• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
23°Bratislava

Slovensko pošle Turecku na pomoc s utečencami milióny eur

  • 11:26 30.11.2015
  • BRUSEL
Slovensko pošle Turecku na pomoc s utečencami milióny eur

Predseda vlády Robert Fico považuje text spoločného vyhlásenia po summite EÚ-Turecko za vyvážený. Únia napriek tomu, že ťahá podľa premiéra za kratší koniec, urobila všetko preto, aby to nebol bianco šek. Ako dodal, absolútnym základom je mier v Sýrii.

Slovensko do osobitného fondu prispeje jednorazovo 13 miliónmi eur, a to na roky 2016 a 2017. Po nedeľňajšom summite EÚ-Turecko to potvrdil premiér Robert Fico. Zároveň skonštatoval, že v záveroch rady sa nenachádza zmienka o tom, že by si členské krajiny mali prerozdeliť sýrskych utečencov z Turecka.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Fico na tlačovej konferencii zopakoval, že by sa nečudoval, ak by sa na rokovania dostala otázka odchodu Grécka zo schengenu, ktoré rezignovalo na ochranu spoločnej hranice. "Grécky premiér už niekoľkokrát povedal, že rezignoval na ochranu hranice. Nuž si myslím jednoducho, že to tak je, tak potom sa musíme posunúť na inú líniu," povedal Fico s tým, že iné krajiny by mohli byť efektívnejšie pri ochrane hraníc. "Veľmi by som sa nečudoval, keby táto téma prišla na stôl a keby Grécko nebolo členským štátom schengenu. By som to považoval za veľmi správne," zopakoval Fico svoje stanovisko.

O akomsi presídľovaní utečencov z Turecka medzi členské štáty sa podľa Fica na summite vôbec nehovorilo. Dôvodom podľa neho je, že už na summite EÚ-Afrika v La Vallete bol jasný odmietavý postoj niektorých krajín. "Boli tlaky, ono sa hovorilo už v minulosti, aby záverečné vyhlásenie obsahovalo aj prísľub, že si európske krajiny rozdelia nejaký počet Sýrčanov z Turecka. My sme veľmi jasne už v La Vallete povedali, že s týmto nesúhlasíme," povedal premiér s tým, že to odmietli aj ďalšie krajiny, nielen Slovensko. "Preto nedošlo k žiadnej dohode a takáto zmienka nie je ani len spomínaná v tomto vyhlásení," dodal.

Súvisiace:

Únia sa dohodla s Tureckom na riešení migračnej krízy

Podľa dohody s Tureckom by takisto malo dôjsť k avizovanej liberalizácii vízového režimu a novej dynamike v prístupových rokovaniach s Tureckom. "Vyhlásenie konštatuje, že má dôjsť k akejsi väčšej dynamike v prístupových rokovaniach, čo nechcem špeciálne hodnotiť, keďže Turecko je kandidátskym štátom od roku 1999 a začalo vyjednávať v roku 2005. Dá sa teda predpokladať, že ten proces bude mimoriadne dlhý," zhodnotil predseda slovenskej vlády.

Pokiaľ ide o vízovú liberalizáciu, tá podľa Fica môže ísť len ruka v ruke s plnením podmienok, ktoré sú predmetom stanoviska. "V žiadnom prípade preto nejde o bianco šek, ktorý by Európska únia vypísala Turecku. Turecko si musí splniť svoje povinnosti, teda zadržiavať migrantov, vytvárať im podmienky na území Turecka, robiť všetko preto, aby z Turecka neodchádzali do Grécka. Rovnako sa Turecko zaviazalo, že bude dôsledne dodržiavať readmisnú dohodu," objasnil Fico.

"Text vyhlásenia je vyvážený. EÚ napriek tomu, že teraz ťahá za kratší koniec, urobila všetko preto, aby to nebol bianco šek," okomentoval dohodu s Tureckom Fico. Ako dodal, absolútnym základom je mier v Sýrii. "Ideálne by bolo vytvoriť v Sýrii taký stav, aby si utečenci mohli povedať, že môžu ísť domov," myslí si premiér. Zdôraznil, že tri miliardy eur, ktoré poskytne EÚ a členské štáty Turecku, budú využité na stavbu infraštruktúry v Turecku. Utečenci zo Sýrie by tak napríklad vďaka školám a nemocniciam mohli ostať v Turecku. Premiér takisto informoval o tom, že Európska únia s Tureckom by sa mala stretávať dvakrát ročne. Nemusí to však byť na úrovni hláv štátov či vlád.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spor po prezidentských voľbách pretrváva, Hlas nevylučuje otvorenie koaličnej dohody

Spor po prezidentských voľbách pretrváva, Hlas nevylučuje otvorenie koaličnej dohody

DNES - 13:51Domáce

Hlas-SD trvá na obsadení postu predsedu Národnej rady SR Richardom Rašim po tom, ako Peter Pellegrini vyhral prezidentské voľby.

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Pellegrini, druhá skončila Čaputová

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Pellegrini, druhá skončila Čaputová

DNES - 13:47Domáce

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je novozvolený prezident Peter Pellegrini. Dôveruje mu 47 percent, nedôveruje 52 percent opýtaných.

Smer chce získať aspoň štyri kreslá v europarlamente, PS vidí šancu na päť

Smer chce získať aspoň štyri kreslá v europarlamente, PS vidí šancu na päť

DNES - 13:29Domáce

Kandidáti do volieb do Európskeho parlamentu Erik Kaliňák, Branislav Ondruš, Jana Bittó Cigániková a Veronika Cifrová Ostrihoňová dúfajú v čo najlepší výsledok v eurovoľbách.

Prítomnosť medveďa spoznáte aj podľa mravenísk či kameňov

Prítomnosť medveďa spoznáte aj podľa mravenísk či kameňov

DNES - 10:57Domáce

Pri pohybe v lese by si mali ľudia všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďov.

Polícia varuje pred ďalším typom podvodu, pozor na takúto SMS

Polícia varuje pred ďalším typom podvodu, pozor na takúto SMS

DNES - 9:59Domáce

Polícia upozorňuje na podvod, ktorého cieľom je vylákať z ľudí peniaze.