• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
20°Bratislava

Prečo by sme mali pracovať?

  • 20:08 23.09.2015
  • Bratislava
Prečo by sme mali pracovať?

Otázka, ktorú si často kladieme, keď nám ráno zvoní budík. Prečo musíme pracovať? Podľa všetkého za tým nie sú len peniaze. Prečítajte si komplexné vysvetlenie od psychológa Barryho Schwartza.

Prečo musíme takmer každé ráno zvádzať ten nezmyselný boj s posteľou a potom ísť do práce? Prečo nemôžu byť naše životy naplnené iba voľným časom, kde sa jedno dobrodružstvo bude striedať s ďalším? Znie to ako hlúpe otázky, veď predsa potrebujeme zarábať na živobytie!

Čítajte: Čo by ste o sebe v práci nemali prezrádzať

Skutočne je to ale jediný dôvod, prečo ľudia pracujú? Poďme sa pozrieť na to, či za tým nebudú aj iné príčiny.

  • Je to výzva

Pre spokojných zamestnancov predstavuje ich práca určitú výzvu voči ich mentálnym, fyzickým alebo kreatívnym či logickým schopnostiam. Je to podobná skupinka ľudí, ktorá sa napríklad baví lúštením sudoku alebo riešením hlavolamov.

  • Máme kontrolu

Ďalšou nemateriálnou výhodou, ktorú nám práca môže poskytnúť, je pocit kontroly. V určitých sférach a pozíciách máme možnosť riadiť iných ľudí, máme určitú autonómiu v našom konaní. Tento pocit je pre mnohých ľudí pozitívnou motiváciou.

  • Sme súčasťou skupiny

Človek je tvoj spoločenský a byť súčasťou tímu môže byť pre niektorých ľudí príjemný bonus. V rámci práce spoznávame ľudí, ktorí prinášajú nové informácie a interakcie. To si môže veľa z nás podvedome ceniť. A kolegialita často prerastá do priateľstva.

  • Dáva pocit naplnenia

Veľmi vzácnou motiváciou pre zamestnaných je pocit, že ich práca prináša svetu nejakú pozitívnu zmenu. Ľudia sa možno javia ako egoisti a do veľkej miery aj sú, no v rámci pracovnej motivácie je pocit, že zlepšujeme život niekomu inému, veľmi silným impulzom.

Samozrejme, nie všetky tieto príčiny sú u každého človeka prítomné a určite nie sú prítomné naraz. Ale sú súčasťou jednej veľkej motivácie, prečo ráno vstávame, prečo sa o práci s inými zhovárame a prečo ideme do dôchodku s nechuťou. Nepracovali by sme, ak by sme neboli platení, no nie je to hlavný dôvod toho, prečo chodíme do práce. Vezmite si vetu „robí to pre peniaze“ - automaticky v nás vyvoláva negatívny pocit. Touto vetou nekonštatujeme ale vynášame nad človekom nepríjemný súd.

Video: Kedy dať výpoveď v práci?

Prečo je ale potom medzi nami toľko ľudí, ktorých práca nebaví, sú z nej frustrovaní a vyčerpaní? Významným kritériom je samozrejme aj nedostatočné finančné ohodnotenie. No čo spôsobuje, že nemôžeme nájsť vyššie uvedené „duševné“ príčiny? Podľa masívnych pozorovaní z roku 2013 sa dá konštatovať, že až vyše 80% ľudí svoju prácu nemajú radi a dokonca ich frustruje.

Ako je teda možné, že v súčasnej spoločnosti sú naše možnosti nemateriálneho zisku z práce tak obmedzené? Konkrétne faktory sú zrejme pre každú spoločnosť a zamestnanca odlišné. Všetci ale chceme mať pocit, že naša práca je dobre odvedená a zmysluplná, že to patrične oceňuje vedenie aj kolektív. Chceme pracovať v príjemnom prostredí, kde budeme mať určitú slobodu a motiváciu i priestor sa zlepšovať. Ako je ale možné, že pracovné prostredie v toľkých prípadoch absolútne nenaplní naše očakávania? Na túto otázku jednoznačná odpoveď zatiaľ neexistuje. A ako je to u vás? Frustruje vás zamestnanie alebo napĺňa?

Zdroj: Info.sk, DK, qz.com, wired.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

DNES - 21:15Zaujímavosti

Skupina medveďov vošla rodine rovno do dvora.

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

DNES - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

DNES - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.