• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Študenta obvinili zo zločinu falšovania a výroby peňazí

  • 16:57 01.04.2016
  • Dunajská Streda
Študenta obvinili zo zločinu falšovania a výroby peňazí

Podľa predbežných expertíz Národnej banky mladý muž vyrábal a distribuoval bankovky, ktoré vyhodnotili stupňom kvality 3, ako podarený falzifikát.

Dunajskostredský vyšetrovateľ obvinil zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov 19-ročného študenta z okresu Galanta. TASR o tom dnes informovala krajská hovorkyňa Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

„Falošnú bankovku odhalili pred veľkonočnými sviatkami v pohostinskom zariadení v obci Okoč v okrese Dunajská Streda. Mladý muž vošiel do pohostinstva a pri pulte požiadal o balíček cigariet, za ktoré zaplatil 50-eurovou bankovkou. Výdavok zobral a odišiel. Hostinský ju nevložil hneď do pokladne a následne si všimol, že je iná ako ostatné. Zistil, že bankovke chýba ochranný prvok a kraj bankovky bol zle zrezaný,“ priblížila priebeh odhalenia hovorkyňa s tým, že podvedený muž nasadol na bicykel a išiel mladíka hľadať. Po pár minútach si všimol, ako chcel v miestnej predajni potravín zaplatiť za nápoj rovnakou bankovkou. Hostinský predavačku upozornil, aby ju skontrolovala. Z obchodu už študenta nepustili a odovzdali do rúk policajtom.

Ako sa zistilo, obvinený deň predtým zaplatil falošnou bankovkou celkovo štyrikrát. To, že ide o falošnú bankovku, neodhalila v jednom prípade ani špeciálna fixka na kontrolu originality. Policajti muža zadržali a predviedli na policajnú stanicu, kde sa k výrobe peňazí priznal.

Podľa ďalších slov Linkešovej okrem štyroch 50-eurových bankoviek zaistila polícia ďalších 500 kusov. „Tie dobrovoľne vydal v byte, ktorý si prenajímal za sfalšované peniaze. Spolu s počítačom a scanerom zaistili policajti aj drogy. Mladík je podozrivý, že celkovo vyrobil a sfalšoval bankovky v hodnote najmenej 25.000 eur,“ konštatovala hovorkyňa. Dodala, že podľa predbežných expertíz Národnej banky Slovenska mladý muž vyrábal a distribuoval bankovky, ktoré vyhodnotili stupňom kvality „3“, ako podarený falzifikát. Peniazmi mal podľa jeho vyjadrenia platiť niekoľko mesiacov nielen v blízkom okolí, ale v celom Trnavskom, Nitrianskom a Bratislavskom kraji.

„Na základe dôkazov a vykonanej rekognície s poškodenými osobami ho vyšetrovateľ obvinil zo zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. Spracoval návrh na jeho väzobné stíhanie. Na základe príkazu súdu muža následne eskortovali do výkonu väzby. V zmysle zákona mu hrozí strata slobody na sedem až desať rokov,“ konštatovala hovorkyňa.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ÚVZ: Pravidelný pohyb pomáha v prevencii ochorení, vhodná je rýchla chôdza

ÚVZ: Pravidelný pohyb pomáha v prevencii ochorení, vhodná je rýchla chôdza

DNES - 10:14Domáce

Pohyb priaznivo ovplyvňuje aj duševné zdravie ľudí. Vhodnou formou fyzickej aktivity je aj rýchla chôdza. Poukázal na to Úrad verejného zdravotníctva SR.

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako vlani v rovnakom období

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako vlani v rovnakom období

DNES - 7:50Domáce

Počet dopravných nehôd je zatiaľ podobný ako v rovnakom období minulého roka. Kým vlani došlo od januára do 5. mája k 3569 nehodám, tento rok ich polícia zaznamenala 3575.

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.