• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
15°Bratislava

Ľudia vo Varšave protestovali proti vláde, obhajovali Walesu

  • 18:20 27.02.2016
  • BRATISLAVA
Ľudia vo Varšave protestovali proti vláde, obhajovali Walesu

Stúpenci exprezidenta Lecha Walesu obviňujú vládnu stranu PiS zo snahy získať politický kapitál zničením jeho povesti.

Tisíce Poliakov sa dnes zišli na demonštrácii vo Varšave, aby protestovali proti politike novej konzervatívnej vlády, ktorá podľa nich podkopávajú demokratické slobody a ústavu.

Demonštráciu zorganizovala pod mottom "My, ľud" skupina Výbor na ochranu demokracie (KOD), založená v novembri v reakcii na kroky novej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá si kontroverznými legislatívnymi zmenami vyslúžila kritiku doma i v zahraničí. Európska únia v januári spustila monitorovanie dodržiavania zásad právneho štátu v Poľsku.

"Chceme slobodné a otvorené Poľsko... Poľsko, kde je miesto pre každého," povedal zakladateľ KOD Mateusz Kijowski pred účastníkmi, ktorí v studenom počasí kričali heslá ako "Budeme brániť demokraciu" či "Lech Walesa!" na podporu exprezidenta a bývalého vodcu poľského protikomunistického hnutia.

Mnohí ľudia niesli plagáty s fotografiami Walesu, ktorý v posledných týždňoch čelí opätovne obvineniam so spolupráce s tajnou políciou v ére totality. Stúpenci Walesu obviňujú PiS zo snahy získať politický kapitál zničením jeho povesti.

Kijowski prečítal demonštrantom odkaz od Walesu, ktorý obvinenia znova poprel a nedávno vynorené inkriminujúce dokumenty označil za podvrh. "Ani v najhorších snoch som nepredpokladal, že po rokoch boja za slobodu a po represii a zatknutiach sa aparát demokratického štátu obráti proti nám, prenasledovaným odporcom komunistického systému," citovala Walesu agentúra DPA.

K dnešnej demonštrácii sa pridalo aj viacero opozičných politikov - po prvý raz od začiatku série podobných protestov v uplynulých mesiacoch. "Bude to dlhý pochod, ale sme pripravení prijať výzvu," vyhlásil bývalý minister zahraničných vecí a šéf opozičnej Občianskej platformy (PO) Grzegorz Schetyna.

Na základe konečných odhadov varšavskej radnice sa na pochode zúčastnilo okolo 80.000 ľudí, informoval na Twitteri viceprimátor Jaroslaw Jóžwiak s tým, že podujatie prebehlo bez incidentov, napísal spravodajský portál gazeta.pl.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

KĽDR kritizuje americký jadrový test, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

DNES - 6:11Zahraničné

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala "silnú odstrašujúcu akciu" proti americkej "jadrovej hrozbe".

V Japonsku vydali výstrahy po útokoch medveďov

V Japonsku vydali výstrahy po útokoch medveďov

DNES - 6:09Zahraničné

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

V Iráne našli havarovaný vrtuľník s prezidentom

V Iráne našli havarovaný vrtuľník s prezidentom

DNES - 6:06Zahraničné

Iránski záchranári našli v pondelok havarovaný vrtuľník, v ktorom sa nachádzal prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

Slováci podľahli Lotyšom 2:3 po samostatných nájazdoch

VČERA - 23:07Zahraničné

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom 2:3 po nájazdoch a skomplikovali si cestu do štvrťfinále.

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú

VČERA - 21:55Zahraničné

Vrtuľník vezúci iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne.