• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
20°Bratislava

Otestovali sme vodíkovú bombu, oznámila KĽDR

  • 10:44 06.01.2016
  • BRATISLAVA
Otestovali sme vodíkovú bombu, oznámila KĽDR

Americká geologická služba USGS, ktorá sleduje zemetrasenia vo všetkých častiach sveta, zaznamenala o 02.30 h SEČ v Severnej Kórei otrasy s magnitúdou 5,1.

Severokórejské vedenie zverejnilo dnes nečakané oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu. Svetové agentúry o tom informovali krátko po tom, ako zo severovýchodnej časti Kórejského polostrova hlásili zemetrasenie nasvedčujúce štvrtému jadrovému testu Severnej Kórey.

KĽDR v rámci potvrdenia tamojšieho štvrtého jadrového testu vyhlásila, že bude pokračovať v rozvíjaní svojho jadrového programu, aby sa chránila pred nepriateľskou politikou zo strany Spojených štátov. Podľa zverejneného vyhlásenia, z ktorého cituje agentúra Reuters, sa Pchjongjang nukleárneho programu nevzdá, kým USA nezmenia svoj "agresívny postoj". Severná Kórea však ubezpečuje, že bude konať zodpovedne a jadrový arzenál použije len v prípade narušenia svojej zvrchovanosti. Zároveň sľubuje, že svoje nukleárne kapacity nebude zdieľať s inými stranami.


Nasledovať môže sprísnenie sankcií


Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) oznámila dnes nečakane skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia", ktoré predstavuje pozdvihnutie tamojšej "jadrovej sily na ďalší stupeň". Podľa vyhlásenia prečítaného v štátnej televízii bol tento test "dokonale úspešný", informuje agentúra AP s tým, že Severokórejčania by sa mohli týmto spôsobom priblížiť k získaniu rakiet s jadrovými hlavicami, ktoré dokážu zasiahnuť územie USA. Svoj predchádzajúci jadrový test uskutočnila KĽDR vo februári 2013.

V prípade potvrdenia najnovšieho jadrového testu v KĽDR zahraničnými expertmi je možné očakávať sprísnenie sankcií voči tejto izolovanej krajine zo strany OSN, ako aj ďalšie zhoršenie jej vzťahov so susedmi. Vláda znepriatelenej Južnej Kórey zvolala krízové zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť, zatiaľ čo tamojšie ministerstvo obrany ohlásilo sprísnené monitorovanie KĽDR. Vodíková bomba využívajúca dva stupne jadrovej reakcie má omnoho väčšiu silu ako jednoduchšie druhy jadrových zbraní, nevýhodou je však oveľa náročnejšia výroba.

Americká geologická služba USGS, ktorá sleduje zemetrasenia vo všetkých častiach sveta, zaznamenala o 02.30 h SEČ v Severnej Kórei otrasy s magnitúdou 5,1. Podľa juhokórejských zdrojov sa tieto otrasy šírili z miesta ležiaceho v malej hĺbke a vzdialeného 49 kilometrov od objektu Pchungje-ri, kde boli vykonané predošlé jadrové skúšky KĽDR.

Na Pchjongjang sa zniesla vlna kritiky

Japonsko vyjadrilo dnes dôrazný protest voči najnovšiemu jadrovému testu Severnej Kórey. Podľa vyjadrenia hovorcu japonskej vlády Jošihida Sugu, ktoré cituje agentúra Reuters, bude Tokiu túto záležitosť riešiť v úzkom kontakte s partnermi v USA, Južnej Kórei, Číne a Rusku. "Toto je niečo, čo nemôžeme akceptovať. Dôrazne voči tomu protestujeme," povedal Suga na tlačovej konferencii. Japonský premiér Šinzó Abe následne označil severokórejský jadrový test za ohrozenie bezpečnosti Japonska, ktoré si vyžaduje tvrdú odozvu.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price medzitým podľa agentúry AP uviedol, že vláda USA "je oboznámená so seizmickou aktivitou na Kórejskom polostrove v blízkosti známeho severokórejského zariadenia na jadrové testy, ako aj s tvrdeniami Pchjongjangu o jadrovom teste". Biely dom zatiaľ odpálenie vodíkovej nálože nedokázal potvrdiť, Price však vyzval Severnú Kóreu na dodržiavanie svojich medzinárodných záväzkov a zdôraznil, že USA ju nebudú akceptovať ako jadrový štát.

Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO), ktorá monitoruje známky testovania jadrových zbraní vo svete, prostredníctvom svojho šéfa Lassinu Zerba potvrdila spozorovanie "nezvyčajnej seizmickej udalosti na Kórejskom polostrove" s epicentrom pri objekte Pchungje-ri, kde Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila všetky tri predošlé jadrové skúšky.

Štvrtý jadrový test KĽDR dôrazne odsúdila taktiež Južná Kórea, ktorá chce ďalšiu odozvu konzultovať so svojimi spojencami a regionálnymi mocnosťami. Vláda v Soule krátko po zaznamenaní otrasov zvolala krízové zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť, zatiaľ čo tamojšie ministerstvo obrany ohlásilo sprísnené monitorovanie KĽDR.

Zasadne Bezpečnostná rada OSN

V súvislosti so skúškou vodíkovej bomby sa dnes na žiadosť Spojených štátov a Japonska bude konať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Začiatok mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady je naplánovaný na 11.00 h (17.00 h SEČ) a pravdepodobne sa uskutoční za zatvorenými dverami, uviedli pre Reuters viacerí diplomati, ktorí si neželali byť menovaní.

"V súvislosti s jadrovou skúškou, ktorú údajne uskutočnila KĽDR, požiadali Spojené štáty a Japonsko o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady," uviedla hovorkyňa americkej misie pri OSN Hagar Chemaliová. "Aj keď zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že sa skúška uskutočnila, odsudzujeme akékoľvek porušovanie rezolúcií Bezpečnostnej rady a opätovne vyzývame Severnú Kóreu, aby si plnila svoje medzinárodné povinnosti a záväzky," dodala hovorkyňa.

Nemenovaný západný diplomat pre Reuters uviedol, že ak sa potvrdí, že Severná Kórea uskutočnila ďalšiu skúšku jadrovej zbrane, budú členovia BR OSN na svojom dnešnom zasadaní požadovať rozšírenie existujúcich sankcií uvalených na Pchjongjang.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde

Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde

DNES - 19:11Zahraničné

Staronový ruský premiér Michail Mišustin predložil Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, kandidátov na posty podpredsedov vlády a šéfov viacerých ministerstiev.

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

DNES - 16:27Zahraničné

Organizátori Eurovízie vyradili holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže. Len niekoľko hodín pred finále tak reagovali na sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

DNES - 14:28Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

DNES - 14:25Zahraničné

Spoločnosť Starlink dodávajúca satelity, ktorú vlastní spoločnosť SpaceX, v sobotu varovala pred zhoršenými službami zapríčinenými najväčšou geomagnetickou búrkou za posledných dvadsať rokov.

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

DNES - 14:22Zahraničné

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených.