• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
22°Bratislava

VIDEO: V gréckej Olympii vzplanul oheň pre olympijské hry v Riu

  • 15:42 21.04.2016
  • Atény
VIDEO: V gréckej Olympii vzplanul oheň pre olympijské hry v Riu

Po niekoľkodňovej ceste po Grécku prevezmú pochodeň brazílski organizátori a 3. mája odštartuje púť po celej zemeguli.

V antickej Olympii vo štvrtok slávnostne zapálili oheň pre augustové olympijské hry v Riu de Janeiro. Po niekoľkodňovej ceste po Grécku prevezmú pochodeň brazílski organizátori a 3. mája odštartuje púť po celej zemeguli.

V starovekých kulisách zapálilo oheň podľa antickej tradície spojením slnečných lúčov 11 kňažných. Vrchná kňažná v podaní herečky Kateriny Lehuovej potom pred zrakmi prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha a ďalších čestných hostí odovzdala pochodeň prvému členovi štafety.

Tejto pocty sa dostalo Eleftheriosovi Petruniasovi, úradujúcemu majstrovi sveta v športovej gymnastike. Od gréckeho šampióna v cvičení na kruhoch prevezme pochodeň brazílska volejbalová legenda Giovane Gavio.


Počas nasledujúcich troch mesiacov zavíta pochodeň do viac než 300 miest po celej planéte, pričom do štafety sa zapojí približne 12-tisíc bežcov. Tí s ňou prejdú celkovo 20-tisíc km, ďalších 16-tisíc precestuje lietadlom. Posledný člen štafety zapáli 5. augusta oheň na slávnom štadióne Maracana počas slávnostného otvorenia prvých OH v Južnej Amerike.

"Brazílčania nás privítajú radosťou zo života a zo športu. Hry budú odkazom nádeje v týchto ťažkých časoch. A olympijský oheň bude prenášať tento odkaz do všetkých kútov Brazílie a do celého sveta," citovala agentúra dpa slová Bacha.

Na legendárnom štadióne vydrží plameň iba jeden deň, po úvodnom ceremoniáli ho ráno opäť presunú. "Z Maracany ho prepravia do centra Ria. Ale kam presne, to zostáva tajomstvom," uviedol hovorca organizačného výboru OH Mario Andrada.

Oheň je jedným zo symbolov olympijských hier. Podľa tradície večne horel na oltári v gréckej Olympii, kde sa v roku 776 pred naším letopočtom konali prvé antické hry. Prvá púť olympijského ohňa sa uskutočnila v roku 1936, na ceste do Berlína preťala štafeta sedem krajín vrátane vtedajšieho Československa.

Olympijské hry v Rio de Janeiro sa uskutočnia v termíne od 5. do 21. augusta 2016. Športovci sa predstavia v 306 disciplínach v 28 športoch. Heslom podujatia je slogan: "Ži svoju vášeň" (portugalsky: Viva sua paixao).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.