• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Ľudovít Kaník podporí vo voľbách Sulíkovu SaS

  • 15:16 01.03.2016
  • Bratislava
Ľudovít Kaník podporí vo voľbách Sulíkovu SaS

Ľudovít Kaník a jeho politická strana Demokrati Slovenska podporia vo voľbách stranu SaS. Oznámil to Kaník na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR. Potvrdil avizované odstúpenie z predvolebného boja.


"Strana, ktorú podporujeme, je SaS. Vybrali sme si stranu, ktorej program je nám najbližší. Ktorej program považujeme spolu s naším za najlepší," vysvetlil Kaník s tým, že pri SaS nie sú pochybnosti o jej financovaní. "Nie sú v jej pozadí oligarchovia," poznamenal.

Podporou liberálov chce Kaníkova strana mobilizovať nielen svojich voličov, ale aj nerozhodnutých občanov a voličov SaS. "Aby videli, že má zmysel ísť do volieb a podporiť tak výsledok stredopravých síl. Aby sme zabránili vláde tej, ktorá vládne teraz," doplnil Kaník.

Pre odstúpenie sa Kaníkovi Demokrati Slovenska rozhodli preto, že nemajú dostatočne silnú voličskú podporu a nechcú, aby vo voľbách prepadli hlasy. "Nebudeme tí, ktorí spôsobia prepad hlasov a ohrozia tak výsledok stredopravých strán. Nebudeme tí, ktorí budú naháňať hlasy pre Smer, ktoré môže získať len prepadnutými hlasmi," vysvetlil.

Na otázky o tom, či má za podporu SaS sľúbené pre seba či svojich ľudí posty, ak bude SaS vo vláde, uviedol, že Demokrati Slovenska o postoch s liberálmi nehovorili. "Je predčasné špekulovať," doplnil. Kaník na záver vyzval ľudí, aby išli voliť.

Kaníkova strana chce pokračovať vo svojom fungovaní, chcela by sa zapojiť do regionálnych či komunálnych volieb. Kaník zdôraznil, že strana nevznikla preto, aby drobila pravicu. Mieni pokračovať v zjednocovaní pravice.

Strana Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník vznikla premenovaním strany Prosperita Slovenska. Kaník sa s ňou rozhodol kandidovať do parlamentných volieb. O zápise do registra informoval Ľudovít Kaník na tlačovej konferencii v parlamente 11. decembra 2015.

Pôvodne sa mala volať Demokratická skupina - spolupráca, dôvera, kompetencia, úspech (DS-SDKÚ). Pre iné pomenovanie sa rozhodol pre obštrukcie pri zmene názvu a nedostatok času pred voľbami.

V minulosti už strana pod vedením Ľudovíta Kaníka podobné rozhodnutie urobila. Demokratická strana v roku 2002 odstúpila z parlamentných volieb v prospech SDKÚ Mikuláša Dzurindu. Kaník to vtedy oznámil v rámci diskusného Okrúhleho stola Slovenskej televízie.

TASR 16. septembra 2002 informovala: "Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ) poskytne Demokratickej strane (DS) pätinu štátneho príspevku, ktorý pravdepodobne získa na úhradu volebných výdavkov za parlamentné voľby. Zaviazala sa k tomu v zmluve o spolupráci medzi SDKÚ a DS, podpísanej predsedami oboch subjektov Mikulášom Dzurindom a Ľudovítom Kaníkom v sobotu 14. septembra. Pätina príspevku má slúžiť občianskym demokratom ako úhrada výdavkov na volebnú kampaň a SDKÚ ju má zaplatiť do 15 dní od prijatia príspevku. Zmluvu dnes zverejnili na internetovej stránke SDKÚ."


Táto dohoda medzi Demokratickou stranou a SDKÚ bola začiatkom procesu, ktorý nakoniec viedol k ich fúzii a vzniku SDKÚ-DS. Demokratická strana v roku 2002 v prieskumoch dlhodobo nedosahovala ani tri percentá a rozhodnutie odstúpiť z volieb bolo odôvodnené potrebou zabrániť prepadu pravicových hlasov. Napriek tomu ho ostro odsúdila časť členov strany, vrátane jej predchádzajúceho predsedu Jána Langoša.

TASR s odvolaním na zdroje televízie Markíza 17. septembra 2002 informovala, že "podľa J. Langoša bolo toto rozhodnutie teatrálne a zbytočné. Langoš dodal, že podľa neho predsedníctvo strany nemalo od kongresu žiadny mandát, konalo utajene a samotné rozhodnutie bolo podľa neho motivované iba peniazmi, ktoré DS dostane od SDKÚ". Agentúra vtedy uviedla aj reakciu Kaníka, podľa ktorej "Kaník tvrdí, že súhlas kongresu na takýto krok nepotreboval".

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.