• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika udelí titul Michailovi Gorbačovovi

  • 17:05 09.05.2016
  • Košice
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika udelí titul Michailovi Gorbačovovi

Okrem titulu doctor honoris causa získa bývalý sovietsky prezident i čestné občianstvo mesta.

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach udelí Michailovi Sergejevičovi Gorbačovovi, prezidentovi ZSSR, reformnému politikovi, nositeľovi Nobelovej ceny za mier čestný titul doctor honoris causa v odbore politológia. Gorbačov ho podľa hovorkyne UPJŠ v Košiciach Márie Hrehovej získa za uvoľnenie medzinárodného napätia vo svete a za otvorenie cesty krajinám strednej a východnej Európy k demokracii, občianskej spoločnosti a slobode vedeckého bádania a vzdelávania.

O udelení čestného titulu rozhodla tajným hlasovaním Vedecká rada UPJŠ v Košiciach na svojom zasadnutí 6. mája.

"Je málo politických osobností, ktoré boli protagonistami historických politických udalostí koncom 20. storočia. Michail Sergejevič Gorbačov bol jednou z nich. Zásluhou jeho politickej činnosti sa otvoril priestor na rozsiahle politické a spoločenské zmeny v krajinách bývalého sovietskeho bloku,"
uviedla Hrehová.

Doterajšia politická a verejná činnosť Michaila Gorbačova sa podľa jej slov priamo i nepriamo dotkla aj akademického vysokoškolského prostredia, ktoré je veľmi citlivé na akademické práva a slobody. "Politika perestrojky, ktorej pozitívny dosah sme pocítili koncom 80. rokov minulého storočia aj na Slovensku, vyvolala zásadné zmeny aj v oblasti vysokého školstva. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach privítala tieto zmeny. V náročnom trhovom prostredí sa usiluje byť atraktívnou vedeckou a vzdelávacou inštitúciou, ktorá nezabúda ani na svoju dôležitú úlohu verejného fóra na diskusiu o akademických i celospoločenských otázkach," spresnila Hrehová.

Okrem titulu doctor honoris causa získa bývalý sovietsky prezident i čestné občianstvo mesta. S iniciatívou prišiel exprezident SR Rudolf Schuster, návrh predložil primátor Richard Raši.

Verejné ocenenie mesto udelilo Gorbačovovi "za presadzovanie myšlienok slobody a demokracie, za reformné rozhodnutia, ktoré viedli k politickým a spoločenským zmenám, za mierové posolstvo, ktoré je životným princípom Európanov i Košičanov".

Podľa zdôvodnenia návrhu na čestné občianstvo práve mier spája Gorbačova s Košicami. "Mal 13 rokov, keď bol jeho otec Sergej Andrejevič Gorbačov počas druhej svetovej vojny v roku 1944 ranený v bojoch pri Košiciach. S oslobodeneckými vojskami chcel do Európy vrátiť mier. S myšlienkou slobody, mieru a demokracie neskôr Michail Gorbačov presadzoval dôležité reformné zmeny," uvádza sa v návrhu, ktorý v polovici marca schválili košickí mestskí poslanci.

Gorbačov stál v rokoch 1985-1991 na čele sovietskej komunistickej strany, napokon sa stal prvým a posledným prezidentom Sovietskeho zväzu. Pod jeho vedením sa začala reformná politika prestavby (perestrojka) a otvorenosti (glasnosť). Zaslúžil sa o zmiernenie napätia vo svete, skončenie studenej vojny a v konečnom dôsledku o rozpad sovietskeho bloku. V roku 1990 mu udelili Nobelovu cenu za mier.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

DNES - 21:15Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

DNES - 20:15Zaujímavosti

Kamera zachytila desivý moment, keď spod lietadla začali lietať iskry.

Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

DNES - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.