• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Odborári žilinskej Kia vyhlásili štrajkovú pohotovosť

  • 16:55 14.05.2013
  • ŽILINA
Odborári žilinskej Kia vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Odborári závodu automobilky Kia v Tepličke nad Váhom pri Žiline vyhlásili štrajkovú pohotovosť, agentúru SITA o tom informoval šéf miestnych odborov Miroslav Chládek.

S vedením spoločnosti sa nevedia dohodnúť na kolektívnom zvýšení platov a odmien, pričom najspornejším bodom je podľa Chládeka vyplatenie odmien za hospodársky výsledok.

"Absolvovali sme už osem kôl rokovaní, o zvýšení základných miezd sme už veľmi blízko dohody. Jednorazové odmeny za hospodársky výsledok nám však firma ponúka o polovicu nižšie, ako žiadame,“ povedal predseda výboru Základnej organizácie Odborového zväzu Kia Žilina Miroslav Chládek.

Podľa hovorcu Kia Motors Slovakia Jozefa Bačého automobilka zohľadňuje hospodárske výsledky pravidelne v štvrťročných odmenách zamestnancov, ktoré navyše vypláca nad rámec kolektívnej zmluvy.

"Už od roku 2007 v prípade splnenia výrobného plánu každý štvrťrok vyplácame motivačné bonusy vo výške 30 percent. V minulom roku si vďaka nim prilepšili naši zamestnanci v priemere o 1 306 eur. Zároveň od spustenia sériovej výroby spoločnosť zamestnancom každoročne vypláca 55-percentný letný a 50 až 65-percentný vianočný bonus," uviedol Bačé.

Pôvodná kolektívna zmluva o odmeňovaní zamestnancov vypršala koncom marca, automobilka preto ako kompenzáciu a dočasné riešenie do uzatvorenia nového dodatku ponúka zamestnancom zvýšenie základnej mesačnej mzdy o 25 eur, čo je v priemere 3,2 percenta. "Vedenie spoločnosti predložilo svoj návrh priamo zamestnancom vzhľadom na to, že ani po ôsmich kolách kolektívneho vyjednávania nedošlo medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľom k dohode. Podľa návrhu bude zamestnancom k zvýšenej základnej mzde v auguste vyplatený aj bonus 628 eur. Zároveň vedenie spoločnosti garantuje zachovanie motivačného ako aj dochádzkového bonusu,“ dodal Bačé. V priemere si tak operátor vo výrobe prilepší o 84 eur mesačne a ročne o viac ako 1 000 eur.

Odborári veria, že ďalšie vyjednávanie, aj za prípadnej pomoci sprostredkovateľa, má zmysel, pretože ešte v marci automobilka podľa Chládeka nechcela vôbec zvyšovať platy a začiatkom mája už ponúka v priemere 3,2 percenta. Odborári sa preto po doručení dokumentácie z posledných kôl rokovaní chcú obrátiť na ministerstvo práce a požiadať o sprostredkovateľa. Spoločnosť Kia Motors Slovakia podľa Bačého takúto možnosť víta.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

VČERA - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.