• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
17°Bratislava

Coco Chanel mohla byť nemeckou agentkou

  • 11:14 17.03.2016
  • Londýn
Coco Chanel mohla byť nemeckou agentkou

Podľa britského denníka Daily Mail o tom svedčia dokumenty z archívov zverejnené vo Francúzsku. Tieto dokumenty sa roky nachádzali na zámku Vincennes východne od Paríža.

Zakladateľka francúzskeho módneho domu Coco Chanel mohla počas druhej svetovej vojny spolupracovať s nacistami. Podľa britského denníka Daily Mail o tom svedčia dokumenty z archívov zverejnené vo Francúzsku. Tieto dokumenty sa roky nachádzali na zámku Vincennes východne od Paríža, informovali francúzske i britské médiá.

Ako uviedol britský Daily Mail, v jednom z materiálov sa s odvolaním sa na zdroj v Madride píše, že Gabriele Chanelová bola v rokoch 1942-1943 milenkou a agentkou baróna Hansa Günthera von Dinklage, ktorý v roku 1935 zastával funkciu atašé na nemeckom veľvyslanectve v Paríži. "Venoval sa propagande a my máme podozrenie, že bol nemeckým agentom," uvádza sa v citovanej depeši.

Podľa archivára zo zámku vo Vincennes Frederica Quéguineura tento zápis môže znamenať, že Coco Chanel bola zaregistrovaná ako agentka Abwehru - nemeckej vojenskej rozviedky a kontrarozviedky, ktorá v Nemecku existovala v rokoch 1919-1944. Quéguineur si však myslí, že samotná Coco Chanel o svojej registrácii ani nemusela vedieť.

Francúzski historici odhalili informácie o archívoch tamojšej tajnej služby a hnutia odporu, ktoré obsahujú materiály pochádzajúce z obdobia druhej svetovej vojny. Ide o listy, oficiálne i súkromné, správy, telegramy a fotografie z činnosti tajných služieb francúzskeho hnutia odporu, ale aj vichystického režimu, ktorý kolaboroval s nacistami, či nemeckých tajných služieb. Túto časť materiálov Francúzi zhabali Nemcom na sklonku vojny.

Uvedené archívy boli roky uskladnené v stredovekom zámku Vincennes. Našli sa v nich aj správy nemeckých agentov o prenasledovaní príslušníkov hnutia odporu, operáciách exilovej vlády generála Charla de Gaulla a doklady o jej snahách vypátrať vojnových zločincov.

Na základe rozhodnutia francúzskej vlády z roku 1999 boli stovky škatúľ s dokumentmi odovzdané do archívu francúzskeho ministerstva obrany bez akéhokoľvek usporiadania či popisu obsahu. Ako informovala agentúra AP, ide o zaužívaný spôsob, ako zabrániť cudziemu štátu, aby sa ľahko dostal k tajným materiálom. Doteraz bola inventarizovaná len polovica spisov archivovaných na zámku Vincennes.

"Sme fascinovaní významom a bohatosťou týchto archívov. Nachádzame spisy, ktoré nikto nevidel 70 rokov," uviedol Quéguineur.

Po identifikácii a katalogizácii budú jednotlivé spisy prístupné na štúdium. Keďže nie sú digitalizované, je možné študovať ich len prezenčne, priamo na zámku vo Vincennes.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

DNES - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

22:06 06.05.2024Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.