• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Čaj Matcha: 8 dôvodov, prečo ho piť pravidelne

  • 19:52 18.08.2015
  • Bratislava
Čaj Matcha: 8 dôvodov, prečo ho piť pravidelne

O tejto super-potravine sa v našich končinách začalo rozprávať len nedávno. Pritom Čínania a Japonci užívali tento zdravý nápoj po stáročia. Matcha je jemný práškový čaj, ktorý je často súčasťou tradičných japonských čajových obradov. Hovorí sa, že podporuje duševnú čulosť spolu s pokojným a meditatívnym stavom. A teraz je čas, aby ste ho spoznali sami.

Tak ako aj iné čaje, pochádza matcha z listov čajovníka čínskeho (Camellia sinensis). Rozdielne spracovanie listov vytvára zelený, čierny či oolong čaj. Vzhľadom k tomu, že čajové lístky začnú oxidovať a fermentovať, získajú rôzne chute a vôňe. Matcha však nie je fermentovaný (oxidovaný) vôbec, ale okamžite sa sparí a rozomelie na prášok. Tento prášok sa potom zalieva horúcou vodou, aby vznikol zelený čaj bez horkej chuti.

8 dôvodov, prečo by ste mali tento čaj piť každý deň

Prevencia rakoviny

Matcha čaj je plný silných antioxidantov s názvom epigallocatechin galát (EGCG). EGCG sú známe pre svoje úžasné protirakovinové vlastnosti. Hľadajú voľné radikály a zničia ich. Matcha čaj obsahuje viac ako 100 krát viac týchto prírodných bojovníkov v porovnaní s ostatnými čajmi.

Vylepšený imunitný systém

Antioxidanty v tomto čaji pôsobia ako prírodné antibiotiká a podporujú imunitný systém. Okrem toho, čaj je bohatý na draslík, vitamíny A a C, železo a vápnik, ktoré prispievajú k obrannému systému organizmu.

Energia

Skúste si dať šálku matcha zeleného čaju popoludní, keď budete potrebovať ďalšiu energiu. Matcha zelený čaj je ideálnou náhradou za kávu, pretože poskytuje energetickú podporu bez bolestí hlavy, ktoré prichádzajú po skončení účinkov kávy.

Detox

Matcha sa pestuje v tieni, čo je dôvod, prečo je bohatší na chlorofyl, než iné zelené čaje. Chlorofyl je pigment zodpovedný za to, že dodáva rastlinám ich zelenú farbu. Chlorofyl údajne dokáže vyčistiť telo od toxínov, ťažkých kovov, jedov, dioxínov a hormonálnych disruptorov.

Protizápalové účinky

Matcha čaj je vhodný pre tých, ktorí bojujú s rôznymi formami artritídy. Polyfenoly nájdené v tomto čaji majú silné protizápalové účinky, ktoré môžu znížiť zápal a chrániť chrupavku.

Vláknina

Matcha obsahuje ľahko stráviteľný, vysoko kvalitný zdroj vlákniny, ktorá môže pomôcť pri pravidelnom trávení a môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Zníženie hladiny cholesterolu

Katechíny v matcha čaji boli preukázané, že znížujú celkový a LDL cholesterol u ľudí, ktorí pravidelne pijú tento čaj.

Vysoká hodnota ORAC

Oxygen radical absorbence capacity (absorpčná kapacita kyslíkových radikálov) alebo ORAC je metóda merania antioxidačných schopnosti. ORAC hodnota matcha čaju je jedna z najvyšších medzi potravinami, asi 1.348 jednotiek na gram (alebo porciu).

Zdroj: info.sk, TM, mrmatcha.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.