• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
22°Bratislava

Turecko mení taktiku, zaútočilo na Islamský štát v Sýrii

  • 11:24 24.07.2015
  • ANKARA/ISTANBUL
Turecko mení taktiku, zaútočilo na Islamský štát v Sýrii

Tri turecké stíhačky typu F-16 podnikli v piatok nálety, ktorých terčom boli pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Informovala o tom turecká štátna televízia TRT. Podľa denníka Hürriyet turecké stíhačky útočili z tureckého územia a nevstupovali do vzdušného priestoru Sýrie.

Náletom tureckých stíhačiek predchádzala ozbrojená potýčka v sýrsko-tureckom pohraničí - na území tureckej provincie Kilis, pri ktorej prišiel o život jeden turecký vojak. V odvetnom útoku turecké jednotky usmrtili jedného islamistu. Ako spresnil turecký denník Hürriyet, išlo o prvú prestrelku tureckej armády s IS.

Turecko poskytne Američanom základňu

K náletom došlo deň po tom, ako Turecko oznámilo, že dalo Spojeným štátom súhlas s využívaním vojenskej základne Incirlik pri útokoch na IS v Sýrii a Iraku, kde islamisti kontrolujú rozsiahle územia. Podľa správ tureckých médií bola dohoda o využívaní strategicky významnej základne ležiacej neďaleko juhotureckej Adany, dokončená v noci zo stredy na štvrtok.

Agentúra DPA pripomenula, že Washington vyvíja tlak na Ankaru, aby zohrávala aktívnejšiu rolu v boji proti IS vo svojich pohraničných oblastiach so Sýriou. Turecko doposiaľ nedovoľovalo medzinárodnej koalícii pod vedením USA, bojujúcej proti IS v Sýrii, aby využívala Incirlik na štarty bombardovacích lietadiel. Výnimku majú v tomto smere len americké bezpilotné stroje.

Odporúčame:

V Suruči sa odpálil mladý Turek, pred útokom bol v Sýrii

Turecko opäť blokuje Twitter, aby nešíril zábery z útoku

V Suruči našli hlavu a končatiny, asi sa odpálila islamistka

Video: Turci vyšli po útoku do ulíc, polícia nasadila delá

Útok teroristov v Turecku, podozriví sú islamisti

Video: V Turecku útočili teroristi, zabili desiatky ľudí


Polícia podnikla razie proti islamistom

Turecká protiteroristická polícia uskutočnila v noci na piatok v Istanbule razie zamerané voči viac ako sto osobám podozrivým zo sympatií či príslušnosti k tzv. Islamskému štátu alebo kurdským militantným skupinám. Do policajnej operácie, ktorá sa uskutočnila v 26 okresoch Istanbulu, bolo nasadených 5000 policajtov podporovaných zo vzduchu vrtuľníkmi a jednotkami osobitného určenia.

Operácia sa uskutočnila v čase, keď turecké stíhacie lietadlá typu prvýkrát podnikli nálety v Sýrii. V súvislosti s týmto incidentom sa vo štvrtok uskutočnilo krízové zasadnutie vlády, po ktorom úrad premiéra oznámil, že Turecko podnikne všetky nevyhnutné opatrenia na obranu pred útokmi islamistických a kurdských ozbrojencov.

V Turecku útočili teroristi, zabili desiatky ľudí


Turecko má za sebou smutný týždeň

Turecko má za sebou búrlivý týždeň, keď sa v pondelok v pohraničnom meste Suruč odohral samovražedný atentát, pri ktorom zahynulo 32 prokurdských aktivistov. Útočníkom bol pravdepodobne mladý muž, ktorý sa krátko pred útokom vrátil zo Sýrie, kde údajne bojoval v radoch IS. Deň po útoku v Suruči boli v inom meste provincie Šanliurfa nájdené telá dvoch príslušníkov polície s prestrelenými hlavami.

K útoku sa prihlásila zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá tvrdí, že smrť policajných dôstojníkov bola odvetou za samovražedný bombový útok na zhromaždenie prokurdských mládežníckych aktivistov v meste Suruč pri hraniciach so Sýriou, pri ktorom prišlo o život 32 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Veľká kontrola korenín: Továrne reagujú na obvinenia z kontaminácie

Veľká kontrola korenín: Továrne reagujú na obvinenia z kontaminácie

DNES - 13:06Zahraničné

Indická vládna komisia pre koreniny spustila inšpekcie v továrňach dvoch popredných spoločností vyrábajúcich koreniace zmesi.

Lenka Poláčková vystúpila na Mt. Everest ako prvá Slovenka bez pomocného kyslíka

Lenka Poláčková vystúpila na Mt. Everest ako prvá Slovenka bez pomocného kyslíka

DNES - 10:18Zahraničné

Ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková sa v utorok stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia pomocného kyslíka.

Pre vlnu horúčav v Indii predčasne ukončili školský rok

Pre vlnu horúčav v Indii predčasne ukončili školský rok

DNES - 10:11Zahraničné

Úrady v indickom hlavnom meste Naí Dillí nariadili predčasné zatvorenie škôl na letné prázdniny po tom, čo teploty dosiahli 47,4 stupňa Celzia a oblasť zachvátila vlna horúčav.

Baerbocková: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu

Baerbocková: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu

DNES - 10:09Zahraničné

Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu na odrazenie pretrvávajúcich nemilosrdných ruských útokov, uviedla v Kyjeve nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Fínsko žiada celoeurópske riešenia, aby sa zastavil tok migrantov z Ruska

Fínsko žiada celoeurópske riešenia, aby sa zastavil tok migrantov z Ruska

DNES - 9:06Zahraničné

Fínsky premiér Petteri Orpo žiada Európsku úniu, aby našla spoločné opatrenia, ktoré by zabránili tzv. inštrumentalizovanej migrácii.