• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Staroveký liek na odolné infekcie

  • 19:36 15.10.2015
  • Bratislava
Staroveký liek na odolné infekcie

Vedci ostali prekvapení nad účinkami tisíc rokov starého receptu, ktorý našli v Britskej knižnici.

Tisíc rokov starý recept na liečivý lektvar na očnú infekciu uchvátil svet medicíny. Rukopis v starej angličtine bol nájdený v Britskej knižnici. Výskumní pracovníci na University of Nottingham zistili, že je veľmi účinný proti meticilín rezistentnému Staphylococcus aureus, ktorý je známy ako MRSA.

Boj proti MRSA a iným baktériám odolným voči antibiotikám je jednou z najväčších výziev medicíny. Vzhľadom k nadužívaniu a nadmernej expozícii voči antibiotikám, niektoré bakteriálne kmene sa vyvinuli tak, aby prekonali naše lieky.

Expertka na Anglosasov Dr. Christina Lee z University of Nottingham našla a preložila tento recept z Bald's Leechbook, čo je zbierka starých receptov na liečbu širokej škály ochorení.

"Vezmite cibuľu a cesnak v rovnakom množstve a spolu ich rozdrvte, vezmite víno a volskú žlč v rovnakom množstve, zmiešajte s cibuľou, dajte do mosadznej nádoby, nechajte stáť, vyžmýkajte cez handru a dobre vyčistite, dajte to do rohu a v nočnej dobe nanášajte pierkom."

Recept na liečbu jačmeňa v oku, preložený z Bald's Leechbook

Freya Harrison a jej tím z oddelenia mikrobiológie dokázali vytvoriť starovekú masť. Snažili sa čo najviac držať pôvodnej receptúry, ktorá nebola jednoduchá, pretože naše plodiny sa teraz značne líšia od tých v 10. storočí. Testovali masť na veľkej kultúre MRSA a výsledky boli dosť nečakané.

"Mysleli sme si, že masť ukáže malé množstvo antibiotickej aktivity. Ale boli sme úplne unesení, aká efektívna táto kombinácia ingrediencií bola," povedala Harrisonová.

Zistili, že jedinečná kombinácia zabila až 90 percent MRSA. Poznatky overili na Texas Tech University a otestovali masť na kožných ranách myší s MRSA a prišili k rovnakému záveru.

"Nechali sme naše umelé infekcie narásť do hustých, zrelých populácií zvaných biofilmy, kedy sa jednotlivé bunky zhlukujú dohromady a vyrobia lepkavý povlak, do ktorého sa ťažko dostávajú antibiotiká," povedala Harrisonová vo vyhlásení. "Ale na rozdiel od mnohých moderných antibiotík, táto masť mala silu prekonať túto obranu."

Táto nová štúdia ukazuje, že sa môžeme naučiť dôležité poznatky z našej minulosti. “Tento projekt skúma nový prístup k moderným problémom zdravotnej starostlivosti testovaním, či stredoveké liečebné prostriedky obsahujú zložky, ktoré zabíjajú baktérie, alebo narušujú ich schopnosť spôsobovať infekciu," uzatvára Dr. Harrisonová.

Zdroj: info.sk, TM, cdc.gov, newscientist.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ESET objavil čínsky ovládač HotPage, ktorý dokáže injektovať prehliadače a nahradiť webový obsah

ESET objavil čínsky ovládač HotPage, ktorý dokáže injektovať prehliadače a nahradiť webový obsah

11:08 22.07.2024Veda

Výskumníci spoločnosti ESET objavili sofistikovaný čínsky prehliadačový injektor - podpísaný, zraniteľný ovládač od záhadnej čínskej spoločnosti, ktorý injektuje reklamu.

Liek na anorexiu: Lekári dospeli k prevratnému objavu

Liek na anorexiu: Lekári dospeli k prevratnému objavu

21:39 13.07.2024Veda

Pacienti trpiaci anorexiou môžu konečne dostať cielenú liečbu.

Nebezpečné vírusové ochorenie má nový variant, vedci varujú pred jeho šírením

Nebezpečné vírusové ochorenie má nový variant, vedci varujú pred jeho šírením

18:55 30.06.2024Veda

V prípade, že sa jeho šírenie nezastaví v zárodku, vírusové ochorenie by sa z ohniska mohlo rozšíriť aj do ďalších krajín.

Umelá inteligencia nehalucinuje, podľa filozofov si vymýšľa hlúposti

Umelá inteligencia nehalucinuje, podľa filozofov si vymýšľa hlúposti

16:16 18.06.2024Veda

Umelá inteligencia nehalucinuje, ale vymýšľa si hlúposti, uvádza nová filozofická štúdia zo Škótska.

Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

17:00 17.06.2024Veda

Hodvábna látka len o málo hrubšia ako ľudský las dokáže stlmiť až 75 percent hluku.