• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

  • 13:34 01.07.2015
  • Bratislava
Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

Tieto potraviny nie sú exotické a možno ich zakúpiť v každom obchode s potravinami. Sú tiež chutné a ľahko ich začleníte do svojej stravy.

Zápaly, obzvlášť chronické, trápia ľudí po celom svete. Nielenže sa prejavujú problémami, ako je reumatoidná artritída alebo Crohnova choroba, ale lekári ich spájajú s vážnymi zdravotnými problémami, ako je cukrovka, ochorenia srdca a dokonca aj rakovina.

Existuje mnoho liekov, ktoré boli špeciálne navrhnuté tak, aby pomáhali znižovať zápal v celom tele. Avšak, všetky tieto lieky majú nežiaduce vedľajšie účinky, vrátane žalúdočných vredov a iných zažívacích ťažkostí, ako je aj poškodenie pečene.

Našťastie existujú prírodné spôsoby, ako pomôcť znížiť chronický zápal bez toho, aby sme museli siahnuť po týchto liekoch. Jedným z týchto spôsobov je konzumovanie potravín, ktoré pomáhajú v boji proti zápalu a znižujú poškodenie, ktoré môže zápal spôsobiť v celom tele. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o potravinách, ktoré bojujú proti zápalu.

Brokolica

Brokolica, rovnako ako iná kapustovitá zelenina je bohatým zdrojom sírnych zlúčenín, ktoré znižujú zápal. Tiež sú skvelé pre ochorenia, ako je artritída, pretože blokujú činnosť enzýmu spojeného s poškodením kĺbov.

Sardinky

Sardinky sú úžasné potraviny, ktoré by ste mali začleniť do stravy, ak vás trápi chronický zápal. Je preto, že sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tieto kyseliny majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť opuch, podráždenie, bolesť a ďalšie známky zápalu po celom tele.

Čerešne

Čerešne sú obzvlášť dobré pre tých, ktorí majú chronické zápalové stavy. Je to pre ich obsah antokyánov, zlúčenín, ktoré môžu znížiť zápal, chránia kĺby a pomáhajú pri hojení spojivových tkanív.

Matcha

Matcha je prášková forma zeleného čaju, ktorá je neuveriteľne bohatá na antioxidačné zlúčeniny. Tieto zlúčeniny majú protizápalové vlastnosti a sú vhodné najmä pre osoby s artritídou, pretože môžu tiež podporovať zdravie chrupavky v kĺboch.

Avokádo

Avokádo je považované za jedno z najzdravších ovocí, pretože je bohaté na živiny. Niektoré z týchto živín sú fytosteroly, karotenoidy, antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny, ktoré majú neuveriteľne silné protizápalové účinky.

Zdroj: info.sk, TM, livescience.com, medicalnewstoday.com, nutrition-and-you.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.