• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Greenpeace Slovensko spúšťa petíciu za obmedzenie pesticídov

  • 11:59 22.04.2016
  • Bratislava
Greenpeace Slovensko spúšťa petíciu za obmedzenie pesticídov

Do konca roka plánujú aktivisti vyzbierať desiatky tisíc podpisov a následne petíciu odovzdať ministerstvu pôdohospodárstva.

Mimovládna organizácia Greenpeace Slovensko spúšťa petíciu, ktorou chce obmedziť používanie nebezpečných pesticídov na Slovensku. Tie totiž môžu predstavovať hrozbu pre životné prostredie alebo ľudské zdravie. Do konca roka plánujú aktivisti vyzbierať desiatky tisíc podpisov a následne petíciu odovzdať ministerstvu pôdohospodárstva.

Petíciou chcú taktiež dosiahnuť, aby Slovensko nepovoľovalo výnimky na látky, ktoré sú na európskej úrovni zakázané. Požadujú aj, aby SR prepracovala svoj národný akčný plán na dosiahnutie trvalo udržateľného používania pesticídov tak, aby spĺňal legislatívu Európskej únie (EÚ) a aby stanovil konkrétne i merateľné dlhodobé ciele, ako riešiť závislosť krajiny od pesticídov.

"Pesticídy sú totiž látky, ktoré nielen znečisťujú pôdu, vodu, vzduch a zabíjajú včely, ale ich zvyšky sa dostávajú aj do nášho jedla," upozornila koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko. Priemerná spotreba pesticídov na Slovensku podľa jej slov neklesá. Kým v roku 2013 bola na úrovni okolo 4000 ton, o rok neskôr už viac ako 5000 ton. "To nevnímame ako dobrý trend," podotkla.

V roku 2013 hlasovali členské štáty EÚ o obmedzení troch neonikotínoidov, pri ktorých bolo podozrenie, že sú veľmi toxické pre včely. Skupina niektorých členských štátov, vrátane Slovenska, však s týmto návrhom nesúhlasila a hlasovala proti. "Tým, že Slovensko toto obmedzenie nepodporilo, vyslalo negatívny signál hlavne slovenským včelárom. Dobrá správa to však nebola ani pre bežných spotrebiteľov. Svedčí to o tom, ako veľmi sme na Slovensku neambiciózni, čo sa týka regulácie nebezpečných látok," priblížila Nikodemová.

Kým niektoré členské štáty EÚ sa podľa jej slov snažia pesticídy obmedzovať a dlhodobo riešiť závislosť od nich, na Slovensku, naopak, ich spotreba rastie. "Nemáme žiadne merateľné ciele do budúcna, ako používanie pesticídov obmedziť," upozornila Nikodemová. Podotkla, že začiatkom budúceho roka sa má hlasovať opäť o troch neonikotínoidoch, prípadne o ďalších nebezpečných látkach, ktoré by bola ochotná EÚ obmedziť. Greenpeace Slovensko nechce, aby sa situácia z roku 2013 zopakovala a Slovenská republika túto iniciatívu blokovala. "Aj preto prichádzame s touto výzvou," spresnila.

Petíciu podporuje aj Slovenský zväz včelárov (SZV). Pre používanie neonikotínoidov totiž výrazne trpia včely. Podľa podpredsedu SZV Martina Piovarčiho sú tieto látky pre včely veľmi zradné, pretože sú súčasťou pletív rastlín, vrátane peľu a nektáru. "Ak sú pesticídy v rastline, včela sa im nemôže vyhnúť. Včely nemajú genetickú výbavu na detoxikáciu jedov, keďže rastliny nikdy neprodukovali toxický nektár a peľ," vysvetlil. Ako upozornil, neonikotínoidy sú až niekoľko tisícnásobne jedovatejšie ako už zakázané DDT.

"Je tu veľká obava, že nám včelstvá do budúcna neprežijú. My včelári neradi vidíme postreky, pretože sme si vedomí, že ničia včely, aj keď nepriamo. Každá jedna včela má svoj pach svojho kmeňového včelstva. Hneď ako je zasiahnutá látkou v postreku, tak takzvané strážkyne úľa ju dnu už nepustia a včela zahynie," vysvetlil Piovarči. Ako dodal, podľa štatistiky EÚ sa pre "bezhlavé" postreky už prišlo o zhruba polovicu motýľov a stav včiel taktiež rapídne klesá.

Ľudia môžu petíciu podporiť na webovej stránke www.bezpesticidov.sk alebo ju môžu osobne podpísať u dobrovoľníkov na rôznych podujatiach, festivaloch či v infostánkoch.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

VČERA - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

VČERA - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

VČERA - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

VČERA - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

VČERA - 12:12Domáce

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie.