• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
18°Bratislava

Ochranári vyzvali zastaviť trestné stíhanie exšéfov envirorezortu

  • 15:45 26.04.2016
  • Bratislava
Ochranári vyzvali zastaviť trestné stíhanie exšéfov envirorezortu

Bývalých ministrov životného prostredia Lászlóa M. a Jaroslava I. obvinil vyšetrovateľ v roku 2012 z ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

Urýchlene zastaviť trestné stíhanie bývalých ministrov životného prostredia Lászlóa M. (SMK) a Jaroslava I. (SNS) v kauze podkôrnika v Tatrách. S takouto výzvou sa na orgány činné v trestnom konaní obrátilo 34 členov Slovenského ochranárskeho snemu (S-O-S).

Členovia neformálneho spoločenstva ochranárov vyjadrili poľutovanie a nesúhlas s pokračujúcim trestným stíhaním exministrov. Podnetom k ich aktivite bola minulotýždňová medializovaná informácia o návrhu vyšetrovateľov obžalovať oboch exministrov za to, že nepovolili ťažbu v Tatrách po veternej smršti v roku 2004. Prokuratúra túto svoju informáciu neskôr dementovala.

„V súvislosti s priebehom vyšetrovania iných, zjavne jednoznačnejších káuz, ako je napríklad kauza predraženého CT, tento prípad vyvoláva obavy z možného zneužívania prokuratúry a polície na tendenčné stíhanie a zastrašovanie nepohodlných ľudí s inými, i keď podloženými názormi, ktoré však bránia vybraným záujmovým skupinám v dosahovaní ich cieľov,“ skonštatovali ochranári vo svojej výzve.

Iniciátori výzvy považujú za absurdné a spoločensky nebezpečné, aby oboch exministrov stíhali za to, že riadne vykonávali svoju funkciu a chránili verejný záujem. Argumentovali pritom tým, že na kompetentné a komplexné posúdenie priaznivosti stavu lesných organizmov a ekosystémov nestačia len poznatky aplikovaných lesníckych vied.

„Zvlášť v chránených územiach prírody je na to nevyhnutný širší rámec evolučnej biológie, biológie ochrany prírody, ekosystémovej ekológie, biogeografie, paleoekológie a ďalších prírodných i spoločenských vied,“ domnievajú sa.

Lesnícke zásahy v prírode bližších lesných ekosystémoch podľa nich nie sú súčasťou prirodzených režimov, za akých tieto ekosystémy vznikali a vyvíjali sa a na aké sa ich obyvatelia evolučne prispôsobili. „Preto nie sú ani nutnou, ani postačujúcou podmienkou dosiahnutia či udržania ich priaznivého stavu,“ uviedli.

Odumretie niektorých lesných drevín vplyvom žeru podkôrnikov na menších či väčších plochách neznamená podľa signatárov výzvy zánik daného lesného ekosystému, ale ide len o prechod do iného vývinového štádia, v ktorom však väčšina kľúčových ekosystémových funkcií zostáva zachovaná.

„Najlepšie dostupné vedecké poznatky, ako aj príklady z blízkych regiónov či samotnej Tichej a Kôprovej doliny poukazujú na správnosť rozhodnutí bývalých ministrov. Podporujú ich aj výsledky práce vedcov z viacerých prírodovedných odborov, ktorí v zonačnej komisii pripravili v rokoch 2011 a 2012 vedecký návrh zonácie TANAP-u," doplnili.

Bývalých ministrov životného prostredia Lászlóa M. a Jaroslava I. obvinil vyšetrovateľ v roku 2012 z ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Izák čelí aj obvineniu z marenia úlohy verejným činiteľom. Údajnou nečinnosťou a nepovolením ťažby dreva po kalamite vo Vysokých Tatrách z roku 2004 mali exministri spôsobiť majetkovú škodu vo výške viac ako deväť miliónov eur a ďalšiu ekologickú nemajetkovú škodu. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

DNES - 20:29Domáce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

DNES - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

DNES - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

DNES - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.