• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Európska únia zomiera, tešia sa po referende euroskeptici

  • 7:18 06.07.2015
  • ATÉNY
Európska únia zomiera, tešia sa po referende euroskeptici

Ak grécke "nie" v nedeľňajšom referende šokovalo lídrov eurozóny, potešilo oponentov Európskej únie, podľa ktorých ukázalo, že celý európsky projekt vrátane eura zomiera, napísala v noci na pondelok agentúra Reuters.


Euroskeptici vyzdvihli grécku demokraciu

Grécki voliči väčšinou hlasov odmietli požiadavky úsporných opatrení, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc krajine, čím uštedrili jeden z najväčších úderov európskym snahám o trvalú menovú úniu od zavedenia eura v roku 1999.

"Projekt EÚ teraz zomiera," vyhlásil líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. "Je skvelé vidieť odvahu Grékov navzdory politického a ekonomickému šikanovaniu Bruselu," dodal Farage, ktorý dúfa, že Briti budú nasledovať grécke "nie" v plánovanom referende o tom, či má Británia zostať v EÚ.

Euroskeptici od Francúzska po Fínsko a na južných i severných pobrežiach Európy vyzdvihli grécku demokraciu za dištancovanie sa od toho, čo niektorí označujú za "oligarchiu" kontrolujúcu Európsku úniu, najväčší ekonomický blok sveta.

Euro a EÚ majú byť výtvor nadutej elity

Pre oponentov európskej integrácie ponúka grécka kríza cenné ponaučenia: od slabosti politicky presadzovanej 19-člennej eurozóny po to, ako elity nepočúvajú vlastných občanov alebo finančné trhy.

Strany kritické k EÚ z ľavej i pravej časti politického spektra prekvapili politický establishment Európy, keď vlani získali celkovo viac než štvrtinu kresiel v Európskom parlamente. Euro a EÚ vykresľujú ako výtvor nadutej elity, ktorá zaviedla 500 miliónov Európanov do hospodárskej stagnácie a neochránila pracovníkov pred globalizáciou, imigráciou a úpadkom.

"NIE. NIE. NIE. Nie Sovietskemu zväzu nezamestnanosti a imigrácie. Áno Novej Európe, založenej na práci a rešpekte voči Ľuďom," napísal líder talianskej strany Liga Severu Matteo Salvini na Twitteri.

Grexit môže uviesť do pochýb verejnú mienku

Hoci osud Grécka dominuje v titulkoch v Berlíne, Paríži i Londýne, dlhodobým dôsledkom tzv. Grexitu, odchodu Grécka z eurozóny, by mohlo byť prehlbovanie pochybností vo verejnej mienke po celej únii.

"Grécke 'nie' musí viesť k rýchlemu odchodu Grécka z eurozóny, čím skôr, tým lepšie," uviedol holandský populistický politik Geert Wilders. "Dnešok je začiatkom demontáže eurozóny," vyhlásil.

Francúzska ultrapravicová politička Marine Le Penová označila výsledok referenda v Grécku za víťazstvo v boji proti "oligarchii Európskej únie". "Európske krajiny by mali využiť túto udalosť na to, aby sa zišli za rokovacím stolom, zhodnotili neúspech eura a úsporných opatrení a zorganizovali zrušenie systému jednej meny, čo je potrebné na návrat k skutočnému rastu, zamestnanosti a znižovaniu dlhu," uviedla líderka strany Národný front.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

Jerome Powell: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby

VČERA - 21:33Ekonomické

Inflácia v USA zostáva vysoká a americká centrálna banka ešte počká, kým začne znižovať úrokové sadzby, uviedol jej šéf Jerome Powell.

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

Prezidentka: Všetci by mali mať príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie

VČERA - 11:52Ekonomické

Všetci by mali mať skutočné príležitosti nájsť si pracovné uplatnenie a dokázať sa postarať o seba a svoje rodiny.

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

FinStat: Tržby firiem vlani rástli, ale zisk sa prepadol o vyše desatinu

VČERA - 10:17Ekonomické

Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie.

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

Hernández de Cos: ECB začne redukovať sadzby, ak inflácia pôjde podľa odhadov

17:36 30.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb v júni v prípade, že inflácia bude pokračovať v spomaľovaní podľa očakávaní.

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť už od polovice mája

14:41 30.04.2024Ekonomické

Sezónne autobusy do Chorvátska začnú jazdiť od polovice mája. Dopravca FlixBus spustí od 16. mája linku zo Žiliny cez Bratislavu do chorvátskej Puly.