• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
17°Bratislava

Grécko môže získať z trvalého eurovalu až 50 miliárd eur

  • 15:54 14.07.2015
  • BRUSEL
Grécko môže získať z trvalého eurovalu až 50 miliárd eur

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) do trojročného balíka pomoci pre Grécko prispeje sumou od 40 miliárd do 50 miliárd eur. V utorok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na európskeho predstaviteľa.Tým sa pokryje časť finančných potrieb krajiny, ktoré by mali byť na úrovni od 82 miliárd eur do 86 miliárd eur.

VŠETKO O SITUÁCII V GRÉCKU

Ďalšie prostriedky pre Grécko by mohli prísť zo strany Medzinárodného menového fondu, ktorý má stále k dispozícii pre Grécko prostriedky z predchádzajúceho programu. Prostriedky pre krajinu by mohli plynúť aj z výnosov z privatizácie gréckych aktív. Ku koncu programu by malo Grécko získať zdroje aj na finančných trhoch.

Odporúčame:

Grécko ostáva v eurozóne, musí splniť prísne podmienky

Drvivá väčšina Nemcov neverí Grékom, Grexit však odmieta

Grécke odbory vyhlásili pred hlasovaním o reformách štrajk

Premiér Fico Grékom neverí, v hre je 82 miliárd eur

Dohoda s Gréckom pohla európskymi trhmi a eurom


Gréci majú osud vo vlastných rukách, vláda nie je jednotná


Nezávislí Gréci sľubujú podporu vláde

Strana Nezávislí Gréci, ktorá je menším partnerom v koaličnej vláde premiéra Alexisa Tsiprasa, bude naďalej podporovať vládnu politiku, avšak s určitými výhradami. Uviedla to v utorok hovorkyňa strany Marina Chrysoveloni. Možnosť, že strana odíde z vlády a vstúpi do koalície s dvoma opozičnými stranami, vylúčila. Nezávislí Gréci budú naďalej podporovať vládu, podpora však má limity dané výsledkami januárových parlamentných volieb a nedávneho referenda, uviedla hovorkyňa.

Predseda gréckej vlády sa vrátil z krízových víkendových rokovaní v Bruseli s dohodou, ktorá je oveľa prísnejšia ako úsporné opatrenia odmietnuté Grékmi v referende z 5. júla. Alexis Tsipras má pritom len niekoľko dní na to, aby potlačil opozíciu vo vlastnej strane a presadil reformné zákony v parlamente. Už v stredu 15. júla by grécky parlament mal hlasovať o prvom balíku reformných opatrení. Dohodu s veriteľmi odmieta časť poslancov Tsiprasovej strany Syriza.

Grécko bude potrebovať väčší odpis dlhu

Grécko bude potrebovať výraznejšie odpísanie dlhu, ako sú jeho partneri z eurozóny pripravení zvažovať. Vyplýva to z dôverného dokumentu Medzinárodného menového fondu (MMF).

Dôvodom je devastácia ekonomiky a bankového systému krajiny v uplynulých dvoch týždňoch. Aktualizovanú analýzu udržateľnosti dlhu zaslal fond vládam krajín eurozóny v pondelok večer, teda iba hodiny po tom, ako sa Atény so svojimi osemnástimi partnermi z eurozóny dohodli na otvorení rokovaní o treťom záchrannom balíku.

"Dramatické zhoršenie udržateľnosti dlhu poukazuje na nutnosť odpísania dlhu v rozsahu, ktorý výrazne prekračuje doteraz zvažovaný rámec a to, čo navrhoval Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM)," uviedol MMF. Európske krajiny budú musieť dať Grécku tridsaťročnú lehotu na obsluhu všetkých európskych dlhov, vrátane nových úverov.

Zároveň sa podľa MMF bude musieť veľmi dramaticky predĺžiť splatnosť dlhov, prípadne by mohli európske krajiny pristúpiť k fiškálnym prevodom do gréckeho rozpočtu na ročnom základe. Ďalšou možnosťou je súhlas európskych partnerov s výrazným odpísaním gréckych záväzkov plynúcich z poskytnutých úverov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nissan pozastavuje plány na výrobu elektrických vozidiel v USA

Nissan pozastavuje plány na výrobu elektrických vozidiel v USA

DNES - 16:37Ekonomické

Japonská automobilka Nissan Motor pozastavila plány na výrobu elektrických vozidiel v Spojených štátoch.

Erik Tomáš: Slovensko v apríli dosiahlo historicky najnižšiu nezamestnanosť

Erik Tomáš: Slovensko v apríli dosiahlo historicky najnižšiu nezamestnanosť

DNES - 15:21Ekonomické

Slovenská republika mala v apríli najnižšiu mieru nezamestnanosti od svojho vzniku.

Eset: Hekeri napojení na Rusko sa zameriavali na špionáž v rámci EÚ

Eset: Hekeri napojení na Rusko sa zameriavali na špionáž v rámci EÚ

DNES - 14:04Ekonomické

Hekeri napojení na Irán zvýšili svoju aktivitu proti Izraelu od vlaňajšieho októbra.

Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

Dopyt po nových bytoch rastie najmä v Bratislave, zvyšuje sa aj ich cena

DNES - 12:41Ekonomické

Dopyt po nehnuteľnostiach na rezidenčnom trhu na Slovensku rastie. Najvýraznejšie je to vidieť v Bratislave, kde sa za prvý štvrťrok 2024 predalo 534 nových bytov.

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

Ministri členských krajín EÚ schválili prelomový zákon o umelej inteligencii

DNES - 11:35Ekonomické

Ministri členských krajín Európskej únie zodpovední za oblasť telekomunikácií v utorok počas svojho zasadnutia v Bruseli schválili zákon o umelej inteligencii.