• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Železnice vykázali menšiu stratu, prepravili milióny ľudí

  • 10:00 23.08.2015
  • BRATISLAVA
Železnice vykázali menšiu stratu, prepravili milióny ľudí

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) v prvom polroku tohto roka prepravila spolu 27,4 milióna cestujúcich. Medzi nimi bolo vyše 12 miliónov ľudí s nárokom na bezplatnú prepravu.

"Bezplatná preprava sa výrazne podpísala pod medziročný nárast prepravených cestujúcich o 18,3 percenta. Z celkového počtu ľudí odvezených vlakmi predstavujú cestujúci s nárokom na bezplatnú prepravu 47-percentný podiel," informoval generálny riaditeľ ZSSK Pavol Gábor.

Železnice chcú znižovať straty

Štátny osobný vlakový dopravca v prvej polovici minulého roka previezol 23,2 milióna cestujúcich. Počet cestujúcich zaregistrovaných do systému bezplatnej prepravy ku koncu júna dosiahol takmer 824-tisíc osôb.

ZSSK vykázala v prvom polroku stratu v objeme 1,3 milióna eur, čo je výrazne menej, ako predpoklad plán na rok 2015. "Plánovaná strata ku koncu júna bola vyššia ako päť miliónov eur," uviedol ekonomický riaditeľ ZSSK Ľubomír Húska.

Polročná strata je zároveň nižšia ako v rovnakom období vlaňajška, keď spoločnosť vykázala stratu 3,4 milióna eur. ZSSK chce z dlhodobého hľadiska postupne každoročne znižovať celkovú stratu.

Spoločnosti vzrástli aj náklady

Výnosy spoločnosti za prvých šesť mesiacov roka predstavujú 197,3 milióna eur a medziročne narástli o vyše 11 percent. Náklady vo výške 198,6 milióna eur vzrástli o 10 percent, dôvodom boli vyššie prepravné výkony.

"Tržby z prepravy osôb dosiahli 33,6 milióna eur, čo je o trištvrte milióna viac, ako očakával plán. Výsledok hospodárenia voči plánu v prevádzkovej časti pozitívne ovplyvnilo zúčtovanie dotácií na eurofondové projekty (nákup nových vlakov), vyššie tržby z prepravy osôb a ostatné výnosy, úspora nákladov na služby, energie a mzdy," priblížila riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová. Spoločnosť mala ku koncu júna celkovo 5 931 zamestnancov.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,441 miliónov eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva a prevádzkuje InterCity vlaky na vlastné náklady bez podpory štátu. Spoločnosť prevádzkuje priemerne 1 450 vlakov denne a na základe zmluvy so štátom majú jej vlaky v tomto roku najazdiť 31,3 milióna kilometrov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

DNES - 12:44Ekonomické

Dvadsať rokov po vstupe do Európskej únie Poľsko stále nie je pripravené zaviesť spoločnú menu euro.

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

DNES - 8:46Ekonomické

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931.

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

VČERA - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

VČERA - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.