• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Banskobystrický kraj hlási výrazný nárast chorých na chrípku

  • 18:32 11.01.2016
  • BANSKÁ BYSTRICA
Banskobystrický kraj hlási výrazný nárast chorých na chrípku

V banskobystrickej Nemocnici F.D. Roosevelta sa vyskytla aj epidémia hnačky. Ochorelo 15 ľudí, 8 pacientov a 7 osôb z personálu.

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali za posledné dva týždne podstatný vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípkových a chrípke podobných ochorení (CHPO).

Podieľa sa na tom hlavne posviatočný nástup ľudí do práce. V porovnaní so situáciou v rovnakom období vlaňajška je to takmer 82 percentné zvýšenie. Hygienici konštatujú, že ešte stále nemožno hovoriť o epidemickom výskyte týchto typicky zimných ochorení. Počet chorých však podľa ich predpokladov bude rásť, najmä po nástupe žiakov po vianočných a novoročných prázdninách do škôl.

RÚVZ v Banskej Bystrici zaznamenal aj epidemický výskyt hnačkových ochorení. Postihli pacientov a personál oddelenia dlhodobo chorých II. Internej kliniky banskobystrickej Nemocnice F.D. Roosevelta. V priebehu štyroch dní ochorelo spolu 15 osôb a to 8 pacientov a 7 pracovníkov oddelenia. "Na oddelení boli nariadené mimoriadne protiepidemické opatrenia - zákaz návštev, dočasné prerušenie prijímania nových pacientov na hospitalizáciu, osobitné režimové opatrenia, ako mimoriadna dezinfekcia, manipulácia s odpadom, či zvýšená osobná hygiena. V ďalšom epidemiologickom šetrení pokračujeme", konštatovala Monika Musilová, z odboru epidemiológie RÚVZ.

V absolútnych číslach evidoval v prvom kalendárnom týždni tohto roka banskobystrický RÚVZ 3117 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1096 osôb na 100 tisíc obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 121 prípadoch, čo je chorobnosť 43 osôb na 100 tisíc obyvateľov. Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota, kde evidujú lekári 600 prípadov. Ďalej nasledujú okresy Lučenec a Revúca. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Poltár, Rimavská Sobota a Lučenec. Z hľadiska veku ochorenia na ARO, ale aj na chrípku a jej podobné ochorenia najviac postihujú vekovú skupinu adolescentov, ekonomicky aktívneho obyvateľstva a paradoxne už aj žiakov základných škôl. Najnižší výskyt týchto ochorení je medzi seniormi.

Vyšší je aj počet komplikácií z ARO. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín a zápalmi stredného ucha. Vyskytlo sa aj 61 prípadov zápalu pľúc. Najviac komplikácií bolo zaznamenaných vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva, ale aj medzi žiakmi základných škôl a najmenšími deťmi. Keďže sa tieto infekcie šíria vzdušnou cestou má veľký význam častá a účinná výmena vzduchu vetraním a to rovnako doma, ako v škole. Vetranie slúži k regulácii teploty a vlhkosti vzduchu v miestnosti, ale aj k znižovaniu koncentrácie nežiaducich mikroorganizmov a alergénov, a tým k obmedzovaniu možností prenosu nákazy. Významný prínos v ochrane dýchacích ciest proti oxidantom a radikálom v znečistenom ovzduší má v týchto dňoch zvýšený príjem rýb, ako aj ovocia a zeleniny, ktoré sú významným zdrojom antioxidantov. Antioxidanty - vitamín C a radikálny "upratovač” vitamín E, sú obsiahnuté v mimobunečnej a v bunečnej membráne epitelu dýchacích ciest.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

DNES - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

DNES - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

DNES - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.

Polícia upozorňuje na falošný profil, spôsobil už niekoľkotisícovú škodu

Polícia upozorňuje na falošný profil, spôsobil už niekoľkotisícovú škodu

DNES - 17:46Domáce

Falošný profil na sociálnej sieti ponúkal fiktívne služby, prípadom sa zaoberá polícia.

Mail, ktorý zaslali školám, obsahuje náboženské motívy

Mail, ktorý zaslali školám, obsahuje náboženské motívy

DNES - 17:24Domáce

Polícia doposiaľ v utorok eviduje celkovo 1323 bombových hrozieb na školy. Informovala o tom na sociálnej sieti.