• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Európska komisia chystá nový plán na prerozdelenie utečencov

  • 20:35 02.09.2015
  • RÍM
Európska komisia chystá nový plán na prerozdelenie utečencov

Taliansko, Francúzsko a Nemecko podpísali spoločný dokument, vyzývajúci na revíziu súčasných pravidiel Európskej únie (EÚ) o poskytovaní azylu a "spravodlivom" rozdeľovaní migrantov v rámci Únie. Informovalo o tom v stredu vo vyhlásení talianske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Predmetný dokument zdôrazňuje, že momentálna migračná kríza "jasne ukázala limity a nedostatky" pravidiel poskytovania azylu, pričom tieto pravidlá musia byť prehodnotené. Dokument, ktorý podpísali šéfovia diplomacií spomínaných troch krajín, vyzýva na "ráznu odpoveď na krízu" masívneho prílevu migrantov do EÚ. Trojica signatárskych štátov hodlá záležitosť prerokovať na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa bude konať 4. a 5. septembra v Luxemburgu.

Eurokomisia má nový plán

Európska komisia (EK) predstaví 14. septembra na mimoriadnom zasadnutí ministrov vnútra krajín EÚ v Bruseli nové plány na prerozdeľovanie utečencov medzi členské štáty EÚ a urýchlenie procesu vyhosťovania nežiaducich prisťahovalcov. Uviedol to v stredu eurokomisár pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Komisár pre agentúru Reuters povedal, že nový systém EÚ na vybavovanie žiadostí o azyl v Taliansku, Grécku a možno aj v Maďarsku by mohol zahŕňať zadržiavanie osôb, ktorých žiadosti o právnu ochranu boli zamietnuté, až do ich návratu do domovskej krajiny.

Ešte predtým chce šéf exekutívy EÚ Jean-Claude Juncker v rámci takzvaného prejavu o stave Únie, ktorý prednesie 9. septembra na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu, predstaviť niektoré plány týkajúce sa fenoménu masovej migrácie. Nové plány a snahy eurokomisie sú reakciou na prudký nárast počtu migrantov v letných mesiacoch a rozdielne postoje členských krajín EÚ k utečeneckej vlne.

Odporúčame:

Utečenci zablokovali Eurotunel, odstavili päť rýchlovlakov

Kotlebovci protestovali v Trnave proti migrantom

Česi zadržali vo vlaku stovky migrantov, očíslovali ich

Na hraničnom priechode Čunovo zadržala polícia 26 utečencov


Avramopulos vyjadril nádej, že po sérii rozhovorov s predstaviteľmi národných vlád sa niektoré členské krajiny vzdajú doterajších námietok proti systému prerozdeľovania žiadateľov o azyl, ktorý navrhol Juncker v máji tohto roku. Pripomenul, že Európska komisia chce na budúci týždeň tento systém, zameraný na prerozdelenie 40-tisíc osôb z Grécka a Talianska a presídlenie 20-tisíc utečencov, prezentovať ako stály mechanizmus.

"Väčšina krajín chce prispieť. Niektoré krajiny, ktoré boli zdržanlivé, si svoj postoj rozmysleli, pretože si uvedomujú, že táto otázka nie je len problémom niektorých krajín, ale aj ich problémom," konštatoval komisár. Podľa Avramopulosa nedôjde k žiadnej zmene v schengenskom systéme voľného pohybu na vnútorných hraniciach EÚ aj napriek výzvam na určité zmeny, ktoré by zabránili migrantom zneužívať tento systém.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Britský kráľ sa zúčastní na spomienkových podujatiach na Deň D v Normandii

Britský kráľ sa zúčastní na spomienkových podujatiach na Deň D v Normandii

DNES - 18:35Zahraničné

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov.

Vatikán vydal nové normy na posudzovanie údajných nadprirodzených javov

Vatikán vydal nové normy na posudzovanie údajných nadprirodzených javov

DNES - 18:01Zahraničné

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov.

Polovica Poliakov chce, aby sa Ukrajinci v brannom veku vrátili do svojej vlasti

Polovica Poliakov chce, aby sa Ukrajinci v brannom veku vrátili do svojej vlasti

DNES - 17:28Zahraničné

Polovica Poliakov súhlasí s tým, aby sa ukrajinskí muži, ktorých sa týka branná povinnosť, vrátili na Ukrajinu.

Zelenskyj podpísal zákon, ktorý službu v armáde umožní aj vybraným odsúdencom

Zelenskyj podpísal zákon, ktorý službu v armáde umožní aj vybraným odsúdencom

DNES - 15:38Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým kategóriám odsúdených, aby slúžili v ukrajinskej armáde.

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy

DNES - 13:58Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.