• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
21°Bratislava

Mihál upozornil na dieru v zákone o zdravotnom poistení

  • 19:50 15.05.2013
  • BRATISLAVA
Mihál upozornil na dieru v zákone o zdravotnom poistení

Podľa Mihála absencia možnosti ročného zúčtovania zdravotného poistenia dáva na jednej strane priestor špekulantom, na druhej strane prináša veľkú nespravodlivosť pre tých, ktorý pochybili neúmyselne.

V zákone o zdravotnom poistení, ktorého novela je na programe aktuálnej schôdzi Národnej rady SR, chýba možnosť dodatočného ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie. 

Upozornil na to poslanec za SaS Jozef Mihál. Za "pikantné" považuje to, že v pôvodnom návrhu ministerstva zdravotníctva bolo aj zavedenie dodatočného ročného zúčtovania, ktoré sa zo zákona vypustilo v roku 2012. 

Rezort zdravotníctva však akceptoval pripomienku zdravotnej poisťovne Dôvera a diera v zákone tak zostala. 

Podľa neho to dáva na jednej strane priestor špekulantom, na druhej strane prináša veľkú nespravodlivosť pre tých, ktorý pochybili neúmyselne.

Brutálne nespravodlivé

Ako vysvetlil, zdravotná poisťovňa vyrubuje výšku zdravotných odvodov na základe daňového priznania, ktoré je v prípade pochybenia možné opraviť podaním dodatočného daňového priznania. 

Ak daňovník zaplatil daň vyššiu ako mal, preplatok mu daňový úrad vráti. "Avšak medzi tým mu zdravotná poisťovňa na základe pôvodného daňového priznania urobila ročné zúčtovanie a vyrobila nedoplatok na zdravotnom poistení, ktorý musel zaplatiť. A to že on podá dodatočné daňové priznanie, čím si zníži svoju povinnosť, na to už zdravotná poisťovňa reagovať nebude,“ vysvetľuje Mihál. 

Kým preplatok na dani daňový úrad osobe vráti, preplatok na zdravotnom poistený už neuvidí. "To je brutálne nespravodlivé,“ povedal Mihál. Upozorňuje na to, že sa môžu nájsť aj špekulanti, ktorí takúto dieru v zákone zneužijú a úmyselne neuvedú do daňového priznania všetky svoje príjmy alebo nadhodnotia svoje výdavky, dôsledkom čoho sa im vypočíta nízke zdravotné poistenie. 

"Následne na jeseň podá špekulant dodatočné daňové priznane, aby chybu opravil a uvedie správne údaje. Daň doplatí, ale vtip je v tom, že zdravotná poisťovňa už nemá inštitút na to, aby mu na základe dodatočného daňového priznania zvýšila vyrubené poistné,“ skonštatoval Mihál.

Retroaktivita pri platení odvodov

Predseda SaS Richard Sulík poukázal na to, že vláda Roberta Fica zavádza retroaktivitu pri platení zdravotných odvodov z dividend. 

Horná hranica sumy dividend, z ktorej sa majú platiť zdravotné odvody, sa podľa neho spätne zvyšuje z 36-násobku priemernej mzdy na 60-násobok priemernej mzdy na Slovensku. 

Táto vyššia hranica sa totiž bude týkať aj dividend, ktoré vznikli v roku 2012, avšak vyplatené budú až v tomto roku. 

"Je to úplne jasná retroaktivita a nedá sa do nazvať inak ako právny suterén,"povedal. Maximálne možné zaťaženie dividend odvodmi navyše podľa Sulíka dosahuje až 2 640 eur. 

Ročné zúčtovanie poistného na zdravotné poistenie sa zaviedlo v roku 2006. Spočiatku si ho robili sami poistenci s tým, že mali možnosť pri pochybení podať aj dodatočné ročné zúčtovanie. Od roku 2012, kedy začali toto zúčtovanie vykonávať za poistencov zdravotné poisťovne, inštitút dodatočného ročného zúčtovania vypadol.

Poisťovňa Dôvera sa ohradila

Zdravotná poisťovňa Dôvera sa ohradila voči informáciám, že tento stav ostal zachovaný na základe pripomienky poisťovne Dôvera. "Toto tvrdenie sa nezakladá na pravde a veríme, že ho použil pre nevedomosť, a nie pre účelné a nekorektné politické zviditeľnenie sa," uviedla PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová. 

Podľa nej, tento bod z návrhu novely spolu s mnohými inými vypustilo ministerstvo zdravotníctva z časových dôvodov."Všetky zdravotné poisťovne a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) doručili ministerstvu k novele niekoľko desiatok pripomienok. 

MZ SR v tom čase muselo stihnúť termín na transpozíciu Smernice EÚ o cezhraničnej starostlivosti. Z časového hľadiska preto zúžilo rozsah novely," uviedla Šimunová. 

Ako upozorňuje Dôvera, Mihálove tvrdenia sú v rozpore s realitou. Platiteľ poistného je povinný všetky podstatné informácie zdieľať so zdravotnou poisťovňou. "Zo zákona má na to osem dní a za správnosť týchto informácií je aj zodpovedný," upozornila Šimunová. 

Až do času, kedy mu poisťovňa vypočíta ročné zúčtovanie, je teda platiteľ povinný upovedomiť ju o tom, že v jeho údajoch nastala zmena, čiže jej zašle kópiu opravného daňového priznania. Podobne si môže uplatniť aj námietku voči výsledku ročného zúčtovania v 15-dňovej lehote od doručenia ročného zúčtovania. 

"Jednoducho, do 15 dní, odkedy dostane do ruky vypočítané ročné zúčtovanie, nám zašle doklady, stačí aj elektronicky, podľa ktorých mu prepočítame ročné zúčtovanie znova," vysvetlila Šimunová. 

Dôvera vlani vykonala poistencom 161 705 ročných zúčtovaní, z nich výšku nedoplatku reklamovalo 3 514 platiteľov, čo sú 2 % zo všetkých platiteľov. "Všetkým sme ich námietky uznali a nedoplatok prepočítali znova. Na to, či sme postupovali správne, sa pozrel v dohľade aj ÚDZS. Výsledok kontroly bol, že sme postupovali správne," upozornila Šimunová. 

"Považujeme za nešťastné, ak sa na verejnosť dostávajú len jednostranné informácie, nezakladajúce sa na pravde a spochybňujúce prácu zdravotných poisťovní na Slovensku v prospech ich klientov. V prípade, že má poslanec Mihál pochybnosti o správnosti vykonávania ročného zúčtovania v zdravotnej poisťovni Dôvera, pozývame ho na poslanecký prieskum," uzavrela.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Obyvatelia Slovenska plánujú tento rok najčastejšie dovolenku pri mori

Prieskum: Obyvatelia Slovenska plánujú tento rok najčastejšie dovolenku pri mori

DNES - 9:45Ekonomické

Top destináciami tohto roka sú pre európskych cestovateľov Taliansko, Grécko a Španielsko.

Ekonomické prínosy členstva sú významné, vyčíslili analytici NBS

Ekonomické prínosy členstva sú významné, vyčíslili analytici NBS

DNES - 8:03Ekonomické

Ekonomické prínosy členstva Slovenska v Európskej únii sú významné.

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

VČERA - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

VČERA - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

VČERA - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.