• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

NATO podporilo útoky Turecka proti Islamskému štátu

  • 15:54 28.07.2015
  • Brusel
NATO podporilo útoky Turecka proti Islamskému štátu

Turecko požiadalo o naliehavú schôdzku po tom, čo zintenzívnilo svoju úlohu v boji proti militantom z Islamského štátu. Terčom sa stali v Iraku aj tábory Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Severoatlantická aliancia ponúkla na utorkovej mimoriadnej schôdzke politickú podporu vojenskej akcii Turecka proti militantom z Islamského štátu v Sýrii a Iraku. Ankara však nepožiadala o ďalšiu vojenskú pomoc.

"Turecko nepožiadalo o dodatočnú vojenskú prítomnosť NATO v Turecku... Turecko má veľmi schopné ozbrojené sily - druhú najväčšiu armádu v rámci aliancie," citovala agentúra DPA generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga po bruselskej schôdzke veľvyslancov pri NATO.

Podľa agentúry Reuters Turecko požiadalo o naliehavú schôdzku po tom, čo zintenzívnilo svoju úlohu v boji proti militantom z Islamského štátu. Podniklo letecké útoky v Sýrii a Iraku. Terčom sa stali v Iraku aj tábory Strany kurdských pracujúcich (PKK).
"Sme solidárni s naším tureckým spojencom," povedal na začiatku schôdzky Stoltenberg.

Turecko bolo podľa Erdogana napadnuté

V úvode stretnutia NATO a Turecko bagatelizovali myšlienku, že by aliancia mohla poskytnúť vzdušnú a pozemnú podporu pre dramatickú zmenu v tureckej stratégii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však ešte pred odletom do Číny vyhlásil, že Turecko "bolo napadnuté".

Povedal to v súvislosti so samovražedným bombovým útokom v meste Suruč, pri ktorom zahynulo minulý týždeň 32 ľudí, prevažne študentov. Z útoku podozrievajú Islamský štát. "Ak sa členská krajina NATO stane terčom útoku, NATO ju podporí v každom smere," konštatoval Erdogan. Podľa neho "by mohla existovať povinnosť pre NATO a žiadame NATO, aby bolo na to pripravené," uviedol Erdogan.

Prezident vylúčil mier s kurdskými militantmi

Erdogan rovnako v utorok vyhlásil, že nie je možné pokračovať v mierovom procese s kurdskými militantmi. Politikov s väzbami na "teroristické skupiny" by podľa neho mali zbaviť imunity pred stíhaním. "Nie je možné, aby sme pokračovali v mierovom procese s tými, ktorí ohrozujú našu národnú jednotu a bratstvo," povedal Erdogan na tlačovej konferencii pred odchodom na oficiálnu návštevu Číny, informovala agentúra Reuters.

Erdogan taktiež poznamenal, že "bezpečnostná zóna" na severe Sýrie, o vytvorení ktorej rokujú Turecko a USA, by otvorila cestu návratu 1,7 milióna sýrskych utečencov momentálne sa nachádzajúcich v Turecku.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

DNES - 6:21Zahraničné

Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

DNES - 6:03Zahraničné

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií.

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.