• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Väčšina ZŠ v Pezinku má už naplnenú kapacitu, situácia sa má zhoršovať

  • 12:59 11.03.2016
  • Bratislava
Väčšina ZŠ v Pezinku má už naplnenú kapacitu, situácia sa má zhoršovať

Počet žiakov v základných školách (ZŠ) v Pezinku je v tomto školskom roku 2124.

Základné školy v Pezinku už majú naplnenú kapacitu žiakov. V súčasnosti je voľná kapacita iba na Základnej škole s materskou školou na Oreší. Školy maximálne využívajú triedy a všetky vhodné školské priestory. Napríklad triedy slúžia aj pre činnosť školského klubu detí či záujmových krúžkov. Na základe demografického vývoja v Pezinku očakávajú v nasledujúcich školských rokoch zvyšujúci sa počet žiakov. Samospráva preto teraz hľadá spôsoby, ako nedostatok tried v pezinských základných školách riešiť.

Počet žiakov v základných školách (ZŠ) v Pezinku je v tomto školskom roku 2124. "Od 1.9.2016 budú chýbať na ZŠ Na bielenisku dve triedy. Túto situáciu rieši mesto v spolupráci s riaditeľmi ostatných ZŠ organizačnými opatreniami, ako napríklad zlúčením tried a záväzkom prijať deti zo školského obvodu Na bielenisku," priblížila pre TASR Viera Tóthová zo Školského úradu v Pezinku.

Ďalší školský rok budú podľa jej slov Na bielenisku chýbať už štyri triedy a nedostatok sa prejaví aj v ZŠ Jána Kupeckého, kde bude postupne chýbať štyri až šesť tried. Tieto školy totiž spolu susedia na pezinskom sídlisku Sever, kde prebieha výstavba nových bytov. V tejto časti mesta je aj najväčší prírastok mladých ľudí.

"Základné školy majú už v súčasnosti naplnenú kapacitu. Situácia sa bude ďalej zhoršovať tým, že deti z pôrodného "boomu" trvajúceho od roku 2007 sú už žiakmi deviateho ročníka a už nenastane situácia, že odchodom deviatok sa uvoľní viac tried, ako je potrebné pre nastupujúcich prvákov," vysvetlila Tóthová s tým, že týmto spôsobom sa doteraz darilo zabezpečovať možnosť vzdelávania pre všetky deti.

Voľná kapacita je iba na ZŠ s MŠ na Oreší, ktorá sa nachádza na okraji Pezinka, kde je menšia zastavanosť a prevažuje tu staršie obyvateľstvo. Je aj spádovou školou pre žiakov 2. stupňa z obcí Viničné a Limbach, situácia sa tak aj tu podľa Tóthovej môže v priebehu niekoľkých rokov zmeniť. "Mesto uvažuje aj nad možnosťou jej spojenia s inou základnou školou, čo by umožnilo lepšie využiť aj priestory na Oreší. Toto riešenie by si vyžiadalo ďalšie náklady, napríklad zavedenie školského autobusu," priblížila Tóthová.

Nedostatok tried v ZŠ plánuje mesto riešiť prístavbou jednoposchodového pavilónu pri ZŠ Jána Kupeckého, kde bude zriadených 10 tried s kabinetmi a ďalším príslušenstvom. "Toto vyvolá ďalšie investície do modernizácie a zvýšenia kapacity školskej kuchyne a do zlepšenia vybavenia a obnovy školskej telocvične a ďalších športovísk v škole," skonštatovala Tóthová.

Situácia v pezinských materských školách (MŠ) je podľa nej v porovnaní so základným školami lepšia. "Najmä preto, že mesto už viac rokov aktívne rieši nedostatok miest v MŠ zo svojho rozpočtu, najmä rekonštrukciami iných priestorov na materské školy," podotkla. V minulom roku získal Pezinok 110.000 euro z ministerstva školstva na prístavbu troch tried v MŠ generála Pekníka. Dostavba sa má realizovať v tomto roku a zvýši súčasnú kapacitu škôlky, ktorá je 821 detí.

Nárastom počtu obyvateľov je podľa samosprávy naďalej nutné zvyšovať aj kapacitu v MŠ. "V Pezinku sa totiž prejavuje fenomén mesta sídliaceho v blízkosti hlavného mesta. Rastie počet prisťahovaných, a to najmä mladých ľudí, ktorí si tu zakladajú rodiny, prípadne sa sťahujú do Pezinka už s malými deťmi," povedala Tóthová s tým, že to kladie každý rok zvýšené požiadavky na počet miest v materských či základných školách.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ vydal pre časť západného Slovenska výstrahu

SHMÚ vydal pre časť západného Slovenska výstrahu

DNES - 12:41Domáce

Meteorologická situácia na západnom Slovensku môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Poslanci odvolali Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

Poslanci odvolali Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

DNES - 12:38Domáce

Poslanci Národnej rady SR odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána Mazáka. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.

Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy

Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy

DNES - 11:44Domáce

Mimoriadna schôdza by sa mala zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Polícia prichytila opitého ukrajinského kamionistu, nafúkal viac ako tri promile

Polícia prichytila opitého ukrajinského kamionistu, nafúkal viac ako tri promile

DNES - 11:43Domáce

Obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky čelí 36-ročný ukrajinský kamionista, ktorého policajná hliadka prichytila šoférovať opitého na ceste I/11 v obci Radoľa v okrese Kysucké Nové Mesto.

Blanár: Členstvo Slovenska v EÚ je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho

Blanár: Členstvo Slovenska v EÚ je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho

DNES - 11:08Domáce

Členstvo SR v Európskej únii je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho. Juraj Blanár to vyhlásil na medzinárodnej konferencii "20 rokov členstva Slovenska v EÚ - výzvy a príležitosti".