• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Európania poslali Únii rekordnú petíciu o ochrane prírody

  • 6:18 01.08.2015
  • BRATISLAVA
Európania poslali Únii rekordnú petíciu o ochrane prírody

Viac než pol milióna Európanov a 120 environmentálnych organizácií z EÚ sa postavilo proti snahám Európskej komisie (EK) o zmenu legislatívy v oblasti ochrany prírody.

Prostredníctvom petície, ktorá sa skončila v nedeľu 26. júla o polnoci, požiadali EK o zachovanie existujúcej legislatívy vrátane Smernice o vtákoch a Smernice o biotopoch.

Slovensko malo v kampani hlasné zastúpenie

Na Slovensku sa do kampane Hlas pre prírodu (anglický názov Nature Alert) proti iniciatíve Komisie zapojili ochranárske organizácie SOS/BirdLife Slovensko, WWF DCP Slovensko, CEPA- Priatelia Zeme, Ochrana dravcov na Slovensku, Bratislavské regionálne ochranárske združenie a Lesoochranárske zoskupenie VLK.

Počet podpisov na petícii (520 325) bol zatiaľ najvyšší v histórií EÚ. Európskej komisii vyslal jasný odkaz, že súčasné zákony nie je potrebné meniť a dôraz treba klásť na lepšie uplatňovanie existujúcej legislatívy.

Európske zákony na ochranu prírody sú podľa aktivistov z celosvetového hľadiska považované za najefektívnejšie v oblasti ochrany vzácnych druhov živočíchov, rastlín a biotopov. Vďaka týmto zákonom má Európa v súčasnosti najväčšiu sústavu chránených území známu ako Natura 2000, ktorá pokrýva približne jednu pätinu územia súše a štyri percentá mora.

"Ľudia z celej Európy sa spojili, aby ochránili, čo je pre nich dôležité. Teraz je rad na Komisii, aby vypočula tento hlas a zvážila všetky dôkazy a predstavila víziu ochrany prírody založenú na existujúcich pravidlách, no hľadala spôsoby ich lepšej implementácie a financovania," povedala Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF-DCP v mene slovenských environmentálnych organizácií.

O smerniciach rozhodnú na jeseň

EK plánuje prehodnotiť efektívnosť existujúcich smerníc EÚ na ochranu prírody s cieľom zistiť, či sú dostatočne účinné. Okrem petície Komisia zisťovala názor celého spektra skupín prostredníctvom podrobného dotazníka.

Väčšina skupín (priemyselné združenia, predstavitelia prístavov, sektor energetiky, rybársky priemysel, verejné a mestské lesy, poľovníci, samosprávy) nežiadajú zmenu legislatívy, no poukazujú na viaceré problémy pri jej uplatňovaní a požadujú efektívnejšie zapájanie záujmových skupín, lepšie metodické príručky, vyššie financovanie ako aj manažment území.

Analýza konzultácie by mala byť zverejnená na jeseň tohto roka a konečné rozhodnutie o budúcnosti smerníc bude prijaté v júni 2016.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.