• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
15°Bratislava

Novomestská tržnica dostala novú klimatizáciu

  • 15:22 06.05.2016
  • Bratislava
Novomestská tržnica dostala novú klimatizáciu

V tržnici bola doteraz osadená vzduchotechnika z roku 1985. V priebehu minulého roka mala klimatizácia niekoľko technických problémov a v lete ju dokonca musela dočasne nahradiť mobilná chladiaca jednotka.

Tých, ktorí chodia nakupovať do bratislavskej tržnice na Trnavskom mýte, čaká citeľná zmena. V budove inštalujú novú klimatizáciu, ktorá by sa mala postarať o príjemnejšie prostredie na nákupy a rovnako by mala ušetriť výdavky na energie.

"Klimatizačná jednotka s výkonom 855 kilowattov je prípravou na horúce letné mesiace, počas ktorých je potrebné presklenú budovu tržnice ochladzovať," potvrdil Marek Tettinger, hovorca mestskej časti Bratislava-Nové Mesto. Mestská časť sa o budovu stará prostredníctvom svojej príspevkovej organizácie EKO-podnik VPS. Riaditeľ organizácie Robert Molnár sa domnieva, že náklady na ochladzovanie by mohli klesnúť až o tretinu. "Nová klimatizácia vyhovuje najmodernejším požiadavkám v oblasti ochrany životného prostredia," dodal Molnár.

V tržnici bola doteraz osadená vzduchotechnika z roku 1985. Okrem energetickej náročnosti, chladivo, ktoré obsahovala, nespĺňalo moderné technologické normy. V priebehu minulého roka mala klimatizácia niekoľko technických problémov a v lete ju dokonca musela dočasne nahradiť mobilná chladiaca jednotka.

Ďalším krokom v postupnej modernizácii tržnice má byť podľa Molnára vyregulovanie teploty v objekte.

Tržnica na Trnavskom mýte dopláca na to, že v minulých desaťročiach sa do jej rekonštrukcie a údržby neinvestovalo. Samospráva pred časom preto rozhodla, že všetok zisk z prevádzky tržnice použije na jej rekonštrukciu. V uplynulých štyroch rokoch aj vďaka tomu v jej priestoroch osadili nový výťah, vymenili staré svietidlá, nahradili nefunkčné inštalácie či elektrické rozvody.

Tržnica patrí hlavnému mestu, ktoré ju v roku 1993 zverilo trom mestským častiam: Novému Mestu, Rači a Vajnorom. Podiel na hospodárení sa odvíja podľa kľúča Bratislava - Nové Mesto 71 percent, Rača 24 percent a Vajnory päť percent. O správu Tržnice sa však výlučne stará Nové Mesto, respektíve jeho EKO-podnik.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blanár odcestoval na Cyprus, stretne sa s prezidentom i slovenskými vojakmi

Blanár odcestoval na Cyprus, stretne sa s prezidentom i slovenskými vojakmi

DNES - 19:12Domáce

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár v stredu večer odcestoval na oficiálnu návštevu Cyperskej republiky.

Z boja o europarlament odišla jedna kandidátka

Z boja o europarlament odišla jedna kandidátka

DNES - 19:11Domáce

Z volieb do Európskeho parlamentu odstúpila zatiaľ jedna kandidátka.

SHMÚ varuje: Tieto okresy môže zasiahnuť mráz

SHMÚ varuje: Tieto okresy môže zasiahnuť mráz

DNES - 18:43Domáce

V noci a ráno môže potrápiť niektoré okresy prízemný mráz.

Zomrel obľúbený slovenský športovec

Zomrel obľúbený slovenský športovec

DNES - 18:05Domáce

Slovensko prišlo o ďalšieho mladého športovca.

NAKA pri akcii Škola zadržala 14-ročného chlapca

NAKA pri akcii Škola zadržala 14-ročného chlapca

DNES - 16:58Domáce

Národná kriminálna agentúra zadržala počas stredajšej akcie s krycím názvom Škola 14-ročnú osobu v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy.