• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Košičania nesúhlasia s výrubom stromov na Tomášikovej ulici

  • 21:11 01.04.2016
  • Košice
Košičania nesúhlasia s výrubom stromov na Tomášikovej ulici

Dôvodom je rekonštrukcia plynovodu. Spoločnosť SPP – distribúcia tvrdí, že zrezané budú iba stromy, ktoré sú v ochrannom pásme plynovodu.

Obyvatelia Košíc nesúhlasia s plánovaným výrubom stromov na Tomášikovej ulici. Dôvodom je rekonštrukcia plynovodu. Spoločnosť SPP – distribúcia tvrdí, že zrezané budú iba stromy, ktoré sú v ochrannom pásme plynovodu.

Pod petíciu proti výrubu, ktorá je zverejnená na webovej stránke www.peticie.com, sa k dnešnému dňu (16.45 h) podpísalo 897 ľudí. Jej organizátori žiadajú príslušné orgány štátnej správy, verejnej správy a samosprávy o zachovanie súčasného stavu zelene a stromového porastu na spomínanej ulici.

„Nesúhlasíme s odstránením súčasných porastov z tejto ulice a s ich výrubom. Zastávame názor, že súčasný stav zelene nám zabezpečuje adekvátne podmienky na život v zdravom životnom prostredí, v ktorom máme ako ľudia právo žiť, čo nám zaručuje aj článok 44 Ústavy Slovenskej republiky. Apelujeme na príslušné orgány verejnej správy, aby podnikli v rámci svojej právomoci všetky úkony k tomu, aby mohla byť zeleň a stromový porast zachované a aby pri tomto posudzovaní vzali plný zreteľ na spoločenskú a ekologickú hodnotu uvedených porastov, nielen pre bezprostredných obyvateľov ulice Tomášikova v Košiciach, ale aj pre celú mikroklímu Košíc,“ uvádza sa v petícii.

Spoločnosť SPP – distribúcia uviedla, že v marci začala v Košiciach s plánovanou rekonštrukciou plynovodov. „Rekonštrukcie plánujeme v lokalitách Košice – Staré Mesto, Košice – Sever, Košice – Juh, Košice – Vyšné Opátske, s plánovaným ukončením prác 15. októbra 2016,“ vysvetlil hovorca spoločnosti SPP – distribúcia Milan Vanga.

Ako povedal, priamo na stavenisku na Tomášikovej ulici ide o 12 kusov stromov s priemerom do 30 cm a 12 kusov do 50 cm, ktoré sa nachádzajú v ochrannom pásme plynovodu, ktorý budú rekonštruovať.

„Na miestnom šetrení 10. marca 2016 sme sa s Okresným úradom Košice dohodli, že nakoľko by bolo v súlade s naším oznámením nutné všetky označené stromy odstrániť najneskôr do 31. marca 2016, výrub odložíme až na termín realizácie výkopových prác s cieľom nájsť najvhodnejšiu trasu nového plynovodu a zachrániť tak čo najviac z označených stromov,“ vysvetlil Vanga.

Výkopové práce na Tomášikovej ulici budú podľa Vangu realizovať v období od 1. júla do 16. septembra. „Ak bude nevyhnutné pristúpiť k výrubu drevín, tak iba tých, ktoré budú v ochrannom pásme až zrekonštruovaného, novo uloženého plynovodu,“ povedal a dodal, že vyrúbané budú iba stromy, ktoré predstavujú neakceptovateľné riziko.

Práve korene stromov môžu podľa jeho slov spôsobovať bezpečnostné riziko tým, že odtláčajú izoláciu plynových potrubí. Zároveň zdôraznil aj nevyhnutnosť vytyčovania sietí pred každým zámerom novej výsadby.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.