• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
19°Bratislava

Pozrite si stavby, ktoré zabojujú o cenu CE·ZA·AR

  • 15:12 10.07.2015
  • BRATISLAVA
Pozrite si stavby, ktoré zabojujú o cenu CE·ZA·AR

Slovenská komora architektov zverejnila nominácie súťaže CE·ZA·AR 2015. Víťazov 14. ročníka Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru v šiestich kategóriách – rodinné domy, bytové domy, občianske a priemyselné budovy, rekonštrukcie a obnovy budov, interiér a exteriér – vyhlásia 7. októbra v Starej Tržnici v Bratislave, agentúru SITA o tom za organizátorov informovala Broňa Tarnócy.

Dodala, že medzinárodná porota hodnotila 100 prihlásených diel v dvoch kolách a vybrala z nich 25 postupových, semifinálových diel. Z nich na základe osobnej obhliadky napokon zvolila 18 nominácií. Jedno z víťazných diel navrhne na nomináciu na prestížnu Cenu Európskej únie Mies van der Rohe Award.

Nominácie na Cenu za architektúru CE·ZA·AR 2015:

V kategórii Rodinné domy sú medzi nominovanými: Rodinný dom v Rusovciach, Bratislava - Rusovce (autori: Maroš Fečík, Miriam Fečíková), Radové domy Záhorské sady – 1. etapa, Záhorská Bystrica (autori: Richard Kastel, Peter Kopecký, Martin Hörmann), dom ljm, Alžbetin Dvor (autori: Benjamín Brádňanský, Vít Halada), Rodinný dom Mišíková, Mišíková, Bratislava (autor Iľja Skoček).

Za Bytové domy postúpili: Bytový dom – Nový háj, Bratislava - Petržalka (autori: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Drahan Petrovič, Katarína Uhnáková, Emanuel Zatlukaj), Svornosť – Obytný súbor, Ul. Svornosti, Bratislava (autori: Andrej Alexy, Štefan Rafanides), Bývanie v horách, Štrbské pleso, Štrba (autori: Peter Cerno, Martin Cerno, Maio Gianfranco).

V kategórii Občianske a priemyselné budovy o prvenstvo súťažia architektonické diela: Obchodný dom Point – Brezno, Brezno (autori: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Pavol Remšík, Emanuel Zatlukaj), Danubiana Maulensteen Art Museum, Vodné dielo Gabčíkovo – stupeň Čunovo (autori: Ján Kukuľa, Jozef Jakuš), Komunitné centrum Máj, A. Barcala 1791/40, České Budejovice, ČR (autori: Michal Sulo, Miriam Lišková, Jozef Skokan).

Z diel prihlásených do kategórie Rekonštrukcia a obnova budov porota do semifinále posunula diela: Rekonštrukcia Jabloňovce, Jabloňovce, okr. Levice (autor: Martin Mihály, Matej Mihalič) a Rodinný dom Partizánska, Bratislava (autori: Ján Studený, David Kopecký).

O cenu za Interiér súťažia: Rekonštrukcia bytu L10, Laurinská, Bratislava (autori: Martin Skoček), Reming Consult Žilina, Na Bráne 4, Žilina (autori: Kornel Kobák, Ivana Némethová, Peter Vitko), ProLook, nechtové štúdio, Aupark, Einsteinova, Bratislava (autori: Juraj Skupil, Eva Skupil Bučeková, Martin Bugáň), Interiér Rodinný dom s ateliérom, Nová Baňa, chotár - Sklenné (autor Norbert Šmondrk).

Napokon o titul za Exteriér sa uchádzajú: Oddychová terasa ESET, Einsteinova 24, Bratislava – Petržalka (autor: Tomáš Dupkala, Štefan Petras, Matúš Repka, Pavol Ružbarský, Barbora Luptáková) a Šafko ako príklad využitia verejného priestoru, podpory kreatívneho sektora a dôležitosti spolupráce samospráv s verejnosťou, Alžbetínska a Dobrovičova, bývalý Kazačok, Bratislava – Staré Mesto (autor Oliver Kleinert).

Ocenenie CE·ZA·AR sa udeľuje každoročne za vynikajúci profesionálny výkon - zrealizované architektonické dielo, ktoré významne prispieva k obohateniu hmotnej kultúry na Slovensku. Úlohou ocenenia CE·ZA·AR je zdôrazniť kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať excelentnosť profesionálnych výkonov architektov, poukázať na kvalitu budovaného životného prostredia a predovšetkým kultivovať verejné povedomie o architektúre. Zoznam prihlásených diel s fotografiami a ďalšie informácie možno nájsť na webstránke http://www.ce-za-ar.sk.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po zrážke troch áut uzatvorili cestu

Po zrážke troch áut uzatvorili cestu

DNES - 8:04Domáce

Ranná dopravná nehoda mala šiestich účastníkov.

Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou aj o nelegálnej migrácii

Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou aj o nelegálnej migrácii

DNES - 6:06Domáce

Európske otázky, dianie na Ukrajine i strategická iniciatíva Globálna brána boli hlavnými témami rokovaní Juraja Blanára a eurokomisárky pre medzinárodné partnerstvá Jutty Urpilainenovej.

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

VČERA - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

VČERA - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

VČERA - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.