• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
12°Bratislava

Ombudsmanka Jana Dubovcová sa pre detský domov PETO obrátila na súdy

  • 12:41 18.04.2016
  • Bratislava
Ombudsmanka Jana Dubovcová sa pre detský domov PETO obrátila na súdy

Verejná ochrankyňa práv dostala niekoľko podnetov, ktoré upozorňujú na porušovanie základných práv maloletých detí v bratislavskom súkromnom detskom domove.

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podáva okresným súdom podnety, aby z úradnej moci začali konania vo veci starostlivosti o maloleté deti, ktoré sú umiestnené v súkromnom detskom domove PETO v Bratislave. TASR o tom informoval Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ombudsmanka dostala niekoľko podnetov, ktoré upozorňujú na porušovanie základných práv maloletých detí v bratislavskom súkromnom detskom domove. Dubovcová dala tieto podnety preskúmať a dospela k presvedčeniu, že súdy, ktoré rozhodli o umiestnení detí do tohto zariadenia, by mali z úradnej moci preskúmať, či je v ňom deťom skutočne poskytovaná kvalitná, osobná, celodenná i riadna starostlivosť. V prípade potreby by mali podľa ombudsmanky rozhodnúť o zmene zariadenia.

Okresnému súdu Malacky a okresným súdom Bratislava I., II., III., IV. a V. postupne podáva podnety, aby vzhľadom na existujúce pochybnosti posúdili poskytovanie starostlivosti o deti v tomto detskom domove.

"Súkromný detský domov neposkytol súčinnosť verejnému ochrancovi práv v potrebnom rozsahu. Za týchto okolností nemožno s určitosťou potvrdiť, že základné práva detí sú v tomto zariadení dodržiavané. Preto je potrebné, aby pochybnosti o dodržiavaní základných práv detí preskúmal súd," vysvetlil Glovičko. Ako podotkol, súdy sú najvyššou autoritou, ktorá môže kedykoľvek preskúmať, aj návštevou príslušných zariadení, ako sa napĺňa súdne rozhodnutie v oblasti starostlivosti o deti.

Vo februári Lucia Nicholsonová a Natália Blahová zo strany SaS podali na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu, ale i ďalších trestných činov. K ich spáchaniu malo podľa nich dôjsť v súvislosti s prevádzkovaním detského domova PETO v Bratislave. Predstaviteľky SaS upozornili na možné porušovanie práv detí v tomto domove.

Nezisková organizácia PETO pre TASR v tom čase uviedla, že podanie trestného oznámenia na Generálnu prokuratúru SR zo strany SaS vníma s úsmevom a je rada, že bude strana usvedčená z klamstva a "manipulatívnych politických tancov".

Pre obavy z porušovania práv detí v súkromnom detskom domove PETO sa s podnetom na prešetrenie situácie obrátila na verejnú ochrankyňu práv Dubovcovú i Generálnu prokuratúru SR aj Koalícia pre deti Slovensko. 
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

VČERA - 20:29Domáce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

VČERA - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

VČERA - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

VČERA - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.