• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Dve tretiny Slovákov so psoriázou sa neliečia

  • 16:54 29.10.2015
  • BRATISLAVA
Dve tretiny Slovákov so psoriázou sa neliečia

Psoriáza je geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa dlhodobo nemusí navonok prejaviť.

Dermatovenerológovia vlani na Slovensku vyšetrili vyše 63.000 pacientov so psoriázou. Ide o autoimunitné ochorenie, ľudovo nazývané aj lupienka, ktoré sa prejavuje ako chronické zápalové ochorenie kože. "Podľa odhadov je celkový počet psoriatikov na Slovensku približne 200.000, avšak len tretina z nich vyhľadá odbornú lekársku pomoc," upozornil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Psoriáza nie je nákazlivá, život ohrozujúca choroba, avšak podľa štúdií majú psoriatici vyššie riziko vzniku a rozvoja cukrovky, srdcových chorôb či depresie. Ťažkí psoriatici žijú v priemere o desať rokov menej ako priemerná populácia. "Neliečená alebo nedostatočne liečená psoriáza výrazne znižuje kvalitu života väčšiny pacientov, pritom v súčasnosti už existuje viacero typov liečby, ktoré dokážu ochorenie udržať pod kontrolou. Medzi veľmi účinné spôsoby liečby patrí biologická liečba," povedal Bubla.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je celosvetový výskyt psoriázy okolo dve percentá, ale štúdie v rozvinutých krajinách hlásia vyšší výskyt tohto ochorenia, v priemere 4,6 percenta. Psoriáza trápi mužov aj ženy. Ako ukazujú údaje Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), vlani sa na psoriázu na Slovensku liečilo 32.612 mužov a 30.801 žien. Najviac pacientov bolo v Košickom (11.763) a Prešovskom (10.796) kraji, najmenej v Trnavskom (5023) a Trenčianskom (5523) kraji.

Psoriáza je geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa dlhodobo nemusí navonok prejaviť, môže však vypuknúť pod vplyvom určitých podnetov, ako je napríklad stres, bakteriálna infekcia, nezdravý životný štýl či poškodenie kože. Ochorenie môže prepuknúť v ktoromkoľvek veku. Pri psoriáze je koža suchá, červená, posiata šupinkami, ktoré sa najčastejšie vyskytujú na lakťoch, kolenách, pokožke hlavy, rúk a nôh. Medzi typické príznaky patrí svrbenie, podráždenie a bolesť. Okrem kože bývajú postihnuté aj nechty a kĺby.

Na problematiku ochorenia poukazuje aj dnešný Svetový deň psoriázy. Tohtoročnou témou je "Nádej. Činy. Zmena". "Keďže toto nepríjemné kožné ochorenie má mnohokrát negatívny vplyv na život pacienta, je nutné podniknúť kroky k zlepšeniu zdravotného, ako aj spoločenského života psoriatikov a zároveň im dať nádej v lepšiu budúcnosť," uzavrel Bubla.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.