• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Putin: Sankcie Západu majú geopoliticky zatlačiť Rusko

  • 6:39 12.01.2016
  • BERLÍN/SOČI
Putin: Sankcie Západu majú geopoliticky zatlačiť Rusko

Európska únia a Spojené štáty uvalili v roku 2014 sankcie v dôsledku anektovania ukrajinského Krymu Ruskou federáciou a jej pomoci separatistom na východe Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že za sankciami proti jeho krajine v súvislosti s konfliktom na Ukrajine stoja geopolitické kalkulácie. "Sankcie Západu nemajú pomôcť Ukrajine, ale geopoliticky zatlačiť Rusko," povedal v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Bild.

Sankčné opatrenia sú nerozumné a škodia obom stranám, uviedol ruský prezident s tým, že Rusko má v ich dôsledku problémy so získavaním peňazí v zahraničí. "Väčšie škody však v súčasnosti vznikajú pre pád cien energií," uviedol Putin v interview vo svojej rezidencii v Soči, píše agentúra DPA.

Šéf Kremľa informoval, že nepríde v polovici februára na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, v čo dúfali organizátori. Súčasne apeloval na spoluprácu: "Mali by sme na celom svete stáť oveľa bližšie pri sebe v boji proti terorizmu, ktorý je veľkou výzvou," povedal Putin.

Opätovne tiež zopakoval obvinenia, ktoré vyslovil v roku 2007 vo vystúpení v Mníchove - NATO rozširovaním na východ porušilo dohody. "NATO a USA chceli úplné víťazstvo nad Sovietskym zväzom," uviedol pre Bild. Argument, že Poľsko a iné štáty si želali vstúpiť do NATO, Putin neakceptuje - západná aliancia ich podľa neho nemala prijať.

Európska únia a Spojené štáty uvalili v roku 2014 sankcie v dôsledku anektovania ukrajinského Krymu Ruskou federáciou a jej pomoci separatistom na východe Ukrajiny. Kritiku na adresu svojho postupu Putin odmietol: "Hovorím vám: Opätovné zjednotenie Krymu s Ruskom je oprávnené," vyhlásil.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

DNES - 20:20Zahraničné

Poľské bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti pre hrozbu bombových útokov a záškodníckych akcií zo strany Ruska na území Európy. V utorok to vyhlásil poľský minister obrany.

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

DNES - 19:44Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

DNES - 17:00Zahraničné

Podľa pohraničnej stráže sa mladíci pokúšali preplávať hranice.

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

DNES - 16:04Zahraničné

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára.

Štvorročné  dievčatko sa udusilo párkom v rožku

Štvorročné dievčatko sa udusilo párkom v rožku

DNES - 15:31Zahraničné

Dievčatku nepomohla ani rýchla pomoc okolostojacich. Polícia na mieste vypočula svedkov.