• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Angelinina mastektómia môže zachrániť životy, dúfajú lekári

  • 11:12 15.05.2013
  • BRATISLAVA
Angelinina mastektómia môže zachrániť  životy, dúfajú lekári

Oscarová herečka Angelina Jolie tento týždeň šokovala verejnosť priznaním, že si z preventívnych dôvodov nechala odstrániť oba prsníky. Niekoľkotýždňovú sériu zákrokov sa jej pritom podarilo udržať v tajnosti a mohlo to tak ostať i naďalej, no ako sama povedala, rozprávaním o svojom rozhodnutí chcela povzbudiť všetky ženy, aby popremýšľali nad rizikom rakoviny prsníka. Ona sama totiž zistila, že je nositeľkou zmutovaného génu BRCA1. Hrozilo jej až 87-percentné riziko vzniku rakoviny prsníka a 50-percentné riziko rakoviny vaječníkov. Testy podstúpila okrem iného preto, že jej matka takmer desaťročie bojovala s rakovinou a nakoniec jej ako ako 56-ročná podľahla.


Viacerí lekári i známe osobnosti 37-ročnú herečku za jej rozhodnutie pochválili a napríklad portál BBC pripomenul, že môže mať na verejnosť minimálne taký vplyv, ako pred niekoľkými rokmi britská hviezda reality šou Jade Goody. Tá vo februári 2009 zistila, že trpí smrteľnou formou rakoviny krčka maternice. Jej smrť v marci 2009 primäla obrovské množstvo žien k tomu, aby sa nechali otestovať na tento druh rakoviny.

Lekár Richard Francis z Breakthrough Breast Cancer dúfa, že Angelinina otvorená spoveď o mastektómii bude mať podobný efekt, čo sa týka rakoviny prsníka. “U mladých žien to môže zvýšiť povedomie o tejto chorobe, čo je veľmi dôležité. Existuje množstvo druhov rakoviny prsníka a to je niečo, čomu sa dostatočne nevenuje pozornosť. Často to vnímame ako jednu chorobu,” uviedol.

Tým upozornil na to, že ženy by sa mali inšpirovať predovšetkým herečkinou uvedomelosťou a nemusia automaticky myslieť na radikálne riešenie, akým je preventívna mastektómia. To totiž podľa neho mohlo byť správne v jej prípade, no to samozrejme nemusí platiť u pacientiek s inými druhmi rakoviny prsníka. Podľa jeho slov rozhodne nejde o to, aby sa ženy báli, no mali by si byť vedomé rizika a konzultovať to so svojím lekárom. Spozornieť by mali najmä tie, ktoré majú rakovinu prsníka v rodine.

Pre magazín The Hollywood Reporter zas svoj názor na herečkinu mastektómiu a rozhodnutie verejne sa podeliť s touto skúsenosťou prezradila popredná odborníčka Beth Karlan, ktorá riadi oddelenie gynekologickej onkológie v známej losangeleskej Nemocnici Cedars Sinai. Priznala, že po Jolieinom článku pre New York Times sa jej ozvalo množstvo pacientiek s mutáciou génu BRCA1, ktoré operáciu dovtedy odkladali.

“Keď videli jej článok a to, že operácia nezmenila skutočnosť, že je to nádherná žena, poľudštilo to pre nich túto skúsenosť. Je krásna, talentovaná, má úžasnú rodinu. Všetci sa musíme popasovať s výzvami v našom živote, zmobilizovať sily a zobrať si z toho to najlepšie,” vysvetlila.

Podľa jej slov síce pre ženy s chybným génom existuje viacero riešení, ktoré závisia od individuálneho prípadu, no za najbezpečnejšiu považuje práve operáciu. “Myslím si, že ak môžeme predchádzať rakovine, je to ešte lepšie ako vyliečiť ju. Ľudia nemusia prejsť chemoterapiou a ožarovaním,” vyhlásila.

Chválou nešetrila ani lekárka Kristi Funk, ktorá v Pink Lotus Breast Center herečke odstránila prsníky. Dúfa totiž, že svojou úprimnou spoveďou v New York Times pomôže zachrániť množstvo životov. Mastektómiu z rovnakých dôvodov v minulosti podstúpili napríklad aj Sharon Osbourne či Christina Applegate.

Snúbenica herca Brada Pitta začala s procedúrami 2. februára, pričom o dva týždne neskôr jej odstránili prsné tkanivo i žľazy. “Zobudíte sa s hadičkami a vypchávkami v prsiach. Je to ako scéna zo sci-fi filmu, ale niekoľko dní po operácii sa môžete vrátiť do normálneho života,” uviedla. O deväť týždňov neskôr podstúpila rekonštrukciu prsníka. “Výsledok môže byť krásny,” ubezpečila. Podľa jej slov deti svoju matku vnímajú presne tak isto ako predtým. “Vedia, že ich ľúbim a že urobím čokoľvek, aby som s nimi mohla byť tak dlho, ako sa dá. Osobne sa necítim byť o nič menej ženská,” zhrnula.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

DNES - 9:12Zahraničné

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.