• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Veľkú cenu Zlatého súdka získal opäť Konstantin Kazanchev z Kyjeva

  • 18:43 01.04.2016
  • Prešov
Veľkú cenu Zlatého súdka získal opäť Konstantin Kazanchev z Kyjeva

V 22-ročnej existencii súťaže je prvým súťažiacim, ktorý túto Veľkú cenu obhájil.

Najvyššie ocenenie Grand Prix si zo súťaže kresleného humoru na tému pivo – Zlatý súdok 2016 dnes odniesol ukrajinský karikaturista Konstantin Kazanchev. V 22-ročnej existencii súťaže je prvým súťažiacim, ktorý túto Veľkú cenu obhájil. Získal ju aj v 9. ročníku v roku 2003. Ocenenie si prišiel z Kyjeva do Prešova osobne prevziať. Svoj úspech komentoval slovami, že okrem toho, že je profesionálnym karikaturistom, je aj milovníkom piva a humoru, čo ho predurčuje na víťazstvo v tejto súťaži.

Odborná porota vyberala víťazné karikatúry spomedzi 384 prác. Do súťaže sa zapojilo celkom 147 autorov zo 42 štátov sveta. Odborná porota ďalej udelila 1. Cenu Anrejovi Popovovi z Ruska, na druhej priečke skončil Ivajlo Cvetkov z Bulharska a kresba Jiřího Hiršla z Českej republiky obsadila tretiu priečku. Porota udelila aj dve zvláštne ceny – Slovákovi Tomášovi Ferenčákovi a Poliakovi Henrykovi Cebulovi. Do 12 krajín poputuje 15 čestných uznaní – štyri do Česka, po jednom na Ukrajinu, do Turecka, Litvy, Japonska, Nemecka, Talianska, Rakúska, Srbska, Poľska, Belgicka a na Slovensko.

Konateľ súťaže a karikaturista Fedor Vico uviedol, že súťaži už nerobí žiadnu reklamu a každým rokom mu prichádzajú karikatúry z celého sveta. Tento rok ich prišlo viac ako vlani. Sú to originálne práce, ktoré autori posielajú klasicky poštou a nie mailom, o to si to viac cení. „Boli medzi nimi aj také pre nás bizarné krajiny ako Mjanmarsko, Thajsko, Indonézia, Austrália. To už nehovorím o európskych štátoch či Kanade, USA a Japonsku," povedal. To, že súťaž trvá už 22 rokov, nepovažuje za zvláštne. Skôr je pre neho zaujímavé, že vždy sa objaví niečo, čo tu ešte nebolo. Iný pohľad na túto tému. A to vlastne vyhráva, pokiaľ to má aj výtvarnú kvalitu.

„Úroveň bola stabilná, čiže dobrá a výborná a stále lepšia. Takto sa zvyklo hovorievať, ale skutočne je to tak. Svedčí o tom aj to, že výtvarná stránka je tiež zdôrazňovaná, aby náležitá myšlienka dostala patričnú výtvarnú umeleckú obálku,“ uviedol predseda poroty a historik umenia Vladislav Grešlík. Podľa jeho slov najviac bodujú práce, ktoré sú vtipné, výtvarne kvalitné, ak je toto v harmónii, je veľká šanca, že práve takáto práca vyhrá.

Pred odovzdaním cien víťazom otvorili v Šarišskej galérii v Prešove výstavu, kde sa dostalo asi 200 najlepších súťažných prác z 22. ročníka súťaže Zlatý súdok 2016. Diváci si ju budú môcť pozrieť do začiatku leta.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako vlani v rovnakom období

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako vlani v rovnakom období

DNES - 7:50Domáce

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako v rovnakom období minulého roka. Kým vlani došlo od januára do 5. mája k 3569 nehodám, tento rok ich polícia zaznamenala 3575.

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.