• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
14°Bratislava

Kotlebovci protestovali v Trnave proti migrantom

  • 20:07 01.09.2015
  • TRNAVA
Kotlebovci protestovali v Trnave proti migrantom

Demonštranti proti utečencom, ktorí sa v utorok popoludní vybrali z Trnavy do Gabčíkova, sa do obce nedostali. Polícia im zabránila vstúpiť do dediny pre iné podujatie, ktoré bolo vopred avizované na rovnakom mieste. Išlo o cvičenie miestnych záchranárov. Novinárom to povedala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Akciu prišli do obce okrem ľudí, ktorí išli z Trnavy, podporiť slovenskí, ale i maďarskí extrémisti zo strany Jobbik. Tí podľa vlastných slov prišli preto, aby vyjadrili svoj nesúhlas s tým, ako koná vláda, ale aj s tým, aby migrantov umiestnili do Gabčíkova. V dave asi 100 ľudí bolo vidieť maďarské vlajky, vlajku Jobbiku i transparent v maďarčine, ktorý znamenal "Utečencov tu nechceme". Polícia po celý čas dohliadala na poriadok.

Demonštranti sa rozložili najskôr v Trnave

Prvou zastávkou bola v utorok Trnava, kde protestujúci demonštrovali proti "diktátu Európskej únie", v centre mesta bolo asi dvesto členov a priaznivcov Ľudovej strany Naše Slovensko. Zaobísť sa však museli bez lídra strany Mariana Kotlebu, ktorý bol na utorkové popoludnie predvolaný na podanie vysvetlenia na políciu.

Rečníci okrem obáv z islamizácie Slovenska pripomínali blížiace sa parlamentné voľby. Po skončení protestného zhromaždenia sa vydali do Gabčíkova, kde chceli oceniť obyvateľov obce za jej odmietnutie utečeneckého tábora v nedávnom referende.

"Všetci dobre vieme, že votrelci z Afriky či Ázie do našej krajiny neprinesú ani pokoj, ani blahobyt. Všetci dobre vieme, že budú len zdrojom kriminality, sociálnych a etnických nepokojov," vysvetlil dôvody protestu podpredseda strany Rastislav Schlosár. Proti hlavnej myšlienke protestného zhromaždenia sa na začiatku postavil mladý Trnavčan Jakub, ktorý na Trojičné námestie prišiel s heslom Hanbím sa za vás.

Jeho transparent mu dlho nevydržal, organizátori z ĽS Naše Slovensko mu ho po niekoľkých minútach roztrhali. Polícia zhromaždenie monitorovala, dôvod zasiahnuť však nemala. Kotleba dostal predvolanie na políciu podľa straníckeho funkcionára Marcela Urbana v utorok ráno. Urban zhromaždenie informoval, že aj po odchode z polície Kotebu na ceste do Trnavy neustále zastavovali policajné hliadky.

Termín príchodu migrantov sa nevie

Minister vnútra Robert Kaliňák sám nevie, kedy prídu do Gabčíkova prví utečenci z Rakúska. Podľa Migračného úradu SR malo 250 ľudí prísť v auguste, ďalších 250 tento mesiac. Riaditeľ MÚ SR Bernard Priecel však dátum príchodu takisto konkretizovať nevedel.

Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom bolo miestne referendum v nedeľu 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli. Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 z obyvateľov, ktorí plebiscit podporili.

Šéf rezortu vnútra podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

Odporúčame:

Kotleba skončil na polícii, predvolali ho pre čierne vlajky

Nie kvóty sú problém, ale zastavenie migrácie, tvrdí Lajčák

Česi zadržali vo vlaku stovky migrantov, očíslovali ich

Na hraničnom priechode Čunovo zadržala polícia 26 utečencov

V Žiline zastavili poľskú dodávku, prevážala Sýrčanov


Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Psychologička o nahlasovaní bômb na školách: Hlavné je, aby dospelí zachovali pokoj

Psychologička o nahlasovaní bômb na školách: Hlavné je, aby dospelí zachovali pokoj

DNES - 9:05Domáce

Dospelí by pri záťažových situáciách mali zachovať pokoj a rozvahu. Reakcie učiteľov a rodičov totiž priamo ovplyvňujú vnímanie detí. Je preto potrebné, aby dospelí najskôr upokojili seba, a tým aj pomohli deťom.

Deň matiek si pripomíname už 110 rokov

Deň matiek si pripomíname už 110 rokov

DNES - 6:10Domáce

Deň matiek je sviatok venovaný oslavám matiek a materstva, počas ktorého vyjadrujeme lásku a úctu ženám - matkám.

Nové skutočnosti v prípade vraždy na Orave: Polícia pozná vinníka

Nové skutočnosti v prípade vraždy na Orave: Polícia pozná vinníka

VČERA - 18:52Domáce

Podozrivého obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy.

Sedem strán nenaplnilo 15-člennú kandidátnu listinu do eurovolieb

Sedem strán nenaplnilo 15-člennú kandidátnu listinu do eurovolieb

VČERA - 17:55Domáce

Nie všetky subjekty kandidujúce v júnových voľbách do Európskeho parlamentu ponúkajú voličom plnú kandidátnu listinu. Dokopy sedem strán má na kandidátke menej než 15 ľudí.

Čelná zrážka s tragickým koncom: Polícia uzatvorila cestu v oboch smeroch

Čelná zrážka s tragickým koncom: Polícia uzatvorila cestu v oboch smeroch

VČERA - 17:51Domáce

Vážna dopravná nehoda si vyžiadala obeť a zranených.