• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Na Ukrajine sa rozhoduje o osude Jaceňukovej vlády

  • 14:39 16.02.2016
  • BRATISLAVA
Na Ukrajine sa rozhoduje o osude Jaceňukovej vlády

Premiér by mal v parlamente predniesť správu o činnosti vlády. Po nej sa očakáva rozprava o ďalšom osude Jaceňukovho kabinetu.

Pred budovou ukrajinského parlamentu v Kyjeve sa dnes koná demonštrácia, ktorej účastníci žiadajú demisiu vlády premiéra Arsenija Jaceňuka. Ako spresnila agentúra UNIAN, na námestí pred parlamentom sú dve skupiny ľudí. Jedni majú v rukách plagáty so symbolmi hnutí Sloboda a Pravý sektor, ako aj transparenty s nápismi "Vláda - odstúpiť", "Jaceňuka za mreže!" či "Ukradnuté miliardy - do rozpočtu!". Druhá skupina ľudí má v rukách transparenty s nápisom "Strana prostých ľudí". Aj títo demonštranti žiadajú demisiu vlády.

Akcia má podľa agentúry UNIAN pokojný priebeh. V okolí parlamentu však hliadkuje viac policajtov než obyčajne. S prácou Jaceňukovej vlády je nespokojný celý poslanecký klub vládneho Bloku Petra Porošenka (BPP), ktorý v parlamente začal zbierať podpisy pod návrh na jej odvolanie. Zatiaľ petíciu podpísalo 40 poslancov, potrebných ich je spolu 150. Iniciátori však očakávajú, že získajú dostatočnú podporu.

Premiér by mal dnes v parlamente predniesť správu o činnosti vlády. Po nej sa očakáva rozprava o ďalšom osude Jaceňukovho kabinetu. Okrem BPP sa za zmenu vlády vyslovili frakcie strán Svojpomoc a Vlasť i Radikálna strana. Jaceňukov Ľudový front návrh na odvolanie súčasnej vlády nepodporuje a nevylučuje, že v prípade vyslovenia nedôvery súčasnej vlády vystúpi z koalície.

Počet mŕtvych najvyšší od novembra

Životy troch ukrajinských vojakov a siedmich zranených si za posledných 24 hodín vyžiadalo ostreľovanie medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Ide o najvyššiu bilanciu obetí a zranených od polovice novembra minulého roka. Agentúra UNIAN citovala hovorcu operácie ukrajinských vládnych síl (ATO) Oleksandra Motuzjanyka, podľa ktorého sa situácia v oblasti ATO v pondelok výrazne zhoršila.

Dodal, že protivník každý deň zvyšuje počet ostreľovaní a čoraz častejšie používa mínomety. Uviedol tiež, že prakticky pri každom treťom útoku proruskí separatisti používajú tie typy zbraní, ktoré mali byť podľa minských mierových protokolov stiahnuté z demarkačnej čiary. Najprudšie boje sa odohrávali v blízkosti frontovej línie pri obci Zajceve, vzdialenej asi 50 kilometrov severne od mesta Doneck, informoval Motuzjanyk.

Vojna má už celkovo vyše 9000 obetí

Monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá sleduje dodržiavanie dohody o prímerí na východe Ukrajiny, už dlhší čas vyjadruje znepokojenie v súvislosti s vyostrovaním konfliktu v Donbase. Z porušenia minských protokolov však dnes svojho protivníka obvinilo aj velenie proruských síl. Jeho predstavitelia uviedli, že vládne sily ostreľovali dedinu Zajceve i západné predmestia Donecka.

Vojenský konflikt medzi vládnymi silami a separatistickými povstalcami na východe Ukrajiny si od vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 9000 životov. Boje vlani niekoľkokrát utíchli - vždy po podpísaní dohody o prímerí. Začiatkom februára však znova vypukli s novou silou.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

Belgický moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

VČERA - 21:18Zahraničné

Belgický premiér Alexander De Croo podal vo štvrtok sťažnosť na rozhlasového moderátora, ktorý poslucháčov vyzýval na jeho "odstránenie".

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

Španielsky kráľ telefonoval Čaputovej, vyjadril solidaritu SR po útoku na Fica

VČERA - 21:09Zahraničné

Španielsky kráľ Filip VI. sa vo štvrtok večer telefonicky spojil so slovenskou prezidentkou, aby vyjadril podporu a solidaritu Slovensku v súvislosti s atentátom na Roberta Fica.

USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

USA: Čína nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko

VČERA - 20:45Zahraničné

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko.