• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
23°Bratislava

Turci zaútočili na Kurdov v Iraku, prímerie už nemá význam

  • 20:31 25.07.2015
  • ANKARA
Turci zaútočili na Kurdov v Iraku, prímerie už nemá význam

Militantná organizácia Strana kurdských pracujúcich (PKK) v sobotu vyhlásila, že nemá zmysel ďalej dodržiavať prímerie s Ankarou po tom, ako turecké vojenské lietadlá počas uplynulej noci zaútočili na jej tábory v severnom Iraku.

Podľa vyhlásenia zverejneného na internetových stránkach PKK, z ktorého cituje agentúra Reuters, prímerie z roku 2013 "po týchto intenzívnych náletoch okupačnej tureckej armády viac nemá význam".

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Turci bojujú na dvoch frontoch

Turecké bojové lietadlá v noci na sobotu znovu zaútočili na pozície Islamského štátu (IS) v Sýrii, terčmi útokov sa však stali aj tábory militantov z PKK v severnom Iraku, informovala agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá.

Nálety proti kurdským militantom potvrdila kancelária tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, ktorá zároveň oznámila začatie pozemných útokov proti PKK a IS v severnej Sýrii.

Odporúčame:

Turecko mení taktiku, zaútočilo na Islamský štát v Sýrii

V Suruči sa odpálil mladý Turek, pred útokom bol v Sýrii


Turecké sily podľa vládneho vyhlásenia pri náletoch v Iraku zasiahli úkryty, bunkre, skladiská a iné "logistické body" PKK v oblastiach, ako je pohorie Kandíl, kde pôsobí velenie zakázanej organizácie.

Zo strany Turecka pritom išlo o prvý zásah tohto druhu, odkedy PKK v roku 2013 ohlásila prímerie s Ankarou. Davutoglu na sobotňajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že vojenské operácie budú pokračovať dovtedy, kým bude Turecko čeliť ohrozeniu.Podľa DPA premiér taktiež naznačil, že nálety proti PKK v Iraku armáda uskutočňuje so súhlasom Barzáního.

Kurdi vyzvali Turecko k zastaveniu náletov

Prezident irackej autonómnej oblasti Kurdistan už vyzval susedné Turecko, aby svoje nálety v severnom Iraku zastavilo. Podľa agentúry DPA o tom v sobotu informoval internetový portál BasNews prinášajúci správy z kurdského regiónu.

Podľa citovaných zdrojov sa kurdistanský prezident Masúd Barzání skontaktoval s tureckým premiérom, pričom naliehal na Ankaru a PKK, aby svoje spory naďalej riešili prostredníctvom rokovaní.

Proti náletom demonštroval Paríž aj Ankara

Na protest proti tureckým vojenským zásahom v Sýrii a severnom Iraku sa v tureckom hlavnom meste Ankara v sobotu zhromaždilo približne 1000 demonštrantov. Turecká polícia na demonštrácii zasahovala s vodným delom a slzotvorným plynom. Informoval o tom kameraman agentúry Reuters.

Úrady už predtým oznámili, že nepovolia plánovaný mierový pochod v Istanbule, ktorý sa mal konať v nedeľu. Dôvodom boli obavy o bezpečnosť a premávku.

Demonštranti proti tureckej vojenskej akcii sa v sobotu zhromaždili aj v Paríži, kde protestovalo viac ako 1000 Kurdov a ľavicovo orientovaných Turkov.

Na jednom z transparentov bol nápis, že útočiť proti Strane kurdských pracujúcich je rovnaké, ako spolupracovať s extrémistickou organizáciou Islamský štát. Pochod bol pôvodne zvolaný na protest proti pondelkovému samovražednému útoku IS v meste Suruč. Demonštranti pochodovali od vlakovej stanice Gare de l'Est k Námestiu Republiky.


PKK zabila dvoch policajtov

Napätie medzi Kurdmi a tureckou vládou vzrástlo po samovražednom bombovom útoku v meste Suruč na juhovýchode Turecka, ktorý si v pondelok vyžiadal 32 mŕtvych.

Z útoku obviňujú militantov z IS, Kurdi však vyčítajú tureckej vláde vlažný prístup k IS. Po udalosti v Suruči došlo k viacerým útokom na tureckých policajtov. PKK sa prihlásila k zabitiu dvoch policajtov neďaleko mesta Šanliurfa, ktoré obývajú prevažne Kurdi.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
VIDEO: Silné turbulencie počas letu si vyžiadali život jedného pasažiera

VIDEO: Silné turbulencie počas letu si vyžiadali život jedného pasažiera

DNES - 17:27Zahraničné

Obeťou na palube lietadla spoločnosti Singapore Airlines z Londýna do Singapuru, ktoré sa v utorok dostalo do silných turbulencií a núdzovo pristálo v thajskom Bangkoku, je 73-ročný Brit.

O prijatie do armády žiada vyše 3000 ukrajinských väzňov

O prijatie do armády žiada vyše 3000 ukrajinských väzňov

DNES - 16:05Zahraničné

Niekoľko tisíc ukrajinských väzňov prejavilo záujem o vstup do armády na základe nedávno schváleného zákona.

Veľká kontrola korenín: Továrne reagujú na obvinenia z kontaminácie

Veľká kontrola korenín: Továrne reagujú na obvinenia z kontaminácie

DNES - 13:06Zahraničné

Indická vládna komisia pre koreniny spustila inšpekcie v továrňach dvoch popredných spoločností vyrábajúcich koreniace zmesi.

Lenka Poláčková vystúpila na Mt. Everest ako prvá Slovenka bez pomocného kyslíka

Lenka Poláčková vystúpila na Mt. Everest ako prvá Slovenka bez pomocného kyslíka

DNES - 10:18Zahraničné

Ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková sa v utorok stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia pomocného kyslíka.