• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
Bratislava

Tím NATO bude pôsobiť v našich kasárňach, odobril Fico

  • 12:47 28.10.2015
  • BRATISLAVA
Tím NATO bude pôsobiť v našich kasárňach, odobril Fico

Vláda v stredu odsúhlasila pôsobenie styčného integračného tímu NATO (NATO Force Integration Units - NFIU) na Slovensku. Jeho vytvorenie schválili ministri obrany členských krajín NATO 8. októbra. Integračný tím bude sídliť v kasárňach v bratislavských Vajnoroch. Pôsobiť tam bude 41 osôb, z toho 21 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Zvyšní vojaci budú z ostatných členských krajín NATO, uvádza sa v materiáli, ktorý schválila vláda. Okrem vlády musí súhlasiť s pôsobením cudzích vojakov na našom území aj parlament.

Z dôvodu možnosti zapojenia sa aj iných členských štátov NATO do NFIU a z hľadiska zachovania flexibility pri prípadných zmenách zahraničnej účasti neurčuje materiál explicitne jednotlivé štáty, ktorých príslušníci budú v NFIU pôsobiť. V súčasnosti o pozície v NFIU na území Slovenskej republiky prejavili záujem Česká republika, Spojené štáty americké, Spolková republika Nemecko, Maďarsko, Poľská republika, Turecká republika a Rumunsko, uvádza sa v materiáli.

Styčný integračný tím NATO vznikne na území Slovenskej republiky v roku 2016. Plnú operačnú spôsobilosť by mal dosiahnuť do konca roku 2016. Úlohou NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť NATO a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia. Počas mieru bude podporovať plánovacie aktivity. NFIU bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie prítomnosti síl členských štátov NATO v prípade plnenia ich úloh na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení ozbrojených síl Slovenskej republiky s ozbrojenými silami členských štátov NATO. Pôsobenie NFIU sa na základe rozhodnutia Severoatlantickej rady bude riadiť Protokolom o statuse medzinárodných vojenských veliteľstiev zriadených podľa Severoatlantickej zmluvy.

Rezort obrany už začal s prípravnými prácami na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa vykonávajú opatrenia na zabezpečenie vytvorenia a fungovania organizačného jadra pre NFIU. Slovenské NFIU bude začlenené pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne (MNC-NE), uvádza sa v materiáli.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vodička sa prevrátila s vozidlom, zraneniam na mieste podľahla

Vodička sa prevrátila s vozidlom, zraneniam na mieste podľahla

DNES - 6:09Domáce

Pri dopravnej nehode zomrela 36-ročná žena.

Eurovoľby: Najmladšia kandidujúca strana má v priemere 39 rokov, najstaršia 60

Eurovoľby: Najmladšia kandidujúca strana má v priemere 39 rokov, najstaršia 60

VČERA - 18:44Domáce

Najmladším kandidujúcim subjektom v nadchádzajúcich eurovoľbách je MySlovensko s priemerným vekom kandidátov 39 rokov po zaokrúhlení. Nasledujú Socialisti.sk s vekom zhruba 39,5 roka.

Pri vážnej nehode zasahoval vrtuľník, príčinou bolo nedanie prednosti

Pri vážnej nehode zasahoval vrtuľník, príčinou bolo nedanie prednosti

VČERA - 18:06Domáce

Pri nehode zasahovali všetky pohotovostné zložky.

Prezidentka poďakovala všetkým mamám pri príležitosti Dňa matiek

Prezidentka poďakovala všetkým mamám pri príležitosti Dňa matiek

VČERA - 17:10Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu poďakovala všetkým mamám pri príležitosti Dňa matiek.