• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
19°Bratislava

Futbalový odborník Milan Lešický oslávil 70 rokov

  • 22:36 11.07.2015
  • BRATISLAVA
Futbalový odborník Milan Lešický oslávil 70 rokov

Milan Lešický, jedna z najvýraznejších persón v slovenskom futbale, sa v sobotu 11. júla dožil 70. narodenín.

Lešický preskákal s futbalom všetko - bol hráč, ešte nedávno aktívny tréner, funkcionár aj publicista. Rodák z Trenčianskych Teplíc sa cíti Nitrančanom telom i dušou, vďaka futbalu prešiel celý svet.

"Mám sedemdesiat, z môjho života teda už je veľa za mnou a málo predo mnou. Od narodenia som šťastlivec. A dúfam, že to tak ešte nejaký čas zostane. Mojím životným šťastím bolo, že rodičia si ma v povojnovom chaose kdesi našli ako opustenú sirotu a vychovali ma," cituje Lešického server SFZ.

Odporúčame:

Duda z Legie nasilu neuteká, prestup do Interu nie je hotový

Van Persie je vybavený, Turkom sa upíše na štyri roky

Schweinsteiger opúšťa Bayern, posilní Manchester United


Hráčsku kariéru zmarilo zranenie kolena

Ešte nemal sedemnásť, keď začal hrať futbal za mladší dorast a hokej už za "áčko". Zasiahol osud, v druhom zápase za prvý nitriansky tím si na futbalovom trávniku vážne zranil koleno, ktoré už nikdy nebolo v poriadku a v roku 1970 ukončil hráčsku činnosť.

Hneď začal ako tréner mladšieho dorastu AC Nitra, lebo chcel zostať pri futbale. Aj preto absolvoval na FTVŠ diaľkovo trénerské štúdium, v roku 1982 mu v Nitre ponúkli miesto šéftrénera mládeže a post trénera staršieho dorastu, čo vtedy prijal s nevôľou.

"Práca pri mládeži ma v tej chvíli vôbec neoslovovala..." Ale to sa rýchlo zmenilo, stál pri zrode fungovania renomovanej mládežnickej nitrianskej liahne. Jeho prácu si všimli na zväze v Prahe, v roku 1983 sa stal trénerom reprezentačnej šestnástky. Pri federálnych národných tímoch ostal do leta 1988, vtedy prevzal nitrianske ligové mužstvo.

O futbale písal od roku 1990

V najvyššej súťaži viedol Nitru, Žilinu, Púchov a Trnavu, na konte má 148 ligových zápasov. Po boku Milana Máčalu sedel ako jeho asistent na lavičke reprezentačného "áčka" Československa v 24 stretnutiach, vo dvoch kvalifikáciách viedol slovenskú dvadsaťjednotku, ktorej prvým trénerom v novodobej histórii sa stal po rozdelení spoločného štátu.

"Odskočil" si do Japonska, kde pôsobil ako expert v tokijskom Japan sport Promotion, i do Česka, kde bol tri roky športovým riaditeľom Viktorie Žižkov. A zabúchal na žurnalistické dvere.

"Novinové články, úvahy a postrehy o futbale som písal od roku 1990. Vždy som popisoval futbalový svet taký, aký bol. Mohol som si to dovoliť, lebo som nebol na nikom závislý," upozornil Lešický.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.