• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Grécko a Turecko nezvládajú nápor migrantov, žiadajú pomoc

  • 15:49 10.07.2015
  • ŽENEVA
Grécko a Turecko nezvládajú nápor migrantov, žiadajú pomoc

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok upozornil, že Grécko naliehavo potrebuje pomoc, aby dokázalo zvládnuť prílev nelegálnych migrantov, a vyzval EÚ na zamedzenie ďalšieho zhoršovania humanitárnej situácie.

Podľa vyhlásenia hovorcu UNHCR Williama Spindlera, ktoré priniesla agentúra Reuters, prichádza v súčasnosti do Grécka každý deň približne 1000 migrantov. Od začiatku roka prišlo po mori vyše 77.000 ľudí, z čoho tvoria viac ako 60 percent Sýrčania. Ďalší migranti pochádzajú z Afganistanu, Iraku, Eritrey a Somálska, informoval Spindler.

"Očakávali by sme, že EÚ aktivuje svoju núdzovú odozvu, pretože Grécko je súčasťou EÚ. Deje sa to v Európe, na prahu Európy," povedal hovorca utečeneckej agentúry OSN počas dnešného brífingu. Nestála ekonomická situácia v kombinácii so zvyšujúcimi sa počtami migrantov podľa neho vytvárajú napätý stav predovšetkým na malých gréckych ostrovoch. "Grécko naliehavo potrebuje pomoc a my očakávame, že Európa vystúpi do popredia," dodal.

Poľsko prijme 2000 utečencov

Poľsko je pripravené prijať v rámci plánu Európskej únie 2000 utečencov, povedal v piatok námestník poľského ministra vnútra Piotr Stachaňczyk. Je to menej, než požadovala EÚ, ktorá chcela, aby ich prijalo 2700, komentuje agentúra AP. Poľsko predložilo svoju ponuku vo štvrtok v Luxemburgu, kde sa ministri dohodli na rozdelení 20.000 utečencov umiestnených zatiaľ mimo EÚ.

VŠETKO O UTEČENCOCH

Členské krajiny únie sa však doteraz nedokázali zhodnúť na rozdelení 40.000 utečencov, ktorí vstúpia podľa očakávania počas najbližších dvoch rokov na pôdu Grécka a Talianska. Mnohí utečenci pri hľadaní lepšieho života absolvujú často riskantné plavby cez Stredozemné more. Stachaňczyk povedal, že Poľsko ponúka 1000 miest pre utečencov z táborov mimo EÚ a 1000 pre migrantov, ktorí cez more dorazia do Talianska a Grécka.

Boje v Sýrii spustia novú utečeneckú vlnu

Boje v okolí mesta Aleppo na severe Sýrie by mohli vyvolať útek ďalšieho milióna Sýrčanov do susedného Turecka, ktoré takýto nápor nebude schopné zvládnuť a mnohí z utečencov sa tak pravdepodobne pokúsia dostať do krajín EÚ. Turecký minister pre záležitosti EÚ Volkan Bozkir to povedal v rozhovore pre piatkové vydanie denníka Hürriyet, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Odporúčame:

Slovensko sa postará o stovky migrantov z rakúskeho tábora

Česi chcú prijať 1500 migrantov, všetci však nedostanú azyl

Maďarská polícia opäť zadržala stovky ilegálnych migrantov


Turecko v súčasnosti poskytuje útočisko už takmer dvom miliónom sýrskych migrantov, čo je najvyšší počet spomedzi krajín susediacich so Sýriou zmietanou občianskou vojnou. Podľa Bozkira "sa teraz hovorí o tom, že by mohla vzniknúť nová utečenecká vlna". "Táto by presahovala možnosti Turecka a EÚ by postavila tvárou v tvár ďalším migrantom," varoval minister počas cesty do Bruselu.

Bozkir tiež upozornil, že výdavky Turecka na utečencov zo Sýrie už dosiahli šesť miliárd dolárov (5,43 miliardy eur) a podpora zo strany EÚ je oproti tomu len mizivá. "Celková suma poskytnutá Európskou úniou je 70 miliónov eur, a to je stále iba prísľub. Ešte sme ju nedostali," povedal.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

VČERA - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

VČERA - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.