčok do eurovolieb? Toto uviedol pred ich konaním

DNES - 11:59Domáce

Ivan Korčok vyzýva v eurovoľbách najmä na podporu ženských kandidátok.

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

DNES - 11:26Domáce

Európska komisia žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie v súvislosti s nesplnením si povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika.