• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
22°Bratislava

Bezpečnosť sa s príchodom migrantov zhoršuje, tvrdí Fico

  • 15:11 28.10.2015
  • BRATISLAVA
Bezpečnosť sa s príchodom migrantov zhoršuje, tvrdí Fico

Bezpečnostná situácia sa v súvislosti s príchodom tisícok migrantov do Európy zhoršuje, oznámil to v stredu na tlačovej besede premiér Robert Fico. O situácii rokovala Bezpečnostná rada a následne aj kabinet.

Špeciálne cvičenie na slovensko-maďarskej hranici

Vláda konštatuje zvyšovanie bezpečnostných rizík súvisiacich s migračnou krízou, uviedol ďalej Fico. Premiér v tejto súvislosti informoval o štvrtkovom špeciálnom cvičení na slovensko-maďarskej hranici. Zúčastní sa na ňom takmer 400 policajtov, hasičov a vojakov, ktorí budú vytvárať spoločné hliadky a dôsledne monitorovať hranicu pre nelegálnych migrantov. Na permanentnej báze budú monitorovať 660 kilometrov dlhú hranicu, vysvetlil. Štáb cvičenia bude v Rusovciach.

Fico zároveň uviedol, že nie sme vystavení negatívnym dôsledkom migrácie, ktoré vidíme v iných krajinách. Od samého začiatku robíme opatrenia výrazného charakteru na našich hraniciach a rovnako intenzívne spolupracuje aj s ďalšími krajinami, ktoré majú schengenskú hranicu, vyhlásil. V súvislosti s vývojom situácie venuje Slovensko podľa premiéra podstatne väčšiu pozornosť doplnkovým bezpečnostným opatreniam, ktoré majú chrániť vnútornú bezpečnosť krajiny.

Počet konfliktov v táboroch je alarmujúci, tvrdí premiér

Napriek očakávaniu, že počet nelegálnych migrantov bude postupne klesať, realita je úplne iná, tvrdí Fico. "Ak od januára do júna 2015 štatistiky hovoria o približne 350-tisíc až 400-tisíc migrantoch, ktorí prekročili hranice schengenu, tak za júl a august to bolo 250-tisíc. Dnes na mesačnej báze prichádza do Európskej únie 250- až 300-tisíc nelegálnych migrantov, čo je 10-tisíc nelegálnych migrantov denne," uviedol premiér. Aký majú títo ľudia záujem dokazuje podľa Fica fakt, že v septembri cez Rakúsko prešlo 210-tisíc migrantov a iba 10-tisíc požiadalo o azyl v Rakúsku. Preukázateľne absolútna väčšina, 90 percent týchto ľudí, môže byť označená za ľudí, ktorí majú výhradne ekonomické úmysly, vyhlásil.

Na bezpečnostnej rade hovorili podľa Fica aj o správaní migrantov na území Európskej únie. "Musíme konštatovať, že v táboroch, v ktorých sú migranti, dochádza čím ďalej viac k obrovským konfliktom, a to z náboženských či národnostných dôvodov," uviedol. "Počet konfliktov v táboroch je alarmujúci a bude potrebné prijať výnimočné opatrenia ako ich postupne zvládať," myslí si slovenský premiér. Na druhej strane upozornil aj na zvyšujúci sa počet útokov extrémistov na tábory a lokality, kde sú umiestnení migranti. "Máme informáciu, že od januára do októbra došlo k 576 útokom na budovy s utečencami, pričom v 523 prípadoch došlo k útoku extrémistov a to je trojnásobný nárast," uviedol.

Zároveň premiér Fico vyhlásil, že dopredu jasne oznamuje, že principiálne odmietame povinné trvalé kvóty a takto sa budeme stavať k tejto téme aj na summite EÚ. "Jasne oznamujem dopredu, že vláda SR nebude súhlasiť s povinnými kvótami," dodal.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pre túto noc vydali výstrahu, pred týmto varujú meteorológovia

Pre túto noc vydali výstrahu, pred týmto varujú meteorológovia

DNES - 15:39Domáce

Pre väčšinu Slovenska platia výstrahy prvého stupňa.

Hasiči bojujú s požiarom strechy

Hasiči bojujú s požiarom strechy

DNES - 15:37Domáce

Hasiči aktuálne zasahujú pri požiari strechy haly v areáli firmy, ktorá sa zaoberá spracovaním dreva.

Spor po prezidentských voľbách pretrváva, Hlas nevylučuje otvorenie koaličnej dohody

Spor po prezidentských voľbách pretrváva, Hlas nevylučuje otvorenie koaličnej dohody

DNES - 13:51Domáce

Hlas-SD trvá na obsadení postu predsedu Národnej rady SR Richardom Rašim po tom, ako Peter Pellegrini vyhral prezidentské voľby.

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Pellegrini, druhá skončila Čaputová

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Pellegrini, druhá skončila Čaputová

DNES - 13:47Domáce

Najdôveryhodnejším politickým lídrom je novozvolený prezident Peter Pellegrini. Dôveruje mu 47 percent, nedôveruje 52 percent opýtaných.

Smer chce získať aspoň štyri kreslá v europarlamente, PS vidí šancu na päť

Smer chce získať aspoň štyri kreslá v europarlamente, PS vidí šancu na päť

DNES - 13:29Domáce

Kandidáti do volieb do Európskeho parlamentu Erik Kaliňák, Branislav Ondruš, Jana Bittó Cigániková a Veronika Cifrová Ostrihoňová dúfajú v čo najlepší výsledok v eurovoľbách.