• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
17°Bratislava

Protipovodňové vozíky pomôžu sídlam na východe Slovenska

  • 17:04 21.11.2015
  • BRATISLAVA
Protipovodňové vozíky pomôžu sídlam na východe Slovenska

K dispozícii budú mestám a obciam v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča, Stará Ľubovňa, Poprad a Kežmarok.

Užitočné vybavenie, ľahká manipulácia a priama dostupnosť v obciach sú výhody nových protipovodňových prívesných vozíkov, ktoré si prebrali zástupcovia 70 miest a obcí z východného Slovenska od ministerstva vnútra.

Ako agentúru SITA informovala Lucia Repová Weinbergerová z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, protipovodňové vozíky budú k dispozícii mestám a obciam v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica, Levoča, Stará Ľubovňa, Poprad a Kežmarok. Vo vozíkoch si dobrovoľní hasiči nájdu špeciálnu techniku, ktorá im pomôže v boji proti ničivým povodniam, ktoré každoročne spôsobujú miliónové škody a ohrozujú ľudské životy.

"Verím, že nová výbava bude na mnohých miestach iba pripravená na okamžitý zásah, keďže každé priame využitie techniky je spojené so škodami a nešťastím druhých. Avšak tam, kde bude jej použitie nutné, bude určite veľkou posilou pre dobrovoľných hasičov, ktorí podobné stroje nemali doposiaľ k dispozícii," povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň.

Výhoda vozíka je v jeho malom rozmere, ktorý mu dovoľuje rýchly presun z miesta uskladnenia na miesto prírodnej katastrofy. Jeho prenos môže zabezpečiť každé bežné osobné vozidlo a šofér so štandardným vodičským oprávnením. Napriek tomu sa do vnútra tohto špeciálneho prívesu zmestilo viacero kusov nenahraditeľnej protipovodňovej techniky, ktoré výrazne uľahčia prácu hasičov a znížia celkový rozsah škôd.

Výbava vozíka zahŕňa kalové čerpadlo, generátor elektrickej energie, osvetľovacie vybavenie, povodňové bariéry, elektrické kalové čerpadlo s vybavením, plávajúce čerpadlo a ďalšie náradie potrebné pre promptný zásah zložiek.

Lucia Repová Weinbergerová ďalej uviedla, že technika sa dostáva do lokalít s najväčším povodňovým rizikom. Aj keď sa obce a mestá môžu na prívaly vody pripraviť, veľakrát nedokážu rozbúrené hladiny riek eliminovať úplne. Len za obdobie desiatich rokov 2004-2013 povodne spôsobili škody na majetku za 707 miliónov eur. Vďaka projektu Aktívne protipovodňové opatrenia ministerstvo vnútra distribuuje celkovo 621 vozíkov do najohrozenejších lokalít na celom Slovensku.

Projekt je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom operačného programu Životné prostredie. Celková hodnota projektu je 63 miliónov eur a vďaka nemu Slovensko získava aj ďalšie špeciálne kusy techniky určené na boj proti rozsiahlejším povodniam.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

DNES - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

DNES - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

DNES - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

DNES - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.

Polícia upozorňuje na falošný profil, spôsobil už niekoľkotisícovú škodu

Polícia upozorňuje na falošný profil, spôsobil už niekoľkotisícovú škodu

DNES - 17:46Domáce

Falošný profil na sociálnej sieti ponúkal fiktívne služby, prípadom sa zaoberá polícia.