• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
21°Bratislava

Na festivale horských filmov zvíťazila snímka Jurek

  • 19:24 18.10.2015
  • POPRAD
Na festivale horských filmov zvíťazila snímka Jurek

Cenu Grand Prix na 23. ročníku Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade získala snímka Jurek od poľského režiséra Pawela Wysoczanskiho. Ponúka detailný a komplexný portrét jedného z najvýznamnejších horolezcov všetkých čias. "Rozhodli sme sa preto najlepšie a to absolútne prekračuje úroveň, aj európsku. Jurek patrí k najvýznamnejším horolezcom vôbec v celkovej histórii tejto disciplíny, športu. Zaujal nás jeho príbeh, od chlapca z chudobných pomerov sa dokázal vypracovať na top jednotku v tejto disciplíne. Už to je veľmi zaujímavý príbeh a tak isto, ako bol vyrozprávaný," uviedol jeden z porotcov Jakub Zipster, programový manažér Asociácie slovenských filmových klubov. Spolu s ním hodnotili aj poľský maliar a filmár Kryzstof Kokoryn a nemecký kronikár hôr Eberhard Jurgalski. Všetci potvrdili, že v prípade prvej ceny išlo o jednoznačnú zhodu.

Porota si od 14. do 17. októbra pozrela 53 súťažných filmov z 15 krajín, bolo medzi nimi aj deväť slovenských. Výsledky oznámila dnes v priestoroch mestského úradu v Poprade. Cenu poroty získala talianska snímka Nini od Gigiho Giustinianiho za výnimočné umelecké vyrozprávanie príbehu o túžbe zamilovanej dvojice zdolávať nové lezecké a životné cesty. Cenu za najzábavnejší prístup k vážnemu bigwallovému lezeniu udelila porota francúzskej snímke Evrarda Wendenbauma Čínske džemovanie (China Jam). Ocenila originálnu zmes humoru, hudby a náročného lezenia novej cesty v zriedkavo navštevovanej oblasti. Cenu za dobrodružné objavovanie kmeňových tradícii získalo dielo slovenského režiséra Pavla Barabáša Suri, ktorý v snímke zmapoval dobrodružnú a odvážnu výpravu za spoznávaním nepoznaného, a však miznúceho kmeňa Surmov.

Americká snímka Povstanie v doline (Valley Uprising) režisérov Nicka Rosena a Petra Mortimera bola ocenená Cenou za najlepší dokumentárny film o prekračovaní hraníc a pravidiel v lezeckej kultúre. Cenu za zvečňovanie neopísateľných krás prírody udelila porota francúzskemu filmu Hľadanie inšpirácie (Quest for Inspiration) v réžii Mathieua Le Laya. V nej ponúkol fascinujúci pohľad na poéziu a čistú krásu prírody. Porota udelila aj päť čestných uznaní, v rámci slovenskej tvorby ho získal film Divoké Slovensko (Wild Slovakia) Tomáša Hulíka a Jana Hafta za ucelený pohľad na divokú prírodu Slovenska. Ďalšie čestné uznania získali filmy Znovuzrodenie Jeffa Lowea (Jeff Lowe´s Metanoia) od Američana Jima Aikmana, Bez skaly (Stone Free) od Alastaira Charlesa Leea zo Spojeného kráľovstva a španielska Panaroma Jona Herranza.

Podľa porotcov v prípade ďalších ocenení nešlo o jednoduché rozhodovanie, videli obrovské množstvo filmov. "Filmov bolo tak veľa, a bolo pre nás ťažké si aj všetky pozrieť v tak krátkom čase. Ale vďaka tomu, že ich bolo tak veľa, nám tie najdôležitejšie ostali v hlavách najdlhšie," uviedol Kokoryn. Filmy boli podľa neho aj rôznorodé, čo sa týka kvality. Potvrdil to aj slovenský porotca Zipster. "Diskutovali sme už popri sledovaní filmov. Išli sme veľmi intuitívne, každý mal v hlave istú predstavu, dopozerali sme všetky filmy a až následne sme si dali stretnutie, okrúhly stôl. Išli sme film po filme, pri každom sme si povedali, čo nás zaujalo, pozitívne i negatívne stránky, a podľa toho sme si spravili zoznam, z ktorého postupne niektoré museli vypadnúť, až sme sa dostali k súčasnej hierarchii," povedal. Pri každom filme brali do úvahy obsahovú aj filmovú stránku.

"Mali sme trošku nervy, pretože až do poslednej chvíle sa porotcovia rozhodovali a hľadali vhodné slová na vyjadrenie ich rozhodnutia. Moji favoriti tam však boli," uviedla riaditeľka festivalu Mária Hámorová. Festival tento rok prilákal veľa divákov. "Aj prvý deň nás presvedčil o tom, že je o festival zo strany divákov väčší záujem," povedala Hámorová. Naviac, ako pripomenula, tento rok si mohli súťažné filmy pozrieť diváci aj v kine Iskra v Kežmarku a v kine Mier v Spišskej Novej Vsi.

Hosťami festivalu boli počas tohto ročníka Bob Shelfhout, ktorý prešiel od lezenia k písaniu kníh a zbieraniu informácií o himalájskych kopcoch, či o horolezcoch, a Sandy Allan, škótsky horolezec a horský vodca. Ten v roku 2012 v priebehu osemnástich dní alpským štýlom spolu s partnerom Rickom Allenom dokončil prvovýstup na 10 km dlhý hrebeň Mazeno na Nanga Parbate. Okrem filmov festival ponúkol aj výstavu fotografií Vlada Šifru s názvom " Krajiny vo mne" na Mestskom úrade v Poprade, ale aj výstavy inštalované v nákupnom stredisku Max, a to výstavy Petra Hámora "Okamihy" a Luciana Očkovského "Neznáme Grónsko".
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.